Under åtta onsdagar kommer personer som befinner sig långt från arbetsmarknaden kunna gå en spelutvecklingskurs på Hönö. Det är Samordningsförbundet Älv och kust som tillsammans med Öckerö kommun står bakom initiativet.
Det är en växande utmaning för samhället med framför allt ungdomar som varken förvärvsarbetar eller studerar. Det menar Fredrik Thomsen, hälso- och aktivitetsutvecklare på Samordningsförbundet Älv och kust. Inom gruppen som har, eller har haft erfarenhet av, vad som kallas problematisk skolfrånvaro, ibland kallat hemmasittare, finns många individer som har svårt med sociala sammanhang och att komma vidare i livet. Det är inte ovanligt att de isolerar sig hemma vid datorn och att datorspelande blir en stor del av livet.
– Den här grundläggande spelutvecklingskursen riktar sig i huvudsak in sig på den här gruppen. Kursen är ett sätt att fånga upp de här personerna och låta dem vara i ett positivt sammanhang som utgår ifrån deras intresse. Syftet är att motivera dem till att ta fortsatta steg mot jobb eller studier, och att visa att det finns verkliga möjligheter inom just spelutveckling som är en växande bransch, säger Fredrik Thomsen.
Majoriteten av deltagarna och den huvudsakliga målgruppen är över 20 år och inte längre i gymnasieåldern. De har ofta haft en historik av skolfrånvaro eller inte slutförda studier. Kursen är öppen för personer som är 16 år eller äldre.
Vill ge självförtroendeboost
Spelutvecklingskursen på Hönö startar den 26 oktober och kommer att äga rum åtta onsdagar framåt från det datumet.
Samordningsförbundet Älv och kust har dels personer som är inskrivna hos dem som kommer att deltaga i kursen, men för att nå ut till ytterligare individer i målgruppen har man också ett samarbete med Öckerö kommun och arbetsmarksenheten, försörjningsstödet, boendestödjarna och det kommunala aktivitetsansvaret i kommunen.
– Många inom den här gruppen ger uttryck för åsikten att de har slängt bort sin tid framför datorn. Vi vill ge dem en självförtroendeboost och visa på att det finns arbets- och utbildningsmöjligheter inom spelutveckling och IT. Kursen är inte bara för ungdomar, även personer över 30 år och uppåt ska känna sig välkomna att vara med, säger Fredrik Thomsen.
På kursen kommer två lärare som är specialiserade på spelutveckling och IT att finnas på plats, tillsammans med Fredrik Thomsen. Kursen kommer också att innehålla digitala studiebesök där spelutvecklingsföretag berättar om sin verksamhet och om hur arbetsdagarna ser ut för deras anställda. Man kommer också genomföra enklare spelprogrammering under kurstillfällena.
– Det handlar om att ge en inblick i vad spelutveckling handlar om. Om att det finns flera olika delmoment som exempelvis programmering, idéutveckling, design och musikskapande.
Möjlighet till mer avancerad nivå
Nivån kommer att vara ganska grundläggande så att kraven på förhandskunskaper inte läggs för högt. Men för dem som har mer förkunskap kommer lärarna att kunna möta behoven av dem som vill lära sig mer om avancerad programmering, enligt Fredrik Thomsen.
Hur gör man om man själv vill gå kursen, eller vill anmäla intresse för någon närstående?
– Man behöver gå genom kommunen eller vården. Det kan räcka med att man har någon kontakt exempelvis med psykiatrin eller vårdcentralen. Så kan de vidarebefordra intresset till oss, säger Fredrik Thomsen.