Kitty Södersten uppmanar föräldrar att prata trafikvett med sina ungdomar efter att hennes dotter blivit påkörd av en elcooter i Torslanda.
Kitty Södersten uppmanar föräldrar att prata trafikvett med sina ungdomar efter att hennes dotter blivit påkörd av en elcooter i Torslanda.

Kittys dotter hade änglavakt vid kollision med elscooter

Kitty och Kristoffer Söderstens elvaåriga dotter blev påkörd av en kille på elscooter. Killen hade ögonen fäst vid sin mobiltelefon när han körde. Nu uppmanar de andra föräldrar att prata trafikvett med sina ungdomar för att undvika liknande incidenter i framtiden.

Sköterskan Kitty Södersten stod mitt i en operation när telefonen började vibrera. Det var hennes elvaåriga dotter som ringde upprepade gånger. Till slut insåg hon att något måste ha hänt och tog samtalet. Hennes dotter var förtvivlad och grät i luren: ”Mamma, jag har blivit påkörd!”

I tisdags i förra veckan var Kitty Söderstens dotter på väg hem från skolan. Hon cyklade som vanligt på cykelbanan längs Flyghamnsvägen. På långt håll såg hon en kille som kom farande ned för backen i motsatt riktning på en elscooter. Han bar inte hjälm och han hade ögonen fixerade på sin mobiltelefon.  Dottern upplevde med fasa hur killen kom närmare och närmare henne utan att titta upp. Först när olyckan var oundviklig upptäckte han flickan på cykel och försökte väja, men då var det för sent. 

Ursäktade sig och for vidare

Flickan fick elscootern och cykeln över sig och killen kraschlandade rakt ner i asfalten. Båda tycks ha haft änglavakt, för kollisionen ledde inte till några allvarliga skador för någon av dem.

Enligt Kittys dotter reste sig killen upp och sa: ”Förlåt, förlåt, förlåt…”. Sedan tog han sin elscooter och körde vidare,  fortsatt med blicken fäst vid mobiltelefonen.

Den unga flickan blev chockad och ringde sin pappa Kristoffer, då mamman först inte kunde svara. Han kunde via telefonen säkerställa att dottern inte hade slagit i huvudet, eller tycktes vara allvarligt skadad.

En kvinna skyndade fram och frågade hur det var fatt. Hon hade missat själva kollisionen, men förstod att något hade hänt. Hon erbjöd skjuts till parets dotter som dock valde att ta sig hem själv.

– Det var en väldig tur att min dotter hade hjälm på sig. Killen körde i hög hastighet in i sidan på henne. Sedan reste han sig snabbt och ursäkta sig hastigt. Jag antar att han skämdes och blev chockad, säger Kitty Södersten.

Ingen polisanmälan

Både Kitty och hennes man arbetar inom sjukvården och kunde undersöka sin dotter noggrannare efter de hade kommit hem. 

Incidenten slutade med några skrapsår och blåmärken. Men olyckan har satt sina spår, då dottern inte längre vill cykla till skolan, några dagar efter det inträffade.  Hon känner sig inte trygg och Kitty får skjutsa henne i bil i stället.

Jag vill att folk – inte minst ungdomar och föräldrar – vaknar upp och inser farorna med att köra på det här sättet.
Kitty Södersten

– Jag vill inte sätta fast killen. Och vi har inte gjort någon polisanmälan. Det kanske vi hade gjort om det hade gått värre. Men jag vill att folk – inte minst ungdomar och föräldrar – vaknar upp och inser farorna med att köra på det här sättet.  Lägg undan era telefoner, fokusera på trafik och medtrafikanter, säger Kitty Södersten.

Det är inte ovanligt att läsare kontaktar Torslanda-Öckerötidningen på grund av ”buskörning på två hjul”. Det handlar om allt från oväsen i bostadsområden vid sent på kvällar och nätter, till ungdomar som stegrar upp på bakhjulen i tät trafik. 

Hittills har ingen allvarligare olycka med ungdomar på moped, elscooter eller elsparkcykel rapporterats in till redaktionen. 

Prata trafikvett och säkerhet

Olyckan som Kitty och Kristoffers dotter var med om gick tursamt nog bra, men det hade kunnat sluta oerhört mycket värre. 

– Vi har pratat mycket om det inträffade i familjen och det verkar som om vår dotter mår bra fysiskt såväl som psykiskt. Det kommer nog ta tid innan hon vågar cykla till skolan igen. Det är något vi får jobba med, säger Kitty Södersten.

Kitty berättar vidare att det första hon såg dagen efter olyckan när hon skjutsade dottern till skolan var ungdomar utan hjälm på en scooter som svischade förbi de små skolbarnen som var på väg till Skutehagen.

– Jag blev helt matt. Hur kan vi få stopp på det här? Jag skulle vilja uppmana alla föräldrar att tala med sina barn om vikten av trafikvett och säkerhet, särskilt när det gäller användning av elscootrar.

Olyckor som inte anmäls

Anna Pettersson är kommunpolis i lokalpolisområde Hisingen.  Hon berättar för Torslanda-Öckerötidningen att det in kommer få ärenden som slutar med polisanmälningar. Däremot får polisen in mycket information om vårdslös körning på tvåhjulingar i Torslandaområdet. Boende i Torslanda upplever att de störs av vårdslös mopedkörning och det skapar otrygghet.

– Jag har ingen rättvisande statistik men helt klart är att olyckor sker. Alla olyckor anmäls inte och kommer inte till polisens kännedom, säger hon.

Vad har föräldrar för ansvar?

