Fyra fackliga organisationer i Öckerö kommun framför i en insändare oro gällande tilläggsdirektiven till Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet (Ju 2022:12). Frågan hanteras på nationell nivå och det är egentligen onödigt att göra kommunpolitik av detta men vi väljer ändå att svara.
Redan från 1980-talet fram till 2013 fanns en form av informationsplikt för Skatteverket, Arbetsförmedlingen, socialtjänsten och grundskolan. När man blev kontaktad av ”utlänningar” som inte hade uppehållstillstånd eller hade sökt uppehållstillstånd skulle Polismyndigheten underrättas (Utlänningsförordningen (1989:547) 6 kap 2 §).
År 2013, under Alliansregeringen, lättades regelverket gällande papperslösa flyktingar, som bland annat gavs möjlighet till skolgång och sjukvård. Informationsplikten slopades.
I juni 2022 beslutade den socialdemokratiska regeringen att ge en särskild utredare i uppgift att föreslå åtgärder för att stärka återvändandeverksamheten för personer med utvisningsbeslut. Utredaren skulle ta ställning till om, och i så fall hur, informationsutbyte ska användas i större utsträckning än i dag.
Ett drygt år senare kompletterade den nuvarande regeringen uppdraget från Socialdemokraterna. Fortfarande kvarstår uppdraget från ursprungsdirektivet om att utredaren ska analysera vilka situationer som ska undantas från en informationsplikt – där det skulle stå i strid mot ömmande värden, exempelvis inom sjukvården.
I tilläggsdirektiven står att läsa på sidan 16: Förslagen ska vara i enlighet med de internationella regler och konventioner som Sverige har åtagit sig att följa där barnets rätt till utbildning slås fast. Detta innefattar bland annat Europakonventionen och barnkonventionen.
Om ett eventuellt lagförslag i framtiden skickas på remiss till Öckerö kommun ska vi självklart bidra med ett remissvar. Kommunen kan också skriva en så kallad spontanremiss och på det sättet bidra med synpunkter om det blir aktuellt.
/Jan Utbult (KD), kommunstyrelsens ordförande
Anders Kjellgren (M), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande
Erik Johansson (L), ledamot kommunstyrelsen