Bottenrekord – extremt få nyfödda i Öckerö kommun

Inte sedan före dess att statistiska centralbyrån (SCB) började föra statistik har det fötts så får barn i Öckerö kommun som under 2022, visar nya siffror från SCB. Med 76 födda faller Öckerö till skaran med de övriga 21 kommuner i Sverige som inte mätt lägre födelsetal än så här sedan 1968.

Antalet nyfödda minskade stort i Sverige som helhet under 2022 jämfört med tidigare år visar statistik från SCB. På nationell nivå är det 17 år sedan det föddes färre mängd barn och i 22 kommuner, däribland Öckerö kommun, var antalet födda det lägsta på över 54 år.

– Vår nuvarande tidsserie över antal födda i Sverige börjar 1968. Man får gå ännu längre tillbaka i tiden för att finna år då det föddes färre barn i de här länen och kommunerna, eller i områdena som motsvarande dem på den tiden, säger Ann-Marie Persson, befolkningsstatistiker på SCB.

Totalt föddes 104 734 barn under år 2022, vilket är 9 529 färre än 2021. Det enda län som ökade i antalet födda var Västmanlands län, där ökningen bestod av endast sex barn.

Fruktsamheten i Sverige har historiskt påverkats av bland annat ekonomiska konjunkturer, utbildningsnivåer, deltagande i arbetsliv och olika samhällsfaktorer som förändringar i familjepolitiken.

– Det är svårt att säga exakt vilka faktorer som ligger bakom det minskade barnafödandet under 2022. Men vi ser att antalet födda barn per kvinna minskar bland både Sverigefödda och utrikesfödda kvinnor. Mönstret med minskat antal födda barn är detsamma även i Norge och Danmark, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

”Det viktiga är att vi bygger fler bostäder”

Kommunstyrelsens ordförande, Jan Utbuld (KD), tror att anledningen till det låga barnafödandet handlar om ett lågt antal personer i barnafödande ålder i kommunen. 

– Barnafödandet minskar i hela landet och inte ens forskarna har idag svar på vad detta beror på. En teori är att den stigande oron i världen gör att många väntar med att skaffa barn. Just nu har Öckerö kommun en mindre andel av befolkningen i åldern 25-40 år vilket förmodligen är en av orsakerna att det ser ut som det gör i just vår kommun.

För att råda bot på barnafödandet vill Jan Utbult (KD) locka fler i arbetsför ålder till kommunen, ett arbete kommunen fokuserar extra på under mandatperioden.

– Den demografiska utvecklingen med fler invånare i arbetsför ålder är ett av kommunens viktigaste fokusområden just nu. I Öckeröalliansens ”Övergripande mål för mandatperioden 2023-2026” handlar det allra första målet om att vi behöver ha en positiv befolkningsutveckling med fler i arbetsför ålder och fler yngre.

– Det viktigaste är att vi bygger fler bostäder runt om i kommunen, och detta är också på gång. Sedan måste vi bli mycket bättre på att marknadsföra kommunen. Öckerö är en fantastiskt fin kommun att växa upp i med hög trygghet, bra förskolor, små skolor med bra resultat, ett aktivt föreningsliv och en unik natur. Detta måste fler få veta, då kommer också intresset att flytta hit öka, avslutar Jan Utbult.

Satsningar på flera områden

Även oppositionens ledare, Maria Brauer (S), ser allvarligt på utvecklingen och menar att det krävs fler satsningar på bostäder för att råda bot på situationen med lågt barnafödartal i Öckerö kommun,

– Vi ser med stor oro på den demografiska utvecklingen i vår kommun och vill se politik som underlättar för barnfamiljer.

Enligt Maria Brauer handlar det om att förbättra bostadsfrågan, barnomsorg, kommunikationer, arbetstillfällen och undervisning i kommunen. Allt för att göra det bättre för barnfamiljer att leva och bo i Öckerö kommun.

– Vi kommer aldrig lyckas öka antalet barnfamiljer om tröskeln är att köpa ett hus för uppemot åtta miljoner. Det är kommunens uppdrag att se till att det finns bostäder som passar alla. Att dessutom ha en barnomsorg som bättre matchar behovet i tjänstesamhället, kanske med kvälls- och nattöppna förskolor hade underlättat. 

Satsningar på arbetspendling behövs, starkare samarbete med Västtrafik och kanske skyttelfärjor för persontrafik är önskvärt, men allra bästa för öborna vore möjligheten att slippa arbetspendla och jobba i kommunen genom att satsa på småföretagare, menar Maria Brauer. Parallellt måste arbetet med kommunens undervisning få större satsningar.

– Bra skolor kräver bra lärare. Föräldrar vill att deras barn får bra undervisning. Vi vill satsa på skolan så att det blir attraktivt att arbeta som lärare i Öckerö och också att stanna kvar. Helst bosätta sig här. Den ”goda” skolan är välkomnande och inkluderande. Idag har vi för många barn som mår så dåligt i skolan att de inte vill dit. Så kan vi inte ha det. Vi vill fokusera, inledningsvis, på att skolan ska vara en trevlig plats, där barnen gärna vistas.

– Vi vill även peka på den stora utflyttningen av unga vuxna. Öckerö upplevs som en mycket positiv plats att växa upp i, men unga människor tvingas flytta härifrån för att det saknas billiga ”första lyan”, avslutar Maria Brauer (S).

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö kommun

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…