Till ungdomar under 18 år är det ofta föräldrarna som står som ägare för mopeder. Föräldraansvaret är dels att uppmana sina barn att köra på rätt sätt, men också att se efter att det fordon man står som ägare för är rätt utrustat och i ordning.

Körkort ingen rättighet

Det är föraren som framför ett fordon har ett ansvar att visa hänsyn i trafiken och följa de lagar och regler som gäller. Både vad beträffar hastighetsbegränsningar, hur fordonet framförs på väg, att man bär hjälm och så vidare. Man har även ett ansvar att fordonet är i det skick som krävs. Det innebär bland annat synlig registreringsskylt, att fordonet är besiktigat, att fordonet inte är avställt, samt att man inte gjort otillåtna förändringar på fordonet exempelvis trimning.

För elsparkcyklar och elskcootrar med en topphastighet på 20 kilometer i timmen krävs inget körkort. Men om elscootern har en maxhastighet över 20 kilometer i timmen eller en motoreffekt på mer än 250 watt, klassas den som moped klass 1 och kräver ett förarbevis.

– Under utbildningen får man lära sig vad som gäller i trafiken. Att ha körkort är inte en rättighet utan det är något man både kör och skriver upp för att få. Bryter man mot vissa regler kan det sluta med återkallning av körkort. Det kan även påverka möjligheterna för framtida B-behörighet. Alla med körkort, oavsett behörighet, ska ta det ansvar som krävs, säger Anna Pettersson.

Enligt Anna Pettersson är det viktigt att föräldrarna tar sitt ansvar och pratar med sina barn oavsett om det gäller mopeder, elsparkar eller för den delen vanliga cyklar. De flesta trafikbeteenden finns reglerade med trafikregler men inte alla. Här gäller det att prata trafikvett med sina barn. 

Att de många elscootrarna och elsparkcyklarna de senaste åren påverkat situationen råder det inget tvivel om, även om det inte bara är ungdomar som skadar sig.

– Det är många som skadat sig allvarligt efter olyckor med exempelvis elspark, säger Anna Pettersson.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Nu är bygget av batterifabriken i gång

Nu startar formellt byggandet av den batterifabrik som ska leda…

Avstängd fotbollsplan skapar missnöje

Under ett vårdnadshavarmöte på skolan i förra veckan diskuterades frågan…

Ny deckare i vår närmiljö

Efter golfrundan på Vinga golfklubb i Torslanda saknar Örjan Lundberg…

Hundmat på musslor på väg mot draknästet

Alexander Evjenth och Johan Cederloo står bakom företaget Glufs som…

Senaste nytt

Ett liv bland palmer

Nej, man behöver inte ta sig till Rivieran för att…

Nu är bygget av batterifabriken i gång

Nu startar formellt byggandet av den batterifabrik som ska leda…

Avstängd fotbollsplan skapar missnöje

Under ett vårdnadshavarmöte på skolan i förra veckan diskuterades frågan…

Ny deckare i vår närmiljö

Efter golfrundan på Vinga golfklubb i Torslanda saknar Örjan Lundberg…

Hundmat på musslor på väg mot draknästet

Alexander Evjenth och Johan Cederloo står bakom företaget Glufs som…

Mattias vinner Rally-SM

Rallyföraren Mattias Adielsson säkrade förra lördagen SM-guld i rally tillsammans…

Försvunnen kvinna funnen i Hjuvik

En kvinna i 76-årsåldern som tillfälligt var på besök i…

Pendlare lämnas kvar på hållplatsen

På Facebooksidan Grannar i Torslanda vittnar många Torslandabor om överfulla…

Arkitekten som har satt sin prägel på samhället

Vi tar en tur från Bengts hem på Hönö Klåva…

Volvomotet klart den 27 september

Trafikverket bygger om den södra delen av Hisingsleden, på sträckan…

Akelius dubblar Öckerös insamling till Världens Barn

 – ”Öckerö ger mer” är en dubbelbottnad slogan jag gillar…

När hjärtat hittat hem

För några veckor sedan fick ett klipp stor spridning på…

Passagerarfärjan Polstjernan driver utanför Björkö – motorhaveri

Vid lunchtid råkade passagerarfärjan Polstjernan ut för motorhaveri när den…

Extra polisbevakning efter mopedrån

I veckan meddelande Hisingspolisen att det skett en ökning av…

Så mycket fick grannen för sin bostad

Torslanda Södra Fyrljusvägen 32 19 500 000 Klippfyrsvägen 9A 19…

Gapet mellan grannar växer

En rapport från Svensk Fastighetsförmedling, som baseras på en undersökning…

Höstfest på Björlandaskolan

I förra veckan bjöd Björlandaskolans föräldraförening (B-FF) tillsammans med Björlandaskolan…

Second hand – populärare än någonsin

Båda butikerna sysslar med win-win åt alla håll. Klåva second…

Budget för 2024 klubbad i Öckerö kommun

Förra veckan klubbade kommunfullmäktige i Öckerö kommun budget för år…

Kittys dotter hade änglavakt vid kollision med elscooter

Sköterskan Kitty Södersten stod mitt i en operation när telefonen…

TIK vände och vann i Torslandaderbyt

I våras vann Torslanda IK sitt hemmaderby mot Björlandarivalen IK…

Sandra fortsätter följa i munkarnas fotspår

2009 sändes Sandra Nelhans film Tre bröder i SVT. Den…

Tävling i fårvallning

Tretton minuter hade hundarna på sig att valla fyra får…

Vatten, vatten… bara vanligt vatten

Vi som växte upp i 50- och 60-talets Sverige minns…

Gym och padel under samma tak

Amir driver flera gym, bland annat i Lerum och Nossebro,…