Noll intresse för föreningsvandring i Torslanda

Är Torslanda otryggt? Frågan har diskuterats bland annat på insändarsidan och i olika kommentarsfält på Facebook den senaste tiden.

Om man pratar med polisen så tycks det entydiga svaret vara nej. Torslanda är sett till invånarantalet en lugn stadsdel med förhållandevis få anmälda brott. De senaste veckorna har ungefär 80 anmälningar i veckan kommit in till polisen som härrör från Torslandaområdet. Det låter mycket, men många av dem är exempelvis parkeringsskador och trafikförseelser inom Volvoområdet, samt till exempel anmälningar om förlorat gods som inte klassificeras som brott av polisen.

Betyder det att det inte inträffar grova brott i Torslanda? Nej, det gör det naturligtvis inte. Det har under den senaste tioårsperioden exempelvis inträffat en handfull brott som varit såpass allvarliga att de blivit riksnyheter: 2009 brann Torslandaskolan ner, en bilbomb dödade fyra (varav ett litet barn) i Burrondellen 2015 och en skarp bomb hittades 2017 på mellanboendet i Lilleby.

Upplevelsen av trygghet grundar sig sällan i siffror och statistik. Trygghet/otrygghet grundar sig oftast i känslor. För någon känns det extremt otryggt att ensam passera genom Amhults undergång vid midnatt en helgkväll. För någon annan känns det inte det minsta otäckt.

Egentligen kanske frågan i inledningen av den här texten är felställd. Oron många känner grundar sig i vart samhällsutvecklingen är på väg. Kommer Torslanda i framtiden bli skådeplatsen för den typen av brott vi med jämna mellanrum läser om från andra städer och stadsdelar? Det svaret har ingen. På den ena politiska flanken flaggas det för den risken, medan den andra flanken gärna visar statistik som visar att de grövre brotten minskar i Sverige jämfört med tidigt 1990-tal.

På augusti månads nämndmöte diskuterades situationen i Amhult. Det beskrivs ofta vara stökigt kring resecentrumet. Ett par rån har anmälts. Ungdomssekreterare har rapporterat om fall av narkotikaförsäljning och narkotikabruk. Den politiska diskussionen om situationen i Amhult kom i mångt och mycket att handla om resurser. Har stadsdelen råd att köpa in väktare, och är det i så fall motiverat att sätta in dem just där på bekostnad av något annat? Klarar man sig med att ideella krafter går samman?

Samtidigt som nämndmötet ägde rum i Vingen hade Trygg i Västra Hisingen kallat föreningarna i Torslanda till ett informationsmöte i en annan lokal i samma fastighet. Kontakt hade tagits med samtliga föreningar i Torslanda om möjligheterna att som förening trygghetsvandra i Torslanda mot viss ersättning. Uppslutningen på det mötet blev minst sagt skral. Och i skrivande stund har inte en enda Torslandaförening visat intresse för att föreningsvandra i trygghetsskapande syfte.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från ledare/krönika

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Blå himmel blues

För varje år som går så förstår jag det lite…

Trist med bostadsbrist

Onelinerns okrönt mästare, Ulf Lundell, lär en gång har sagt…

Se till källan, tiger

Militärövningen Aurora 23 pågår för fullt på marken, i luften…

Senaste nytt

Emelie till EM i ”På spåret”

Vi befinner oss på Ringöns vagnsdepå när en spårvagn, på…

Schröder i U17-EM

Sverige ställdes mot tufft motstånd i gruppspelet i Europamästerskapet: Frankrike,…

Stororder av eldrivna Volvolastbilar – största någonsin

Volvo Lastvagnar har tecknat en avsiktsförklaring med en av världens…

Sonderar terrängen för gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning, att en alkoholproducent ska få tillstånd att sälja sina…

Ny nämnd har budget i obalans

Stadsmiljönämnden i Göteborg har stora hål i sin budget för…

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…