Överläkaren ser corona inifrån

I förra veckan meddelade folkhälsomyndigheten att spridningen av covid-19 hade börjat öka på nytt. Uppgifterna kom i samma veva som sportlovet inleddes i Västra Götalandsregionen och många familjer gjorde sig redo att ge sig ut och resa. Karin Löwhagen, överläkare på Sahlgrenska/Mölndal och sektionschef för anestesi- och intensivvårdskliniken, varnar för att pusta ut och släppa på restriktionerna i förtid.

För ett år sedan var det nog få av oss som var medvetna om det nya virus som började spridas i världen. Och ännu färre anade väl vilka konsekvenser det skulle få. Nu har vaccineringen inletts, men än är faran inte över. Faktum är att läget är så allvarligt att nya rekommendationer infördes i Västra Götalandsregionen 16 februari. Enligt dem ska till exempel alla icke-nödvändiga resor undvikas.

Det allvarliga läget fick överläkaren och Torslandabon Karin Löwhagen att posta ett inlägg på sociala medier inför sportlovet. Med hjälp av det hoppas hon kunna bidra till att undvika en liknande ökning som den som drabbade oss efter jul- och nyårshelgen.

– Befolkningen är ju inte alls vaccinerad, så det är klart att man måste bete sig lika försiktigt som rekommendationerna säger. Och då är min tanke att om någon ser det här och kan avstyra att man går in och trängs i en värmestuga eller att man avstår från att gå in på den där mysiga restaurangen som ser så lockande ut, så kanske man kan ha förhindrat lite smittspridning, säger hon.

Flitigt delat inlägg

Inlägget har delats mer än 600 gånger, så engagemanget för att förhindra ytterligare smittspridning verkar finnas. Men trots engagemang och rekommendationer fortsätter alltså viruset att spridas. Det tror Karin kan bero på att orken att ta till sig vilka följder smittan kan få tryter efter lång tid av restriktioner.

– Det drabbar ganska skoningslöst och urskillningslöst, det här viruset, och så länge man inte har det i sin absoluta närhet, så orkar man inte ta in det, säger hon.

Smittans följder är dock något som Karin och hennes kollegor ser på nära håll. Inom vården har personal från olika avdelningar blivit tvungna att hugga i på intensivvårdsavdelningen. En del som aldrig ser dödsfall i sin vanliga arbetssituation, har blivit tvungna att hantera det. Till exempel arbetar en del läkare och sjuksköterskor från operationsavdelningarna på IVA och utför arbetsuppgifter som de inte är vana vid. Trots att det är en stor förändring för dem, klarar de utmaningen.

– Fantastiskt! Men det är tufft. Det är jättejobbigt för dem, men de gör ett otroligt bra jobb. Det svetsar samman en klinik, säger Karin.

Ovissheten mest påfrestande

Som läkare på en intensivvårdsavdelning är hon van vid att vårda svårt sjuka patienter. Under pandemin har det dessutom varit nödvändigt att fyrdubbla antalet platser på avdelningen för att alla som behöver intensivvård ska få det, så att läget är ansträngt råder det ingen tvekan om. Men i den rådande situationen finns det något annat som också är riktigt påfrestande för henne.

– Det svåraste är nog ovissheten, att inte veta hur länge det här ska behöva pågå, att inte kunna ge ett klart besked. Det vore så mycket lättare om vi visste när vi kan återgå till våra normala arbetsförhållanden, säger hon.

Påfrestningen för läkarna inom intensivvården är en av konsekvenserna som pandemin får, men det är naturligtvis inte bara de som drabbas av den fortsatta smittspridningen. Patienterna som hamnar på intensivvårdsavdelningen är svårt sjuka och till skillnad från många andra sjukdomstillstånd som kräver intensivvård, blir många covid-sjuka kvar länge. Dessutom har det hårda trycket på intensivvården lett till att färre läkare finns tillgängliga för att utföra andra arbetsuppgifter, till exempel planerade operationer.

Sakta i backarna

I inlägget på facebook uppmanar Karin sportlovsfirare att ta det lugnt i backarna, för att i möjligaste mån undvika benbrott. Förutom att brutna ben och armar leder till ytterligare belastning inom vården, är det nämligen så att resultatet efter operation kan bli sämre om patienten bär på covid-smitta.

Det svåraste är nog ovissheten, att inte veta hur länge det här ska behöva pågå.
Karin Löwhagen

– Det finns ganska stora studier där man tittar på resultatet efter olika operationer hos patienter som har varit smittade med covid-19 när de har genomgått operation jämfört med patienter som inte har varit smittade när de genomgått operation och då har man kunnat se att risken för komplikationer efter operation är större. Och då är det främst komplikationer från lungorna, säger hon.

Att undvika skador är med andra ord viktigt, men Karin vill inte helt avråda från att ge sig ut i backarna. Skidåkning är enligt henne ett utmärkt sätt att tillbringa ledigheten på.

– Det är ju underbart att åka skidor. Det finns nästan ingen härligare sorts semester, tycker jag själv. Det gäller att hålla sig ute i backen. Det är där man åker skidor. Man får hålla sig ute i backen och när man ska in och värma sig får man värma sig i sin egen stuga, säger hon.

Läget är ansträngt nu, men om vi fortsätter att följa råd och restriktioner tror Karin att det finns ljus i slutet av covid-tunneln.

– Det gör det verkligen, om vi bara håller ut nu och fortsätter hjälpas åt att följa rekommendationer och dessutom om vi låter oss vaccineras så fort vaccin finns tillgängligt. Dessutom går vi mot en sommar inom hyfsat överskådlig framtid. Så kanske vi sedan kan börja umgås igen som vanligt. Och på jobbet längtar vi ju så att det knakar efter att återgå till våra ordinarie arbetsuppgifter och samhället kan få rulla igång igen.

/FRIDA ANDERSSON

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från allmänt

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Samråd väntas i sommar

Området kring Kålsered, mellan Volvos personvagnar och lastvagnar har de…

Krav på B-körkort för a-traktor kan bli verklighet

Andia Valean, EU-kommisionär och ansvarig för transportfrågor, uppger för Ekot…

Senaste nytt

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…

Hon blev ansiktet utåt för missförhållanden inom gymnastiken

Clara Göthbergs aha-upplevelse kom efter en skoluppgift hon fick i…

Sjöräddningsövning vid Hönö Färjeläge

Samtidigt som snöovädret drog in över Öckerö kommun befann sig…

En välgörande tur på skoter

Thomas Tuvebäck från Tumlehed körde samma race för ett och…

Volvo får återigen tillåtelse att flytta fridlysta djur

Volvo Cars och Northvolts planerade batterifabrik i Torslanda innebär en…

”Plattan i mattan” får konsekvenser för våra grannar

Häromdagen kom jag att läsa Jyllands-Posten och eftersom det kanske…

Skyltskämt på torget… eller?

En och annan förbipasserande på ”baksidan” av Torslanda Torg och…

Motsvarar en fjärdedel av svenskt fiske

Patrik, som är chef för fisketillståndsgivningen, har arbetat på HaV…

Färgglad konst som sprider glädje

Förra fredagen satte konstnären Eva-Lena Martinson upp sina tavlor inför…

Inget behov av dygnet runt-öppen förskola

Socialdemokraterna vill i en motion se till att en centralt…

Skadegörelse för miljonbelopp

Under både januari och februari, men främst i slutet av…