”Man får ha respekt för att det är svårt att vara en medborgare som ska göra precis allt rätt ur miljösynpunkt”, säger MP:s nytillträdda gruppledare Marita Sedelius.
”Man får ha respekt för att det är svårt att vara en medborgare som ska göra precis allt rätt ur miljösynpunkt”, säger MP:s nytillträdda gruppledare Marita Sedelius.

MP:s nya ledare tror att nordöarna går en ljus framtid till mötes

Född i miljonstaden Los Angeles och uppvuxen på lilla Källö-Knippla. En ö hon älskar och vars framtid hon ser optimistiskt på, trots demografiska utmaningar och brister i kommunikationerna.
– Jag är nog en lite ovanlig miljöpartist, säger Marita Sedelius, ny gruppledare för partiet i Öckerö kommun.

Att som nioåring flytta från Los Angeles-stadsdelen Bel-Air till mammans uppväxtö Knippla innebar naturligtvis en stor omställning. Men det var först i efterhand, när hon återvände till Los Angeles, som hon förstod exakt hur stor skillnaden mellan de båda platserna var. 

Vi sitter i Marita Sedelius kök med utsikt över vad som förmodligen är Göteborgsområdets, om inte Sveriges, vackrast belägna fotbollsplan: Tranbärsvallen, Knippla IK:s hem. Det strålande om än blåsiga vädret till trots känns Kalifornien avlägset. 

Två dagar tidigare har initiativtagaren till Miljöpartiets grundande 1981, Per Gahrton, gått bort. 

Det har varit många snabba omställningar och tvära kast i Marita Sedelius liv. Hon blev mamma första gången som 17-åring. Hon utbildade sig till säkerhetsexpert som 45-åring.

Och, förstås, det här med att bli politiker. 

Färsk som partimedlem

I januari i år ersatte Marita Sedelius Miljöpartiets mångåriga gruppledare i Öckerö kommun – Boel Lanne. Ett stort steg för vem som helst, kanske i paritet med steget från Los Angeles till Knippla. Men i synnerhet med tanke på att det bara var tre år sedan Marita Sedelius blev medlem i Miljöpartiet. Partiet i Öckerö såg dock potentialen i henne och engagemanget som hon visade upp bland annat när hon försökte rädda föreningsgården på Knippla.

– När jag tackade ja till det här uppdraget var det under förutsättning att vi som partigrupp skulle fortsätta att arbeta som ett team. Boel har fortsatt att vara en mentor för mig. Det kommer att behövas samarbete under de här fyra åren. Jag var oerfaren när jag tillträdde, säger Marita Sedelius.

Det är inte bara Boel Lanne, med all sin kunskap i miljöfrågor och lokalpolitik, som hon har stor hjälp av. Hon berättar att hon även har ett tätt samarbete med andra ledande partikollegor i kommunen, som bland andra Anna Skarpste, Nicklas Attefjord och Caroline Bergagård.

– Miljöpartiet i Öckerö ser till att lyfta miljöaspekten i alla frågor som tas upp i nämnder, fullmäktige och kommunstyrelsen. Det är vår roll att tydliggöra och säkerställa planer för klimatåtgärder i kommunen, säger Marita Sedelius.

Kommande generationer viktigast

Även om hon beskriver sin väg in i politiken som ”halkandes in på ett bananskal” har hon alltid varit engagerad i samhällsfrågor. Hon beskriver nedläggningen av skolan på Knippla som en period då ”luften gick ur ön”.

Att hon har fått ett starkt miljöengagemang tillskriver hon båda sina föräldrar. Hennes mexikanska pappa delade tidigt med sig av livsvisdomar om att naturen närmast är andlig och att jorden är en plats där naturen och människan måste vara i symbios. Mamman var tidigt ute med ”ett miljötänk som var utvecklat för den tiden”. Det handlade bland annat om att odla själv, återbruka och tänka hållbart.

– Mitt miljötänk tar sig väl starkast uttryck i att jag tänker att det jag gör inte är för mig själv, utan för framtiden, för framtida generationer. 

Hon har en stor familj. Fem barn, barnbarn och sambo. En dotter bor i Nybro. Det förklarar den vita SUV:en som står parkerad utanför (”Jag ville ha en säker bil när jag hälsar på min dotter och mina barnbarn”).

