WSP:s trafikanalytiker:

”Kollektivtrafiken får bättre förutsättningar med fast förbindelse”

Inom Trafikverkets åtgärdsvalsstudie för Väg 155 har man analyserat hur restider för kollektivtrafiken påverkas av olika alternativ, samt hur framtidens kollektivtrafik skulle kunna komma att se ut.
– Kollektivtrafiken kan utformas till att bli riktigt bra med fast förbindelse, säger trafikanalytikern Sebastian Hasselblom.

Enligt de beräkningar som konsultföretaget WSP gjort i Trafikverkets ÅVS om väg 155 skulle restiden mellan Göteborg och Öckerö kommun, men även mellan Björkö och de sammanbundna öarna, förkortas markant om en fast förbindelse byggs. Om man istället väljer alternativ med fortsatt färjedrift (UA1 och UA2) riskerar restiderna att öka i framtiden på grund av allt längre färjeköer längs Hjuviksvägen.

– Redan idag uppstår långa färjeköer längs Hjuviksvägen vissa sommardagar, vilket visar att det bara krävs mindre trafikökningar för att köerna snabbt ska växa. I framtiden riskerar dessa uppstå nästan dagligen. Även kollektivtrafiken får då ökad restid, då det inte finns någon möjlighet att på dagens Hjuviksväg kunna prioritera kollektivtrafiken, säger Sebastian Hasselblom, trafikanalytiker och ansvarig ÅVS Väg 155 på WSP.

Enligt Sebastian Hasselblom är det troliga att enbart enstaka expressbussar i högtrafik skulle trafikera färjorna med kvarvarande färjedrift (UA1 och UA2), på grund av det icke-ekonomiska i att låta bussarna åka med färjorna. Att låta bussen stå på färjan cirka 30 minuter tur och retur innebär ökat behov av chaufförer för att bedriva en viss turtäthet. Redan nu från decembertabellen år 2020 minskades antalet expressbussar på färjorna. Det innebär att det huvudsakliga sättet att resa kollektivt även fortsättningsvis skulle vara att promenera av och på färjan och sedan byta vid Lilla Varholmen.

Fördelar vid sträckning via Lilla Varholmen

Det finns viktiga skillnader för kollektrafiken i de olika alternativen av UA3 som föreslås. I alternativen som går via Hästevik behöver kollektivtrafiken trafikera i två sträckningar, medan i UA3 Ljusblå, via Lilla Varholmen, så kan trafikeringen ske i ett och samma stråk, vilket innebär att resenärsunderlaget ökar.

Med en fast förbindelse med alternativet brofäste vid Lilla Varholmen skulle Röd express potentiellt kunna förlängas hela vägen ut till Fotö, med stopp vid Björkös framtida expresshållplats och sedan längs vägen på Öckerö och Hönö. Idag har Röd express en avgång cirka var femte minut under rusningstid och cirka var 15:e minut under resten av dagen.

– Det innebär ökad turtäthet, men även slopat behov av att till fots ta sig på färjan och byta buss i var hamn. Vidare vore det potentiellt möjligt att trafikera lokalbusslinjer inom kommunen, exempelvis en från Björkö hamn till de sammanbundna öarna. Det skulle exempelvis kunna vara möjligt att bara på några minuter åka buss direkt från Björkö hamn till ishallen på Öckerö. Rent allmänt skulle det skapas helt andra förutsättningar än idag att resa från Björkö både till de sammanbundna öarna och till Amhult, oavsett om man tar bussen, cyklar, åker moped eller tar bilen. Personfärjan, med relativt gles tidtabell och där resenären behöver byta till annat färdmedel i var ände går inte att jämföra med de möjligheter som en bro skulle innebära, säger Sebastian Hasselblom.

Ökning för alla sorters resande

Inom ÅVS:en pågår nu arbetet med att utreda vad det skulle innebära både för kollektivtrafiken och privatbilismen om restiden kortades. Att det totala resandet skulle öka antas för givet, där ökningen troligen både skulle gälla för bil och buss, om en fast förbindelse byggdes.

– För kollektivtrafiken är det givetvis positivt med ett ökat resande eftersom det i sin tur kan motivera ännu bättre kollektivtrafik. En ökad mängd biltrafik skulle den fasta förbindelsen och utbyggd väg på Hisingen klara av att hantera under mycket lång tid framöver. Även det befintliga vägnätet på Öckerö kommun klarar detta, har våra analyser visat.

