Med fokus på att återanvända material har tidigare tomma lokaler fått nytt liv för Öckerö kommuns förskolebarn. Och när ”Cirkeln” invigdes förra veckan gjordes det med pompa och ståt – och en trumpetfanfar.
En ganska så kylig tisdagseftermiddag i oktober stod Öckerö kommuns samlade förskolepersonal utanför Vipekärrs förskola och lyssnade på verksamhetschefen Paula Erlandsson när hon höll sitt invigningstal av Cirkeln – ett nytt hållbarhetscentrum för kommunens förskolor.
– Att tänka och arbeta hållbart handlar om att ändra sitt beteende och här kan vi faktiskt göra skillnad tillsammans och att det som redan finns kommer till användning hos någon annan. Förbrukat material ska kunna användas på nya sätt och i nya former, säger Paula Erlandsson, Verksamhetschef för förskolorna i Öckerö kommun i en nyhet på kommunens hemsida.
Cirkeln huserar i en tidigare avdelning på Vipekärrs förskola som stått tom efter kommunens minskande barnantal. Nu används i stället lokalerna för att sätta fokus på återbruk, med de globala miljömålen som stöttepelare. Att få möjligheten att använda tomma lokaler till något så positivt tycker både Maja Rapo och Sara Brugård, utvecklingspedagoger, är toppen.
– Vi har pratat om att ha något sådant här i flera år, där vi sätter fokus på hållbarhet och på att göra saker tillsammans med barnen som tydligt knyter till ämnet. Här får barn tillsammans med pedagoger använda sina idéer och skapa inspirerande projekt. Vilket är precis vad vi vill, säger Maja.
Cirkeln består av tre stationer, eller rum, med var sitt fokus. Ett av rummen har fokus på havet och de marina resurserna. Där kan barnen känna, lukta och ta på snäckor, tång och annat som hör havet till.
– Vi har utgått från barnens värld och byggt kring det, berättar Maja samtidigt som hon plockar upp en hand stenar ur den låda de förvaras i.
Andra rummet fokuserar på trä och skapandet.
– Här har vi slöjdbänkar som kommer från Fotö skola, där det inte längre har slöjd. Spillvirket som barnen kan använda kommer från XL Bygg, som skänkt otryckt virke i spillbitar åt oss. Det finns andra smågrejer, kottar och material av olika slag som alla kan användas på olika sätt. Vi vet ju inte vad barnen vill göra med materialen, utan vi får se.
Sista rummet har fokus på vatten – där det nu pågår tillverkning av återanvänt papper.
– Att mixa och pressa eget papper för att göra nytt. Då märker barnen att det inte blir exakt likadant – och så kan det skapas diskussioner kring det. Just det här rummet är ett rum med fokus på vatten, så här kan vi även hitta på annat i framtiden. Kanske bygga ett vattenreningsverk eller liknande. Det hade varit kul att kunna visa barnen hur vatten renas.
Tanken är just att det fokus som är i rummet idag, inte ska vara permanent utan kan ändras allt eftersom – med utgångspunkt från de globala miljömålen. Cirkeln bemannas av Maja och Sara på fredagar där förskolepedagoger från hela kommunen kan ta med sina barn till kommunens nya hållbarhetscentrum och utforska de olika rummen – vilket redan hade skett för första gången på morgonen före invigningen. Då besökte barnen från Vipekärrs förskola Cirkeln, vilket var väldigt uppskattat.
– Det var jättekul att alla var här och att vi nu fått inviga lokalerna, avslutar Maja Rapo.