Vi måste alla mer eller mindre hålla i pengarna just nu. Dock kan det finnas en stor poäng i att spendera pengarna på rätt saker och på rätt ställen och inte alltid leta efter röda priser.
Det är tuffa tider för många företag just nu. Då tänker jag inte i första hand på de stora nationella eller multinationella bolagen som inte kan betala ut aktieutdelningar i den storlek som den eviga tillväxtens filosofi stipulerar.
Jag tänker på de små bolagen. De som mer eller mindre alltid sliter för att få allt att gå runt. Verksamheter grundade och ledda av idealister snarare än kapitalister, sådana som ofta tänker kvalitet framför kvantitet.
Även om inflationen, ränteläget och skenande priser gjort avtryck i de flesta av våra plånböcker är det kanske särskilt nu vi ska välja med omsorg var vi spenderar våra surt förvärvade slantar. Och, kanske, om den ekonomiska möjligheten trots allt finns, inte välja de absolut billigaste massproducerade alternativen.
Det är nu vi måste värna det lokala. Om vi vill ha det lokala kvar. Det är nu vi ska dricksa personalen på den där restaurangen eller caféet som det vore en mindre personlig katastrof om de stängde – eftersom just deras produkter gjorde succé när vi bjöd svärmor på dem.
Tyvärr är det i många fall redan för sent.
Jag har många gånger funderat över skillnaden i kultur mellan Öckerö kommun och Torslanda. Både i text på den här platsen i tidningen och inne i mitt eget huvud.
I Öckerö tycks det finnas en sammanhållning, kanske är det den där ökänslan, som gör att man i större utsträckning stöttar det lokala. Det finns också en entreprenörsanda i allt från att våga starta restauranger som inte bara kränger luncher, till hantverksbryggerier och ideella ölagillen till specialiserade småaffärer.
Nog sjutton är det svårt att driva en liten verksamhet även på öarna, men känslan är att det verkar ännu svårare i Torslanda.
Vi Torslandabor är ett bilburet folk. Vi sätter oss i bilen och åker med enkelhet och handlar på Backaplan, Frölunda Torg, Nordstan eller Kongahälla Center. När vi går på krogen väljer vi allt som oftast något ställe inne i staden.
Är det utbudet här som är för dåligt, eller är det vår lojalitet till lokala restauratörer och affärsidkare som är för svagt? Hönan eller ägget.
Det är inget fel att handla, äta och gynna var eller vem man vill. Men det går inte att klaga på bristen på utbud på hemplan när man aktivt väljer att inte stötta de mindre lokala aktörerna.