Ett medborgarförslag om att barn till föräldralediga borde ha rätt till dubbelt så många timmar på förskola jämfört mot nu kan bli verklighet efter att förskolenämnden beslutat att utreda förslaget.
I många av Sveriges kommuner har storasyskon med en föräldraledig förälder rätt att vara 30 timmar på förskola. I Göteborgs kommun gäller 15 timmar. Men ett medborgarförslag kan komma att förändra detta, något Göteborgs-Posten var först att rapportera om.
Medborgarförslaget, som dök upp i höstas på Göteborgs hemsida, utgick från att alla barn ska ha samma möjlighet till utveckling i förskolan oaktat vilken kommun de bor i. Förslaget, som signerats av över 300 personer togs därför upp på förskolenämndens senaste möte. För att ett så kallat Göteborgsförslag ska tas upp och hanteras av politiker krävs 200 röster.
Till GP säger Socialdemokraten Blerta Hoti att de har tagit beslut om att utreda det hela vidare. ”Så det är inte ett ja utan det betyder bara att vi vill veta vad det skulle kosta och vilka för- och nackdelar det finns med att införa 30 timmar” säger hon till tidningen. ”Jag vill ändå vara tydlig med att säga att det ska vägas mot andra viktiga frågor och förskolans grundläggande uppdrag”, säger hon också till tidningen.
Moderaterna gick till val i Göteborgs kommun på att införa 10 timmar extra på förskolan för det äldre barnet. Till GP säger Sofie Gyllenwaldt (M) att hon ser positivt på att det nu utreds.
– Jag tycker det är jättebra att det utreds. Det är ju många aspekter man behöver tänka på. Förskolan är en utbildningsverksamhet och ska vara likvärdig. Det vill säga den ska nå alla barn oavsett om man har fått ett småsyskon eller inte. Men sen måste man ju så klart beakta att vi har brist på personal, säger Sofie Gyllenwaldt (M).
Blerta Hoti (S) menar dock att det kan komma att kräva statligt stöd för att realisera förslaget.
– Vi har ett jätteansträngt läge i välfärden som helhet och också inom förskolan. Om Moderaterna tycker det här är en viktig fråga för dem, då undrar jag: Vad är det Moderaterna tycker är mindre viktigt? Är det just att man ska satsa mindre på att utbilda personal eller på barnens språkinlärning? För mig är det det allra viktigaste, säger hon till GP.