– Jag behöver ha ett stort perspektiv, både i jobbet som nationell säkerhetsansvarig för migrationsverket, och i min roll som politiker. Hållbarhet är en nyckel, säkerhet och trygghet en annan. Man får försöka jämka mellan behov och miljöuppoffringar, säger hon när bilen kommer på tal. 

Småöarna i samhällsplaneringen

Båda hennes föräldrarna bor på Knippla och har dess värre drabbats av demens, något som ytterligare har stärkt Maritas politiska engagemang då hon upplevt behovet av väl fungerade kommunal service på nära håll.

Hon lyfter utmaningarna i att tillhandahålla kommunal service, som exempelvis hemtjänst, i en kommun bestående av tio bebodda öar. Det är både dyrt och komplicerat och kräver en hel del samverkan.

Att nordöarna i Öckerö ska fortsätta leva och utvecklas är något som Marita Sedelius ser som en ytterst viktig fråga.

– Jag tycker att det är viktigt att den politiska diskussionen inte bara handlar om Hönö, Öckerö och Björkö, de största öarna med flest invånare. När vi hade våra strategidagar i kommunen fanns det väldigt mycket bra åtgärder om hur vi ska locka fler boende till kommunen. När projekten drar i gång är det väldigt viktigt att även småöarna får vara med.

När hon får lov att se framåt ser hon en ljus framtid för öar som Knippla, Hyppeln och Rörö. Det finns enligt henne en väldig kraft i företagandet och befolkningen som bor här. Som exempel nämner hon hur Knipplaborna redan tätt inpå branden i augusti förra året där bland annat Coopbutiken och restaurangen Den Glade Knoden förstördes knöt näven i fickan.

– Det fanns aldrig på kartan att vi skulle bli utan butik, eller att Den Glade Knoden inte skulle återuppstå. Det känns som om hela ön gick samman efter branden. Jag lärde känna personer som jag bara hälsat på tidigare. Så det kom något positivt ur hela tragedin. 

Måste ha råd att bo

För att vara miljöpartist kretsar förhållandevis lite av vår diskussion om traditionella miljöfrågor. Marita låter nästan som en borglig politiker när hon pratar varmt om företagarandan på Knippla och de andra öarna i Öckerö kommun. Hon pratar om industrimark på Knippla som borde bebyggas av sysselsättningsskäl, ”med alla upptänkliga miljöregler och lagar förstås”. 

Samtalet glider allt som oftast in på infrastruktur och kommunikationerna till nordöarna. Enligt Marita finns det flera exempel på familjer som tvingats flytta från nordöarna på grund av att de inte har haft råd att bo kvar och att kommunikationerna är dåliga. 

– Jag vet att många nordöbor hade varit glada om de slapp åtminstone en färja för att få bättre restid till och från Göteborg. Det allra viktigaste är dock att det byggs hyresrätter i kommunen, så att barnfamiljer kan hitta någonstans att bo till ett vettigt pris. 

Marita Sedelius menar att kommunikationerna hade kunnat bli bra om de trimmades. Om bussarna synkades med färjetrafiken. Som det är nu går bussar ofta tomma och stämmer inte överens med färjeavgångarna, menar hon. Där måste kommunen sätta press på Västtrafik. 

Med hyresrätter, kommunikationer och arbetstillfällen på plats ser hon positivt på framtiden: 

– Jag är helt övertygad om att befolkningsutvecklingen kommer att vända och öka igen i kommunen. Det finns lösningar på allting. Det är så jag vill se på saker.

Vilken typ av arbetstillfällen är det som ska skapas?

– Sådana som är kopplat till havet exempelvis. Det finns en jättepotential i turistnäringen. Restauranger och hotell. Det behövs övernattningsmöjligheter. Att småöarna fortsätter att ha en året runt-befolkning är nödvändigt både för kommunen i sig och för turismen. 

Behöver värna företagandet

Marita Sedelius lyfter Knippla företagarförening med 20 företag som medlemmar som en stark och positiv kraft. 

– Näringslivsarbetet har varit bra i kommunen. Men vi behöver fler som startar företag.

Det känns lite ovanligt med en miljöpartist som sjunger företagandets lov i den utsträckningen som du gör..?

– Jag är nog en lite ovanlig miljöpartist. Jag kanske inte passar in i den klassiska bilden av hur en miljöpartist ska vara. Men jag har blivit väldigt väl mottagen i partiet.

