Det är bråda dagar för Räddningstjänsten. I veckan gick RSGBG ut med information om att man är överbelastade och att fastighetsägare bör vidta egna åtgärder mot översvämning, då Räddningstjänsten är tvungna att prioritera samhällsviktiga funktioner, under det prekära väderläget som råder.
Strömavbrott, inställda turer i den väg- och vattenburna kollektivtrafiken, bussar och lastbilar som kört fast och bilar i diket. Ändå har vårt utgivningsområde vad det verkar klarat sig förhållandevis väl, efter den senaste tidens kraftiga vindar, snö, is, underkylt regn och blixthalka, åtminstone när de här raderna skrivs.
Ytterligare ett problem är översvämningar. På sina håll har gator och vägar drabbats av sådana, men vi har ännu inte nåtts av några uppgifter om att fastigheter drabbats allvarligt av översvämningsproblematik i Torslanda eller Öckerö.
I tisdags gick Räddningstjänsten i Storgöteborg ut med ett pressmeddelande där de berättade att man har flera pågående väderrelaterade händelser som är kopplade till just översvämningar.
Enligt Anna Dyne, presskommunikatör på Räddningstjänsten Storgöteborg, pågick inga av dem på fastigheter i Torslandaområdet.
Räddningstjänsten varnade dock för fortsatt besvärligt väderläge under veckan med gula varningar för högt vattenstånd, hårda vindar och halka.
– En del is kan lägga sig över brunnar och hindra avrinning. Det är också risk för halka och översvämningar på vägar vilket gör att trafiken kan påverkas, säger Bo Andersson, vakthavande befäl på Räddningstjänsten, i nämnda pressmeddelande.
När Räddningstjänsten belastas så hårt som de gjort den senaste tiden prioriterar man samhällsviktiga funktioner, till exempel sjukhus, och sådana personer som inte själva kan sätta sig i säkerhet.
Det innebär att fastighetsägare måste vara beredda på att själva skydda och ansvara för sin fastighet och egendom.
– Som fastighetsägare har du ett stort ansvar för att skydda din egendom, säger Bo Andersson.
Räddningstjänstens råd till allmänheten och i synnerhet fastighetsägare är att följa väderläget. Ring 112 om du råkar ut för en akut händelse.
Här är ytterligare tio råd som Räddningstjänsten Storgöteborg ger för att själv kunna minska översvämningsrisken:
Rensa dagvattenbrunnar från löv och is som kan täppa till avrinningen
Ta reda på vad din hemförsäkring säger om skador orsakade av översvämning.
Ha mobiltelefonen fulladdad.
Placera din eventuella bil på en hög plats.
Håll kontakten med grannarna. Ni kan behöva hjälpa varandra.
Täta källarfönster och ventilationsöppningar.
Bygg en tillfällig barriär av sand eller jord – den kan stoppa en mindre översvämning.
Gör en utrymningsplan och fundera på vad du behöver ta med dig och vart du skulle ta vägen.
Flytta möbler och elektriska apparater högre upp i huset eller ställ dem på någon form av förhöjning.
Täpp igen golvbrunnar och toalettstolar med sandpåsar eller liknande. Om avloppsledningarna blir översvämmade kan vatten komma upp den vägen.