När den riktiga kylan slog till kom luftvägsinfektionerna som ett brev på posten. Nu ökar Covid-19 i Västra Götaland, samtidigt som säsongsinfluensan slagit till. Dessutom ser smittskyddsläkare Thomas Wahlberg en tydlig ökning av RS-virusinfektioner. Nu uppmanar han alla att vaccinera sig och stanna hemma om man är sjuk.
Sedan vecka 48 har antalet bekräftade covid-19-fall ökat i Västra Götalandsregionen. Men läget med covid-19 är annorlunda nu än det var tidigare i pandemin. Då provtogs alla som hade symptom, men sedan den första april i år är det bara vårdpersonal och patienter som testas. Därför är det svårt att få en exakt bild av hur utbrett viruset är i regionen.
– Det vi ser just nu är ett läge med mycket smittspridning med flera typer av luftvägsinfektioner. Sen är det svårt att bryta ner det på jättelokalnivå. Och det som gör det svårare än tidigare, när Covid-19 sågs som en allmänfarlig sjukdom, så skulle alla provtas som hade symptom. Så är det inte längre. I dagsläget skall den med symptom stanna hemma och de som testas är vårdpersonal och patienter samt de som är sjuka och läggs in, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen, till Torslanda-Öckerötidningen.
Trenden med ökad Covid-19 är inte bara en lokal trend, utan en nationell ökning som ses över hela landet. Och det finns antagligen ett stort mörkertal i antalet sjuka. Enligt Wahlberg är grunden att de som är vaccinerade får en förhållandevis lätt infektion, men de finns fortfarande människor som inte vaccinerat sig. Därför är det fortsatt viktigt att ta påfyllnadsdoser och följa de råd och rekommendationer som finns för att förebygga svår sjukdom till följd av viruset.
– Det viktiga är att vaccinera sig och stanna hemma vid sjukdom.
Mer säsongsinfluensa och RS-virus
Vid sidan om ökande fall av Covid-19 ökar även antalet personer som drabbas av säsongsinfluensa just nu. Detta samtidigt som sjukvården också får in fler rapporter om RS-virusinfektioner.
– Just nu så är det ett läge med mycket smittspridning med flera typer av luftvägsinfektioner. Det kan därför vara bra för de som befinner sig i riskgruppen för säsongsinfluensan att vaccinera sig mot den.
Varför tror du det fortfarande finns de som inte vaccinerat sig?
– Vi ser att svenska folket i allmänhet är positiva till att vaccinera sig. Och vi har haft en enormt bra vaccinationstäckning. Men jag kanske kan tänka mig att det blivit för ofta och för mycket kring påfyllnadsvaccin. En del kan nog vara trötta på att fylla på hela tiden. Och så tror jag det är så att när vi sett en nedgång av Covid och den började minska kraftigt, samtidigt som det inte pratades lika mycket om viruset, så kanske vissa tänker att det inte rör dem längre. Men pandemin är inte över – även om den tagit ett annat skede.
Är du orolig för en vinter med mycket spridning och sjukdom, kanske till och med dödsfall?
– Jag är inte jätteorolig, för jag tycker att vi kommit dit hän att vi har många idag som är bra vaccinerade. Men det kommer inte skydda oss helt från att bli sjuka. Någonstans måste man hitta balansen. Vi befinner oss inte i det läget idag att man behöver vidta restriktioner och stänga ner samhället igen. Det skulle kunna ske först igen om vaccinationsgraden inte står emot. Sedan måste var och en, som alltid, vara medveten om att vi har mycket infektioner i samhället och då måste man tänka på vilka risker man tar och vad man skall vara med på för aktiviteter nu i jul, avslutar Thomas Wahlberg.