https://www.tidningen.se/wp-content/uploads/2022/05/Krönika-Conny-Åquist.jpg

Hemester i Bohuslän

Att bli hemmablind är lätt. Men varför gå över ån efter vatten när allt finns mitt framför ögonen? Följ med på en tur till mellersta Bohuslän.

När man tänker på Bohuslän dyker den karga kusten upp för ens inre syn. Därefter följer de norra och den södra delarna, men vårt landskap är så mycket mer. Innan jag gick på semester skrev jag en krönika om platser väl värda att besöka och eftersom sommaren inte är slut än följer här lite tips om Bohusläns inland och mittendel. Här finns: historiska platser, golfbanor, konstgallerier, museer, offentlig konst, kulturbyggnader och miljöer samt mycket annat. 

Munkedal är ett samhälle som många bara åker förbi. Vilket är synd för här finns en fin park med en bangolfanläggning samt att man kan man fiska i Örekilsälven. Och! Munkedals jernväg är en smalspårig järnväg från 1800-talet som byggdes av det lokala pappersbruket. Sommartid körs sträckan mellan Åtorp och Munkedals hamn. De skrangliga vagnarna rullar delvis genom Indiana Jones-liknande djungelliknande vegetation med en bråddjup ravin på ena sidan. Föreningen har också ett café och ett museum med intressanta föremål från järnvägens storhetstid.

Namnet Munkedal kommer från munkarna i kloster som den norske kungen Håkon Håkonsson lät bekosta på 1200-talet i Dragsmarks till munkarna i Premonstratensorden – de kallades även vitmunkar efter deras klädedräkter. Enligt gamla berättelser ska munkarna haft tillgång till det landområde som kom att kallas för Munkedals gård, där de bland annat lär ha anlagt en örtagård och fiskat lax i Örekilsälven. 

Här ligger också Lökeberg som är känt för några av Sveriges märkligaste och mest intressanta hällristningar. Hällristningslokalen är också en av landets största med sina 150 ristningar bland annat får man här se skepp, människofigurer, fyrfota djur och ett granliknande träd. Många av motiven är ovanliga och det Lökeberg framför allt är känt för är avbildningen av ett träd, den vackraste och mest naturtrogna i Bohuslän. Ett annat spännande motiv är de nio figurer som sitter med särade ben och upplyfta armar. De har oftast tolkats som barnafödande kvinnor.

Torreby slott uppfördes år 1887. Här kan man avnjuta en måltid i historisk miljö. I anslutning till slottet ligger Torreby Golfklubb.

Söder om Munkedal, med start vid Saltkällan, ringlar sig den välkända vandringsleden Maltes stig sig fram i fin miljö.

Ja, Munkedal med sin strategiska placering mellan bergen och Örekilsälven har en rik historia där älvövergången vid Kvistrum varit föremål för ett flertal militära drabbningar genom århundradena, ofta då i form av gränsfejder mellan Sverige och Norge. 

Redan för 12 000 år sedan fanns det boplatser vid Hensbacka och människor livnärde sig då genom jakt och fiske. I dag kan besökare bo på Hensbacka herrgård, som erbjuder boende i en hemtrevlig miljö.

Mellersta Bohuslän har således mycket att bjuda på. Och området har varit omskrivet i århundraden. Så här skriver den engelska författaren Mary Wollstonecraft (1759-97) som reste genom våra bygder år 1795: 

”Då vi närmar oss Kvistrum medan solen började sjunka, blev jag synnerligen imponerad av landskapets skönhet …”

Mer från ledare/krönika

Ta kontakt med dem som glidit ur kalendern

Ännu ett år spurtar obönhörligen på upploppet. Vi är redan…

November är här

November – den mörkaste, tristaste och tyngsta av årets alla…

Frågan om klimatet försvinner inte

Den 18 november avslutas FN:s årliga klimatmöte, COP, efter att…

Det är färger också!

Jag har alltid tyckt om hösten. Den höga klara luften.…

Senaste nytt

Så påverkades niondeklassaren Emilias vardag

 I den där lokalen låg en blomsteraffär när jag var…

Svart Express välte utanför Björlanda idrottshall

Klockan 8:18 larmades polis till Kongahällavägen, i höjd med Björlanda…

Man åtalad för försök till grov utpressning

I april tidigare i år blev en man i 30-årsåldern…

Runt Hörnet öppnar upp för välgörenhet

På mötesplatsen Runt Hörnet har ungdomar tillsammans med ungdomshandledarna diskuterat…

Knapp vinst för THK-damerna

Inledningen gick i hemmalagets tecken. THK hade ledningen med 4-1…

Den som läser en bok blir…

Böcker på höjden, böcker på längden, böcker på tvären. Tjocka,…

Skräpsamlande vardagshjälte

Elliot Gullberg, numera pensionär, kommer från Helsingborg men har bott…

Micki drömmer om att beatboxa på Broadway

Beatboxing, att med rösten och munnen efterskapa ljuden av slagverk…

Fokus på ofrivillig ensamhet

Att vara ensam är för många skönt lite då och…

”Det är roligare att äta tillsammans”

En gråmulen och småblåsig tisdag, som inte gör en kotte…