Samordningsförbundet Älv & Kust arbetar med människor mellan 16–64 år som behöver samordna sina insatser från flera myndigheter för att få en hållbar väg tillbaka till jobb eller studier. Organisationen delar ut priset Årets möjlighetsskapare till företag som ger människor en chans att komma ut i arbetslivet och två företag i vårt område nominerades.
Samordningsförbundet är en finansiell samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Västra Götalandsregionen och kommunerna Ale, Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Älv&Kusts huvudkontor ligger i Kungälv, men förbundet finns på plats i alla de fem kommunerna.
Samordningsförbundet arbetar med personer i behov av samordnat arbetslivsinriktat stöd för att de ska nå målet om egen försörjning. Arbetet går också ut på att på strategisk nivå underlätta samverkan mellan myndigheterna.
– Vi arbetar mycket med arbetsgivarkontakter då våra arbetsgivare är nyckeln för att få ut personer i arbetslivet igen. Arbetsgivare i alla våra kommuner gör ett fantastiskt arbete och har alla ett stort hjärta i att ta emot personer och erbjuda dem arbetsträning och därmed få en chans att komma ut i arbetslivet igen, säger Ann-Katrin Österman, biträdande förbundschef på Samordningsförbundet Älv & Kust.
Pris till möjlighetsskapare
För att uppmärksamma företagens viktiga roll som möjlighetsskapare delade Samordningsförbundet Älv & Kust för första gången ut ett pris till Årets möjlighetsskapare.
– Ett pris där vi vill uppmärksamma arbetsgivare som bidrar extra mycket till att hjälpa och stödja personer i utanförskap, öka uppmärksamheten kring arbetslivsinriktad rehabilitering och sprida goda exempel, säger Ann-Katrin Österman.
Under hösten har Samordningsförbundet Älv & Kusts medarbetare nominerat företag i alla de fem kommunerna och i vårt område har J. A. Sundqvist AB i Torslanda och Fiskeboa på Björkö nominerats.
Tack för stöttning
– Priset är ingen stor och flådig buckla på något sätt – som en chef på ett företag ska få ta emot. Vi har resonerat att den person, eller den avdelningen på ett företag som faktiskt tar emot dessa personer och stöttar dem, det är där uppmärksamheten och priset ska komma till godo. Det kan därför gå till ett helt företag, en avdelning eller till en enskild person som gör något utöver det vanliga. Vi kommer uppmärksamma detta företag vid ett besök och i våra informationskanaler, de får ett fint diplom med blommor och vi kommer bjuda personalen på frukost eller fika.
– De som inte vinner denna gång kommer bli uppmärksammade med en present och sin nominering och vi vill gärna hjälpa dem att synas för arbetet de gör gällande social hållbarhet. Allt för att uppmärksamma och tacka de som tar emot och stöttar i praktiken.
Skapande Inspirerande Aktivitet
Samordningsförbundet Älv & Kust anordnar även olika aktiviteter för personer som står utanför arbetsmarknaden.
– Vi tar reda på vad de behöver för att komma ut. Det kan röra sig om gymträning, skapande aktiviteter…
Skapande Inspirerande Aktivitet, SIA, är till för personer mellan 18–64 år med ospecificerad smärta, psykisk ohälsa eller stressrelaterad ohälsa. SIA erbjuder en mjuk och mindre kravfylld väg tillbaka till arbete eller studier och fungerar som en förrehabiliterande aktivitet innan exempelvis arbetsträning. Programmet löper under sju veckor med aktivitet två gånger i veckan där man kan delta i aktiviteter som exempelvis akvarellmålning, musik eller smide. Syftet med SIA är att stimulera olika sinnen, vilket kan bidra till skaparglädje samt en känsla av meningsfullhet och sammanhang.
– Att fungera i grupp är också ett viktigt steg på vägen mot arbetsträning, studier och arbete. Vilka aktiviteter vi kan erbjuda våra deltagare varierar från år till år, beroende på personalsammansättning och budgetförutsättningar.
Ett komplement
Samordningsförbundet Älv & Kust är ett komplement till det som inte ryms inom de vanliga institutionerna som arbetsförmedling, vårdapparat med mera.
– Vi prövar nya och kreativa sätt, inte minst för dem som fallit mellan stolarna. Vi stärker och rustar människor så att de kan närma sig arbetslivet. Samhället har mycket att vinna på att få ut människor i arbete – för att inte nämna vad det innebär för den enskilde.
J. A. Sundqvist Torslanda
J. A. Sundqvist har visat en flexibilitet i att ordna en arbetsplats där deltagare får rätt förutsättningar utifrån sina behov och hinder. Arbetsledningen har informerat och förankrat i personalgruppen vilka förutsättningar deltagare har för att fungera så bra som möjligt och skapar förståelse för deltagares behov. Har visat intresse att få mer kunskap om deltagares funktioner för att kunna skapa bra förutsättningar, och visar förståelse för att man kan ha en ”dålig dag”, då det är enkelt att byta dag till en annan. Stor flexibilitet i arbetsuppgifter så att det alltid finns att göra. Visar tydligt uppskattning och ger mycket positiv feedback vilket gör att deltagare växer både i sitt hantverk och som människa. Deltagare har tack vare JA Sundqvist fått ett förbättrat mående och har kommit långt i sin rehabilitering. Visar på ett oerhört gott bemötande både mot deltagare och Samordningsförbundet där man gärna avsätter tid för uppföljning.
Fiskeboa Björkö
En liten fiskebod med stort hjärta som ägs av två systrar och som ligger centralt i hamnen på lilla Björkö. Företaget har funnits i några år nu och man delar mycket varmt med sig av hela sin verksamhet och de möjligheter som finns för deltagare i arbetsträning. Fiskeboa har ett positivt, inkluderande och lösningsfokuserat bemötande där man med stort hjärta och engagemang skapar lösningar som anpassas efter deltagarens förutsättningar och visar förståelse individuella behov. Arbetsuppgifterna är utvecklande och utmanande uppgifter som hjälper deltagaren vidare i sin utveckling och till ett bättre mående.
Det här är ett samordningsförbund
Ett Samordningsförbund är en självständig lokal myndighet som samordnar, stödjer, utvecklar och finansierar tvärsektoriell samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommun (Ale Kungälv Stenungsund Tjörn och Öckerö) och Västra Götalandsregionen. När myndigheter samordnar sina resurser och sitt kunnande, kan de på ett kraftfullt sätt stödja människor i svåra livssituationer. Målet är egen försörjning och bättre livskvalitet/hälsa. Finansiell samordning i samordningsförbund är unik verksamhet som lönar sig för både människor och samhälle. Arbetet sker alltid med individens behov i centrum. Samordningsförbundet är en arena för att främja samverkan både på individnivå och strategisk nivå. Sedan 1 januari 2018 ingår Samordningsförbundet Öckerö i Älv & Kust men bildades redan 2015. Det finns ca 82 Samordningsförbund i dag som täcker nästan alla kommuner i Sverige.