I jul- och adventstider tänds levande ljus i så gott som varje hem. Stearinljusen är för de flesta en omistlig ingrediens i det vi kallar julmys. Men de är också en brandfara. Här listar vi åtgärder för att undvika de vanligaste brandorsakerna under högtiderna.
Vi vet alla att levande ljus ska släckas när vi lämnar rummet eller hemmet. Men det är lätt att glömma av. Sätt upp ett påminnelseklistermärke på insidan av ytterdörren, och häng en påminnelselapp exempelvis på tv:n.
En annan regel att anamma är att den som tänder ljusen ansvara för att de släcks. Det gäller både stearinljus och värmeljus.
Numera finns det många fullgoda elektriska och batteridrivna alternativ till juleljus, även om få människor helt vill utesluta levande ljus under årets mörka månader.
Det finns många andra brandrisker som aktualiseras under de kommande högtiderna. I stressade jul- och nyårstider är det lätt att glömma av mat på spisen. En av de vanligaste anledningarna till brand i hemmet är torrkokning, det vill säga att innehållet i en kastrull eller stekpanna börjar brinna efter att en påslagen platta glömts bort. Men spisbränder kan också bero på tekniska fel.
Att elda i kamin eller öppen spis hör också juletiden till. Inte minst om temperaturen går ner. Men eldningen kan gå snett. Det är viktigt att installera eldstäderna rätt och att ta varsamt hand om aska och sotrester. Naturligtvis behöver skorstenen också ses till av en fackman med jämna mellanrum.
Även eldning eller grillning utomhus måste ske under kontrollerade former. Se till att saker som brinner utomhus är rejält brandsäkra och lämna inget oövervakat. Se till att inte placera exempelvis marschaller nära något som kan ta eld.
För att skydda dig bör du utrusta din bostad med ett komplett brandskydd. Brandvarnare (gärna flera stycken), brandsläckare och brandfilt är oumbärligt att ha i hemmet. Även spisvakt kan vara bra att ha. Har din bostad flera våningsplan bör du ha ett komplett brandskydd på varje våning.
/Källa: Trygg Hansa