Vejpning, eller användning av e-cigaretter, har på senare år ökat dramatiskt bland svenska ungdomar. Trots en viss avmattning i resten av landet, tyder nya siffror på att problemet fortsätter att växa I Öckerö kommun. Drogförebyggare har noterat att mellanstadieelever har börjat vejpa och de larmar nu om riskerna.
Användningen av vape fortsätter att öka i Öckerö kommun, enligt drogförebyggarna Christine Hummelblad och Håkan Fransson. I en artikel i Göteborgs-Posten varnar de för att barn så unga som mellanstadieelever har börjat vejpa – och de efterlyser ett förbud på smakämnena som används i vape.
Drogförebyggarna betonar att övergången från vejpning till att röka vanliga cigaretter är ett växande problem. Forskning indikerar att vejpning kan fungera som en inkörsport till traditionell rökning, vilket är mycket oroande. I undersökningar svarar var femte ungdom (20,7 procent) att de vejpat. En siffra som för bara några år sedan var på 7 procent. För samtliga kommuner i Sverige ligger snittet på 14.2 procent.
Håkan Fransson och Christine Hummelblad säger till Göteborgsposten att de ser ett samband mellan vejpning och användningen av narkotika.
– De som svarar att de vejpar svarar också oftare att de använder eller kommer i kontakt med knark. Om man köper vejpar av en langare kanske den också kan erbjuda annat, säger Håkan Fransson till tidningen.
Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Lunds universitet med fokus på missbruk och beroende, nyanserar bilden aningen i en kommentar till tidningen. Han menar att det kan finnas ett samband, men att det snarare beror på att de personer som utgör riskgrupper och har lägre impulskontroll riskerar att testa fler och mer olika saker.
– För de personerna behövs riktade insatser och det är underutvecklat idag, säger han till GP.
För att adressera problemet föreslogs tidigare regering att smaksatta e-cigaretter, eller vape, skulle förbjudas i Sverige, liknande regler som gäller i vissa andra länder. Förslaget röstades dock ner i riksdagen, vilket Öckerö kommuns drogförebyggare är besvikna över.
– Hade man tagit det beslutet så tror vi att det hade gjort jättemycket. Det skulle vara en enorm folkhälsoinsats, säger Håkan Fransson till GP.