Foto: Eddie Löthman
Foto: Eddie Löthman

Oklart om fördelaktigare villkor lett till ökat kollektivtrafikresande mellan Öckerö och Göteborg

Den 4 november 2020 införde Västtrafik systemet med tre zoner i kollektivtrafiken. Det innebar bland annat att Göteborg, Öckerö, Partille och Mölndal tillhör zon A. Men om det har fått fler Öckeröbor att pendla hållbart in till staden är enligt Västtrafik svårt att slå fast med säkerhet.

Västtrafik har nyligen publicerat en utvärdering av Tre zoners-systemet som trädde i kraft i slutet av 2020. I utvärderingen konstaterar Västtrafik att Tre zoner har haft en positiv effekt i de områden där resande tidigare passerade över en zongräns men där resandet efter införandet av Tre zoner sker i en och samma zon. Men när det gäller antalet resor mellan Öckerö och Göteborg, som utgör ett av dessa områden, är resultatet inte lika tydligt.

– Tyvärr går det inte att säga någonting om hur resandet ökat eller minskat på sträckan Öckerö – Göteborg sedan införandet av tre zoner eftersom vi endast har haft kundräkningssystem på sträckan sedan 2022. Innan dess mätte vi på andra sätt, svarar Västtrafiks presstjänst på mejl till Torslanda-Öckerötidningen.

Etableringen av Tre zoners-indelningen skedde mitt under brinnande Covid 19-pandemi. Pandemins effekter innebar, enligt Västtrafiks utvärdering, i det korta perspektivet att hela kollektivtrafiken lamslogs av restriktioner från våren 2020 till och med mars 2022, då Folkhälsomyndigheten bland annat uppmanade de som kunde undvika kollektivtrafikresor att göra det i perioder.

I det långa perspektivet innebar pandemin ett en förändring i arbets- och resandevanor där en del av arbetstiden förlades till hemmet för en stor del av den normalt arbetspendlande befolkningen. Dessa aspekter har även de försvårat uppföljningen av införandet av den nya zonindelningen. 

Därtill menar Västtrafik att utvärderingen också har påverkats av ett omfattande intäktssäkringsarbete (bland annat påstigning genom framdörrarna på många bussar) och införandet av ett nytt räknesystem av passagerare hos Västtrafik som infördes under 2021.

Strategi för hållbart resande

Hållbart resande som minskar köerna längs väg 155 är en fråga som varit på tapeten länge. Frågan aktualiserades ytterligare sedan beslutet om en eventuell fast förbindelse mellan Öckerö kommun och Hisingen skjutits ett tiotal år in i framtiden.

Bakgrunden till det är förstås att Öckerö kommun, Göteborgs Stad, Trafikverket och Västra Götalandsregionen i mars 2022 fattade en överenskommelse om en övergripande strategi och en stegvis process för att förbättra de hållbara resorna mellan Öckerö och Göteborg. I och med överenskommelsen förmedlades att det redan från och med 2022 skulle inledas en kraftfull satsning inom ramen för det befintliga transportsystemet och då särskilt med kollektivtrafiken i fokus. 

Kommunstyrelsens ordförande i Öckerö kommun, Jan Utbult (KD), är en av aktörerna som var delaktig i överenskommelsen. Han har tidigare uttryckt vikten av en väl fungerande kollektivtrafik mellan Öckerö och Göteborg. 

På frågan om vad som händer i arbetet med den övergripande strategin och stegvisa processen hänvisar han i nuläget till Västtrafik och Västra Götalandsregionen. 

Torslanda-Öckerötidningen har ställt frågor om strategin och processen till Västtrafik och VGR, men några svar har inte inkommit innan den här artikelns publicering. 

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från allmänt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…