Att hon är lite ovanlig i sitt parti illustreras med all önskvärd tydlighet av en anekdot hon berättar. 

Under några temadagar för hela kommunfullmäktige skulle alla ledamöter och ersättare anonymt skriva något på en papperslapp som de trodde att ingen annan i rummet visste om dem. Och nog blev det så i Maritas fall. När Jan Utbult (KD) läste upp vad det stod på hennes lapp gissades det vitt och brett på främst manliga politikerkollegor i andra partier. 

Vad det stod på Maritas lapp?

”Jag älskar att köra motordrivna fordon.”

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö kommun

Stor skillnad på vilken förälder som vabbar mest

I en typisk svensk familj är de mer sannolikt att…

Nedsatt kapacitet skapar påfrestning för boende på Nordöarna

Emma Rydberg har bott på Rörö i 12 år och…

Bra men med utrymme för förbättring

I veckan presenterade Christina Riksén, näringspolitisk rådgivare i Svenskt Näringsliv,…

400 bostäder på Björkö

Den fördjupade översiktsplanen utgör det fundament som kommunen använder vägledande…

Senaste nytt

Stor skillnad på vilken förälder som vabbar mest

I en typisk svensk familj är de mer sannolikt att…

Torslanda Ridklubb gav sig in i kampen mot cancer

Evenemanget kallades ”Kür for Cure” & ”Hopp for Hope” –…

Hits och nostalgi i julskrud

Under namnet Greatest 80’s har ett stort antal kända artister…

Fler besök men mindre mängd återvinns

När pandemin slog till var det många som antingen blev…

Nedsatt kapacitet skapar påfrestning för boende på Nordöarna

Emma Rydberg har bott på Rörö i 12 år och…

Så ser framtiden ut för Torslandas två centrala F-6-skolor

Noleredsskolan står, som Torslanda-Öckerötidningen skrev om i förra veckan, inför…

Bedrägeriernas svarta månad

I mitten av november hade det redan anmälts 20 000 annonsbedrägerier…

”Skärmlös” men inte fantasilös

Nu vill regeringen göra förskolan ”skärmlös”. Ett förslag som uppskattas…

Utegym ska bli klart i vår

I mars i år skrev Torslanda-Öckerötidningen att stadsmiljöförvaltningen och idrotts-…

Alla fossilfria energislag behövs

I en insändare i Torslanda-Öckerötidningen framför företrädare för Vänsterpartiet Öckerö…

Tufft finalspel i Skol-DM i futsal

Det var tufft motstånd vid måndagens finalspel i futsal DM.…

Spelleverantörer: deras roll och fördelar för onlinekasinon

Provident är ett företag som specialiserar sig på att utveckla…

Bra men med utrymme för förbättring

I veckan presenterade Christina Riksén, näringspolitisk rådgivare i Svenskt Näringsliv,…

400 bostäder på Björkö

Den fördjupade översiktsplanen utgör det fundament som kommunen använder vägledande…

Buröfärjan blir försenad

Beskedet att kommunen skulle hyra in båten Windros som ersättningsfärja…

Noleredsskolan på tur för ombyggnation

Enligt en tidigare kommunicerad tidplan  [Torslanda-Öckerötidningen 20211009] ska Nya Torslandaskolan…

Övningen som blev på liv och död

– Klart jag tänker på det som hände och pratar…

Filosofisk deckare i bohusmiljö

Torslanda-Öckerötidningens mångårige medarbetare Conny Åquist är inte bara en institution…

Nu ökar Covid-19 igen

I ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten uppmanar myndigheten framförallt de som…

Allsvenskan nästa för Björlandaexpressen

Det är en trött och lite förkyld Axel Henriksson som…

Moa värnar om de bönder som finns kvar

Moa har alltid hållit sig inom livsmedelsbranschen. – Jag gick…

Två helt olika historiska händelser

Den 18 november är det 20 år sedan den fatala…

Gun Lund prisas för sin dans

Vid en ceremoni i samband med regionfullmäktiges höstmöte fick Gun…

Nostalgi är Björns melodi

För många av dem som var med på 50-talet framstår…

”Det är ett fantastiskt roligt jobb”

Nu i höst spelas musikalen Wicked på Operan. Och det…