Trafik från Fotö/Hönö får nyttja vägnätet norrut till brofästet vid Bratten, men å andra sidan behöver trafik från de norra delarna inte nyttja vägen på södra Öckerö och sträckan till Pinan. Även om totalflödena skulle öka skulle den puls som idag uppstår på grund av färjan att försvinna och istället skulle det flyta mer jämnt. Därför skulle toppflödena, det vill säga antal bilar per minut, snarare sjunka, menar Sebastian Hasselblom. Eftersom Öckerö kommun utgör en relativt liten andel av Storgöteborgs befolkning skulle en fast förbindelse inte påverka trafiksituationen nämnvärt längre in mot Göteborg.

– Kollektivtrafiken skulle få helt nya och bättre förutsättningar med en fast förbindelse. Redan idag kan man resa dörr till dörr med bil, så för biltrafiken innebär en fast förbindelse ”bara” förkortad restid. För kollektivtrafiksresenären innebär det förutom restidsbesparing även möjlighet under hela dagen att kunna resa utan byten, samt med förbättrad turtäthet. För att man ska välja att resa kollektivt är bekvämlighet en minst lika viktig faktor som restid, och där kan möjligheten att kunna resa utan byten vara det som avgör om man tar bilen eller bussen, säger Sebastian Hasselblom.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från allmänt

Dags för Däckrazzia

Slitna däck ökar risken för vattenplaning och med dåligt lufttryck…

Kommunpolisen: Ett fall framåt

I Sverige finns ungefär 53 000 registrerade a-traktorer. Under senare år…

Vill se en bro mellan Öckerö och Björkö

I förra kommunvalet blev Brobyggarpartiet inröstat och tilldelat ett mandat…

Priserna stiger och köpkraften sjunker

I april i år sjönk priserna på livsmedel och alkoholfria…

Senaste nytt

Minst två projekt pausas i Skra Bro

Exploateringsförvaltningen i Göteborgs Stad har tecknat ett avtal med Alhem…

”Det finns en docka för alla”

Anette Larsson hade med sig ett drygt fyrtiotal handvirkade dockor…

Björkös räddningstjänst kämpar för att lyckas rekrytera

En regnig förmiddag med bara några dagar kvar till hummerpremiären…

Öckerös företagsklimat tappar

Svenskt näringsliv presenterar varje år Sveriges samtliga kommuners lokala företagsklimat.…

Passagerarfärja tappade styrförmågan

Med avgångstid 11.49 från Kalvsunds färjeläge och ankomsttid 11.50 på…

Torslandaskolan svenska pionjärer inom AI i undervisningen

I november förra året, när AI-verktyget ChatGPT gjordes tillgängligt för…

Du-reformen

Den alltid lika intressante Fredrik Lindströms populärhistoriska tv-serie Tänk om, som…

1 780 000 kronor till Världens Barn på en enda kväll

Roger stod själv i dörren och hälsade alla gäster välkomna…

Ett liv bland palmer

Nej, man behöver inte ta sig till Rivieran för att…

Nu är bygget av batterifabriken i gång

Nu startar formellt byggandet av den batterifabrik som ska leda…

Avstängd fotbollsplan skapar missnöje

Under ett vårdnadshavarmöte på skolan i förra veckan diskuterades frågan…

Ny deckare i vår närmiljö

Efter golfrundan på Vinga golfklubb i Torslanda saknar Örjan Lundberg…

Hundmat på musslor på väg mot draknästet

Alexander Evjenth och Johan Cederloo står bakom företaget Glufs som…

Mattias vinner Rally-SM

Rallyföraren Mattias Adielsson säkrade förra lördagen SM-guld i rally tillsammans…

Försvunnen kvinna funnen i Hjuvik

En kvinna i 76-årsåldern som tillfälligt var på besök i…

Pendlare lämnas kvar på hållplatsen

På Facebooksidan Grannar i Torslanda vittnar många Torslandabor om överfulla…

Arkitekten som har satt sin prägel på samhället

Vi tar en tur från Bengts hem på Hönö Klåva…

Volvomotet klart den 27 september

Trafikverket bygger om den södra delen av Hisingsleden, på sträckan…

Akelius dubblar Öckerös insamling till Världens Barn

 – ”Öckerö ger mer” är en dubbelbottnad slogan jag gillar…

När hjärtat hittat hem

För några veckor sedan fick ett klipp stor spridning på…

Passagerarfärjan Polstjernan driver utanför Björkö – motorhaveri

Vid lunchtid råkade passagerarfärjan Polstjernan ut för motorhaveri när den…

Extra polisbevakning efter mopedrån

I veckan meddelande Hisingspolisen att det skett en ökning av…

Så mycket fick grannen för sin bostad

Torslanda Södra Fyrljusvägen 32 19 500 000 Klippfyrsvägen 9A 19…

Gapet mellan grannar växer

En rapport från Svensk Fastighetsförmedling, som baseras på en undersökning…

Höstfest på Björlandaskolan

I förra veckan bjöd Björlandaskolans föräldraförening (B-FF) tillsammans med Björlandaskolan…