Årets drogvaneunder-sökning i Öckerö kommun är släppt och resultatet pekar i positiv riktning.
För 18:e året publiceras den undersökning som mäter ungdomars drogvanor i årskurserna 7-9. Håkan Fransson, drogförebyggande samordnare i Öckerö Kommun, är den som ursprungligen initierade frågeenkäten till öarnas högstadieelever.
– Användningen av snus, tobak och alkohol är lågt i årskurserna 7 och 8. Men i 9:an är det högre än förra året och det drar upp den totala statistiken.
Andelen högstadieungdomar som intensivkonsumerar (= dricker sig berusad varje månad) är nu nere i 4 procent, från tidigare 18 procent. En kraftig minskning som även märks på bruket av e-cigaretter och vattenpipa. Generellt pratas om flera olika orsaker till att alkoholkonsumtionen går ner här i landet. Bland dessa märks invandring, dataspel, föräldrars ökande restriktivitet, förlängd ungdomstid, förändrade umgängesvanor…
Av de ungdomar som dricker uppger 23 procent att de olovandes tar alkohol hemma.
– Vilket innebär att vill föräldrar förhindra, eller försena, alkoholdebuten är detta något att tänka på, menar Håkan Fransson.
Hela 90 procent säger att de inte får dricka eller röka för föräldrarna och de återstående 10 procenten känner oftast inte till de vuxnas inställning.
Att legalisera eller inte
När man pratar med Håkan Fransson är det omöjligt att inte komma in på legaliseringsfrågan. Han påpekar då att de länder och områden som har legaliserat cannabis har en högre konsumtion än Sverige.
– Nutida cannabis är mycket mer potent än tidigare. Drogen är helt annorlunda nu, än då dagens föräldrar var ute i svängen och kanske själva provade, säger Håkan Fransson.
Håkan Fransson har ägnat de första 18 åren som drogförebyggare i första hand till att öka föräldrars restriktivitet vad gäller barnens alkoholdrickande, och idag är de flesta föräldrar mycket tydliga i denna fråga. De kommande åren kommer nog mer handla om att försöka bibehålla föräldrarnas negativa hållning vad gäller cannabis (hasch och marijuana).
– Vi ser en snabb ändring av svenska ungdomars attityd till cannabis, där alltfler menar att det är en harmlös drog som inte borde vara olaglig. Därför gläder det mig mycket att bland Öckeröungdomarna är det allt fler som stödjer den restriktiva svenska narkotikapolitiken. 80 procent av eleverna ger sitt helhjärtade stöd till nuvarande politik, och jag tror att det framför allt är föräldrarna som påverkat barnen i denna fråga.
I år finns dock en trend att fler unga erbjudits droger, även om ökningen är liten. På högstadiet är det kompisar man får eller köper av.
– Den som röker och dricker är mer i riskzonen att börja med knark än den som inte gör det.
Fråga
En fråga i enkäten lyder: Har du någon att prata med om det som är viktigt?
– 75 procent uppger föräldrarna och 25 procent pratar i första hand med andra.
De som uppger att man pratar med föräldrarna dricker, röker och använder narkotika hälften så mycket som de som inte pratar med sina föräldrar. Vidare mår de bättre, skolkar mindre, mobbar och mobbas mindre och så vidare. Det gäller således att hålla dialogen i gång med barnen. Den tid som läggs på att prata med dem ökar chansen att de ska lyckas i livet.