Passagerarfärja tappade styrförmågan

I torsdags förra veckan drabbades passagerarfartyget Polstjernan av ett tekniskt fel och tappade styrförmågan när fartyget skulle lägga till vid Framnäs på Björkö. Fartyget började då driva i vinden och fick en grundstötning strax norr om färjeläget. Efter att ha fortsatt driva kom en fiskebåt till undsättning och kunde bogsera fartyget till Björnhuvudet på Öckerö.

Med avgångstid 11.49 från Kalvsunds färjeläge och ankomsttid 11.50 på Framnäs, Björkö, brukar resan på Öckerö kommuns enda vattenburna kollektivtrafikslinje vara rätt så händelsefattig. Men inte förra torsdagen. Och jag var ombord.

Vanligtvis trafikeras linje 296 som åker mellan Öckerö-Kalvsund-Björkö-Grötö av M/S Burö – en färja som för närvarande befinner sig på varv för att elektrifieras, något Torslanda-Öckerötidningen skrivit om tidigare. I stället är det ersättningsfärjan Windros som trafikerar linjen. Men även denna färja befann sig förra veckan på varv efter att starka vindar ett par dagar tidigare orsakat en olycka vid Grötö färjeläge som fått rederiet att ta Windros ur drift. Kvar återstod den 200 ton tunga M/F Polstjernan, fartyget som vanligtvis trafikerar skärgården för bland annat leverans av hantverkare och upphämtning av sophantering till framför allt Kalvsund och Grötö.  

När Polstjernan lämnar Kalvsund 11.49 verkar allt fungera som normalt, färjan lägger loss och kör mot Framnäs. På grund av vädret håller färjan en sned kurs mot färjeläget och planen är att lägga i backen för att bromsa upp inför tilläggningen. Men så sker inte. På grund av ett tekniskt fel på manövreringsreglaget kan inte färjan få i växel utan åker rakt in i färjeläget. 

Folk faller omkull

Ombord befinner sig vid det här läget 15 passagerare och 2 besättningsmän. Flera av passagerarna faller omkull av smällen och en lätt känsla av chock och förvirring sprider sig ombord. Men de flesta tar det också med ro, ”Det är ju bara för skepparen att börja om och försöka igen”, tänker nog flera. Men snabbt märks det ombord att något är fel. Färjan fortsätter att driva och ner på däck kommer skepparen och skriker ”Drivlinan är av!”. De som då befinner sig ombord ser hur båten, som ökar i fart, är på väg rätt mot klipporna. Smällen är dock inte lika hård som den första mot färjeläget och med hjälp av bogpropellrarna, som fortfarande fungerar, kan fartyget snurras loss från klipporna.

Då skickar man ut ett nödanropp, eller distresscall – som det också kallas, till Sjöräddningen, som i sin tur går ut med meddelandet på VHF-bandet. Fiskebåten Rossö inser då att de är nära och kan svara på nödanroppet för att komma till undsättning. Vinden verkar vara på fartygets sida denna dag och för Polstjernan norr över, bort från klipporna. Rossö kan då påbörja bärgning och allt eftersom ansluter privatpersoner, räddningstjänst, sjöräddningen, kustbevakning och polis i räddningsarbetet. Bärgningen går bra och fartyget förtöjs vid kaj på Björnhuvudet, som vanligtvis används som landningshamn för fiskebåtar. Där kunde Sjöräddningssällskapet ta hand om de passagerare som fortfarande ville åka till Framnäs. Inga allvarliga personskador rapporterades från händelsen.

Men hur kunde det ske?

Enligt Håkan Samuelsson, enhetschef för båttrafiken i Öckerö kommun och ansvarig för den vattenburna kollektivtrafiken var det ett relativt litet tekniskt fel som orsakade att färjan fullständigt förlorade manövreringsförmågan. 

– När personal från varvet kom för att titta till henne när hon låg vid Björnhuvudet hittade de felet nästan direkt och kunde återställa det på plats. Utan att gå in på det för tekniskt så kan man säga att det var en sprint som hade åkt ur. Det krävdes rejäla verktyg för att få tillbaka sprinten, det var inte bara något man kunde göra för hand. Men det är tydligt att en liten sak kan ställa till med stora problem.

Färjan blev snabbt servad av personal från Ö-varvet och båten lyftes för att inspektera om det fanns några skador som uppstått i samband med grundstötningen, vilket det inte hade. Efter godkännande från Transportstyrelsen kunde färjan tas i bruk bara timmar efter olyckan. Under tiden trafikerades linjen av ersättningsbåt som hyrdes in från Älvsnabben. För att motverka att liknande olyckor kan uppstå igen, har rederiet sett över sina rutiner och infört mer omfattande egenkontroller. 

