Filmregissören Sandra Nelhans från Lilleby är aktuell med Pax et bonum, en ny dokumentärfilm om två aspirerande Franciskanermunkar vid klostret i Jonsered. Filmen är en fristående uppföljare till filmen Tre bröder från 2009.
2009 sändes Sandra Nelhans film Tre bröder i SVT. Den följde den motorcykelåkande broder Stefan, den bakande sanningssägaren broder Ingmund och den intellektuelle broder Eric på klostret Franciskusgården i Jonsered.
Efter att en kvarts miljon svenskar sett Tre bröder hörde många av sig till Sandra Nelhans med sin uppskattning, många undrade därtill om det inte skulle bli någon uppföljning.
– Det hade jag egentligen inte tänkt att det skulle bli. Men så kom det två unga nya killar till klostret som ville bli munkar. Då började tankarna snurra… Att det skulle vara intressant att följa dem under deras prövotid, som är minst sex år, säger Sandra Nelhans.
Så blev det. De första scenerna till vad som skulle bli Pax et bonum filmade hon hösten 2010. De sista 2019. Filmen är med andra ord ett rejält tidsdokument ur två unga mäns liv. Att hon redan hade gjort dokumentären Tre bröder gjorde att munkarna och de unga männen litade på henne redan från start.
De båda männen är Staffan och Mikael. Staffan är uppvuxen i Torslanda. Han är boxare och säkerhetsvakt, som sedermera utbildar sig till präst.
Mikael har läst naturvetenskap och är utbildad civilingenjör. Innan han kom till Franciskanerklostret hade han börjat grubbla på om livet inte innehåller mer än atomer och molekyler.
– De är ganska olika på ytan. Staffan är lite mer macho och Mikael är lite mjukare. Men jag följer ju dem under en lång tid. Det är mycket diskussioner om manliga förebilder, stereotyper och mansroller. Det handlar delvis om vägen till att de hittar sina roller som munkar och vuxna män.
Hon fortsätter:
– Vad som blivit tydligt för mig är att alla människor har liknande drömmar och tankar. Det är något som jag hoppas att man som publik tar med sig, nu när vi lever i en så konfliktfylld och polariserad värld.
Enligt Sandra har filmen ett oväntat slut. Ett hon inte hade kunnat förutse själv.
– Det är sådant som kan hända när man följer sitt hjärta. Mer kan jag inte avslöja. Man vet aldrig vart livet tar vägen. Jag ser det både som en utmaning och en fördel att jag som regissör har varit med när det skedde turbulenta saker i karaktärernas liv.
Pax et bonum ligger i längd strax under en timma så att den ska kunna gå att visas i SVT:s dokumentärformat, vilket Tre bröder gjorde. Det är dock inte bestämt om filmen kommer att tv-visas än.
Filmens premiärvisning äger rum på Bio Aftonstjärnans kort- och dokumentärfilmsdag den 30 september, där den är huvudfilm.
Den har fått vänta på sin premiär eftersom den var färdig när pandemin slog till som värst. Pandemin gjorde att många filmer står på kö för att visas på biografer och festivaler.
– Det kändes lite tungt att behöva vänta. Men nu hoppas jag att det rullar i gång. Jag har hela tiden haft bra finansiering från exempelvis konstnärsnämnden, och det är många som trott på filmen.
En spännande detalj är att den specialgjorda filmmusiken är komponerad av Charlie Chaplins yngste son Christopher Chaplin. Sandra som älskat Charlie Chaplins filmer i hela sitt liv slängde i väg ett mail till tonsättaren på vinst och förlust för att höra om han var intresserad att skriva musiken.
– Han svarade fort. Efter att ha sett Tre bröder ville han vara med och komponera musiken till uppföljaren, trots att jag inte hade färdigt med någon finansiering vid tillfället då jag kontaktade honom.
Men historien om Christopher Chaplin slutar inte där. För några år sedan besökte han familjen Nelhans i Lilleby. Precis då hade familjens katt försvunnit och efter som familjen hade satt in en annons i Torslanda-Öckerötidningen så gick telefonen varm med personer som hade tips om var den kunde befinna sig, precis samtidigt som Christopher Chaplin var på besök.
– Christopher hade själv katter och förstod precis vad vi gick igenom. Det slutade med att han sprang omkring med oss i villaträdgårdar i Lilleby för att söka efter katten. Det känns lustigt att tänka på att Charlie Chaplins son har sprungit omkring i massa trädgårdar här. Det är nog inte många som vet om vem den engelske gentlemannen på kattjakt var, säger Sandra Nelhans med ett skratt.
Katten lät sig dock inte hittas av Christopher Chaplin eller familjen Nelhans vid det tillfället. Efter 16 dagar kom han dock hem – mager och utsvulten, men vid liv.