Likt förra året är det många även i år som tar studenten med helt andra premisser än tidigare på grund av pandemin. Felicia Skoog, Emina Carlsson och Emma Juhlin är tre av dem.
I omgångar har gymnasieeleverna fått studera heltid på distans, ibland en vecka i taget eller periodvis då lärare som varit i riskgrupp inte kunnat vara i klassrummet. Felicia, Emina och Emma förstår att det behövts restriktioner men det har varit svårt att veta vilka regler som gäller från dag till dag.
– Man blir mindre taggad på grund av corona, säger Felicia.
Det har varit tungt med distansundervisning och att hänga med i ämnena vilket också påverkat betygen.
– Jag är nöjd med mina betyg, säger Felicia, jag har lätt att lära men det har ändå påverkat mina betyg.
För Emma har året varit psykiskt jobbig.
– Jag har tappat motivationen till allt. Man har suttit i sitt rum hela dagen och det blir ingen skillnad mellan skola och fritid. Nu tycker jag det är jobbigt att vara på skolan och är jag dödstrött efter alla intryck och ljudnivåer.
Emina tycker det är tråkigt att inte ha kunnat träffa klasskamraterna under distansen, inte ens under sommarlovet. Annars har det varit positivt med distans då hon kunnat vara i hemmiljö och slippa tänka på vad hon ska ha på sig för kläder, ätit när hon velat och inte behövt anpassa sig efter andra.
Annorlunda student
Nu efter tre års studier hade de från början stora förhoppningar om studenten. De har alla äldre syskon och vet hur en student kan gå till.
– Man är lika taggad, säger Emma, men man måste anpassa sig efter alla regler. Planerna har ändrats hela tiden.
– Det är jobbigt, tycker Emina, det är ingen klar logik. Vi fick fotograferas hela klassen ihop men springa ut fem och fem. Sedan stod hela klassen ihop igen på skolgården.
– Det är löjliga regler. I skolan får vi vara alla i samma klassrum och i en trång bamba men på studenten är det regler på hur många som får springa ut samtidigt.
– Vi får det bättre tack vare att de släpper mer på restriktionerna jämfört med de som gick ut förra året, inflikar Felicia. Vi har iallafall haft bal.
”Balen” var på restaurang med flera bord för fyra och utan dansgolv.
– Vi hade tur i vår klass, säger Emma, en tjej i klassen hade stor tomt som vi kunde vara på.
Nöjda ändå
Alla partybussar och lastbilsflak är förbjudna men ungdomarna har möjlighet att åka båt.
– Vi ska åka skärgårdslinjen, berättar Felicia som går på Mediegymnasiet.
Emma som går på Donner kommer att åka med partypaddan.
– Vi har ingen skolgård och utan paddan skulle vi bara få springa ut till rökkullen.
Emma är glad över att ta studenten men är avundsjuk på dem som slapp corona. Många släktingar vågar inte komma till studentuppvaktningen i hemmet.
Emina som gått ut Lindholmens tekniska var först av tjejerna att ta studenten. Hon hade sett fram emot balen men i övrigt var det som hon hade förväntat sig. Hela klassen hade champagnefrukost hos en klasskamrat innan de träffades i klassrummet.
Tjejerna vill nu ta det lugnt i sommar. Både Felicia och Emina vill söka in till Göteborgs Universitet till hösten men inte starta utbildningen på distans. Emma vill studera till psykolog men kommer först jobba ett år som au-pair i USA.
– Man ser ändå fram emot att sluta skolan, avslutar Emma. Vi är i alla fall färdiga även om sista året inte blev som vi hade tänkt oss.
/Pia Magnusson