– Det som kommer göras är att vi ändrar rutinerna till att ha mer egenkontroller så att vi själva kan se så att allt sitter som det ska i manöverreglaget. Det som vi tar med oss från händelsen är hur bra våra rutiner faktiskt fungerade ombord och att det gick snabbt för personalen att följa de manualer vi har ombord för att hantera den här typen av situationer, avslutar Håkan Samuelsson, enhetschef och ansvarig för den vattenburna kollektivtrafiken i Öckerö kommun.

Läs mer: Passagerarfärjan Polstjernan driver utanför Björkö – motorhaveri

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö kommun

Stor skillnad på vilken förälder som vabbar mest

I en typisk svensk familj är de mer sannolikt att…

Nedsatt kapacitet skapar påfrestning för boende på Nordöarna

Emma Rydberg har bott på Rörö i 12 år och…

Bra men med utrymme för förbättring

I veckan presenterade Christina Riksén, näringspolitisk rådgivare i Svenskt Näringsliv,…

400 bostäder på Björkö

Den fördjupade översiktsplanen utgör det fundament som kommunen använder vägledande…

Senaste nytt

Stor skillnad på vilken förälder som vabbar mest

I en typisk svensk familj är de mer sannolikt att…

Torslanda Ridklubb gav sig in i kampen mot cancer

Evenemanget kallades ”Kür for Cure” & ”Hopp for Hope” –…

Hits och nostalgi i julskrud

Under namnet Greatest 80’s har ett stort antal kända artister…

Fler besök men mindre mängd återvinns

När pandemin slog till var det många som antingen blev…

Nedsatt kapacitet skapar påfrestning för boende på Nordöarna

Emma Rydberg har bott på Rörö i 12 år och…

Så ser framtiden ut för Torslandas två centrala F-6-skolor

Noleredsskolan står, som Torslanda-Öckerötidningen skrev om i förra veckan, inför…

Bedrägeriernas svarta månad

I mitten av november hade det redan anmälts 20 000 annonsbedrägerier…

”Skärmlös” men inte fantasilös

Nu vill regeringen göra förskolan ”skärmlös”. Ett förslag som uppskattas…

Utegym ska bli klart i vår

I mars i år skrev Torslanda-Öckerötidningen att stadsmiljöförvaltningen och idrotts-…

Alla fossilfria energislag behövs

I en insändare i Torslanda-Öckerötidningen framför företrädare för Vänsterpartiet Öckerö…

Tufft finalspel i Skol-DM i futsal

Det var tufft motstånd vid måndagens finalspel i futsal DM.…

Spelleverantörer: deras roll och fördelar för onlinekasinon

Provident är ett företag som specialiserar sig på att utveckla…

Bra men med utrymme för förbättring

I veckan presenterade Christina Riksén, näringspolitisk rådgivare i Svenskt Näringsliv,…

400 bostäder på Björkö

Den fördjupade översiktsplanen utgör det fundament som kommunen använder vägledande…

Buröfärjan blir försenad

Beskedet att kommunen skulle hyra in båten Windros som ersättningsfärja…

Noleredsskolan på tur för ombyggnation

Enligt en tidigare kommunicerad tidplan  [Torslanda-Öckerötidningen 20211009] ska Nya Torslandaskolan…

Övningen som blev på liv och död

– Klart jag tänker på det som hände och pratar…

Filosofisk deckare i bohusmiljö

Torslanda-Öckerötidningens mångårige medarbetare Conny Åquist är inte bara en institution…

Nu ökar Covid-19 igen

I ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten uppmanar myndigheten framförallt de som…

Allsvenskan nästa för Björlandaexpressen

Det är en trött och lite förkyld Axel Henriksson som…

Moa värnar om de bönder som finns kvar

Moa har alltid hållit sig inom livsmedelsbranschen. – Jag gick…

Två helt olika historiska händelser

Den 18 november är det 20 år sedan den fatala…

Gun Lund prisas för sin dans

Vid en ceremoni i samband med regionfullmäktiges höstmöte fick Gun…

Nostalgi är Björns melodi

För många av dem som var med på 50-talet framstår…

”Det är ett fantastiskt roligt jobb”

Nu i höst spelas musikalen Wicked på Operan. Och det…