De senaste veckorna har ett par uppseendeväckande mopedrån ägt rum i Torslanda. Vid flera tillfällen har det skett försök att tvinga av ungdomar mopeder. Polisen misstänker att alla händelser, som har den gemensamma nämnaren att de alla inträffat längs med Kongahällavägen, hänger ihop och har nu flyttat resurser till Torslanda.
I veckan meddelande Hisingspolisen att det skett en ökning av polisnärvaron i Torslanda, med anledning av de rånförsök där personer försökt tvinga mopeder från ungdomar. Richard Fagerberg, förundersökningsledare på Polisen, menar att insatsen är ett naturligt steg när sådana här händelser äger rum.
– Vår områdespolis arbetar över hela Hisingen och har länge varit nischad till att framför allt arbeta i särskilt utsatta områden. Men vi har nu ändrat arbetssätt och breddar oss över lag. Och har därför tagit sikte på att när det uppstår fenomen eller nya brottstyper i ett område, så ser vi till att ingripa tidigt för att stävja och brottsförebygga.
I Torslanda innebär det att man flyttat både civila och uniformerade polisresurser till området, vilket verkar ha gett resultat då det inte förekommit några nya fall liknande de tidigare rånen, enligt Richard Fagerberg.
Finns det något Torslandas ungdomar borde vara extra uppmärksamma på just nu?
– Nej, jag tycker egentligen inte det, utan det är vanliga, generella regler som gäller. En viss vaksamhet ska man alltid se till att ha och får man en dålig magkänsla av personer eller grupperingar, gå där ifrån.
Richard Fagerberg trycker också att vikten av vuxna ute i samhället, bland ungdomar.
– Det finns tydlig forskning som talar för att vi får ett bättre klimat om vi har vuxna ute i lokalsamhället.
Ska vuxna och föräldrar göra polisens jobb?
– Det handlar, tycker jag, om ett samhällsansvar. Givetvis har polisen ett stort ansvar för brottsförebyggning och att stävja kriminalitet. Men rent krasst handlar det om att hålla koll på en stor geografisk yta och se vad som händer. Samtidigt ligger det i sakens natur för ungdomar att söka sig bort från vuxna, men många föräldrar vet ändå var sina ungdomar och barn befinner sig. Då är det bra att hjälpas åt. Det kan finnas fog för att tycka att ”polisen ska göra sitt jobb”, och det tycker jag med. Men vi behöver hjälp och då vore det ju toppen om vuxna befinner sig på platser där de ändå vet att ungdomar hänger, avslutar Richard Fagerberg.