Största militärövningen på 30 år – så märks den här

Fram till den 11 maj genomförs försvarsmaktsövningen Aurora 23 i hela Sverige och längst västkusten. Med en tydlig militär närvaro fylls vattnet i Öckerö kommun och utanför Torslanda med fordon, fartyg och helikoptrar från flera länder. 

Aurora 23 är den största nationella försvarsmaktsövningen på över 30 år i Sverige. Totalt kommer omkring 26 000 personer delta i övningen som sker både i luften, på marken och till sjöss. Mellan 27 april och 10 maj kommer övningens aktivitet främst synas i vattnet utanför Torslanda och i Öckerö kommun.

 – Vi kommer vara här med dels vårt interna förband från amf4. Så man kommer se stridsbåtar, bevakningsbåtar och de fartyg som ändå brukar vara här. Sen har vi besök från övriga delar av marinen vilket betyder ett antal större fartyg som anlöper. På samma sätt har vi även internationella fartyg som anlöper, vilket bland annat innebär att vi har ett antal nato-flaggade fartyg som ligger i frihamnen just nu, berättar Johanna Frejme, kommunikationschef på Försvarsmakten.

Vad är det ni övar på här i vårt område?

– Vi övar på mycket med en av de delar vi övar på här längst Västkusten har varit mobilisering. Alla de som är krigsplacerade, eller har en uppgift via till exempel hemvärnet eller på annat sätt är krigsplacerade hos oss har fått öva på påmönstringen. Det betyder att de har fått komma in till oss, fått sin utrustning, blivit avprickade med kontaktuppgifter till närmast anhörig. I samband med att de blir inskrivna i systemet får de sin utrustning som för vissa ska skjutas in, man fåt testa sina skyddsmasker och liknande. 

Vad kan delas

Det pågår samtidigt en diskussion, framför allt på många sociala medier, om vad som går och vad som inte går att dela både i sociala medier och privata chattar när det kommer till Försvarsmakten. Johanna Frejme menar att det handlar om att tänka sig för, men också förstå att Försvarsmakten ibland vill nå ut med information och skicka signaler utåt.

 – När vi övar, så som nu under Aurora, så försöker vi göra det i ett så verkligt läge som möjligt. Och då vill vi inte att man röjer vår verksamhet. Vi räknar med att allt vi gör sänder signaler ändå, när det händer. Men vi vill inte tala om för någon innan något händer. Vi berättar aldrig det vi ska göra eller det vi gör – bara det vi gjort.

Ändå delas det ibland bilder eller berättelser om Försvarsmaktens aktiviteter i sociala medier ibland. Hur ser ni på att det delas? 

– Generellt sätt kan man säga att vi inte vill informera om vissa saker. Men vi vill heller inte skapa rädsla när vi är ute och övar. Självklart går vi ut och kommunicerar att vi övar, exempelvis under en sådan här försvarsmaktsövning men inte i detalj vad vi gör. Är det så att man undrar över något. Gå in på Försvarsmaktens hemsida. Vill vi kommunicera något så står det där. Mer lokalt kan man också följa Älvsborgs amfibieregemente på Facebook eller Instagram. Där berättar vi också det vi vill berätta.

Sen finns det andra sidan av myntet, berättar Johanna. Ibland stöter folk på något som är utanför det normala och som faktiskt är av intresse för Försvarsmakten att få ta del av.

– Känns något fel eller konstigt och avvikande från det normala. Ja då kan man tipsa Försvarsmakten om det man sett, avslutar Johanna Frejme.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från allmänt

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…

Största militärövningen på 30 år – så märks den här

Aurora 23 är den största nationella försvarsmaktsövningen på över 30…

Göteborgs Hamn köper andel av omtvistat vindkraftsprojekt

Göteborgs Hamn AB köper fem procent av det bolag som…

Senaste nytt

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…

Rosita Ståhl – en glasets mästare

– Fascinationen för glas har alltid funnits där, kreativiteten också.…

Alice älskar diplomboxning

Alice går på Torslandaskolan i årskurs 7. Hon  lägger all…

Nyanlända lotsas in i Öckerö kommun

Redan 2016 startades föreningen ÖS! (Öckerö samverkan integration) för att…

Berörande mästerverk fick folkets hyllning

 Förutom öarnas egna körsångare hade körer från många andra platser…

Blå himmel blues

För varje år som går så förstår jag det lite…