Inom kort startar byggnationen av Skra Bro centrum i Björlanda. Mark- och miljödomstolen avvisade de överklaganden som hade inkommit och överdomstolen gav sedan inte prövningstillstånd för att gå vidare ytterligare med överklagandena. Det betyder att planen är gällande sedan 8 januari i år.
Just nu håller berörda förvaltningar i Göteborgs kommun och exploatörerna på att fastställa omständigheterna kring tidplan och byggstart.
Många välkomnar att spaden snart sätts i marken för centrumbebyggelse i Skra Bro. Andra sörjer och befarar att området nu förändras från lantlig idyll till urban förort.
Det är lätt att förstå båda sidor. Service och handel behövs i området. Samtidigt kommer området runt Skra Bro att förändras, om inte till oigenkännlighet, så åtminstone i grunden.
Bostäder behövs i Göteborg. Bor man inom kommunen får man vara beredd på att nya hus kan komma att uppföras på attraktiv mark som redan tillhör, eller köps upp av, kommunen. Att arkitekturen ”smälter in” i befintligt naturlandskap är förstås viktigt, samtidigt som behovet av hyresrätter och flerbostadshus är skriande i staden.
Även om det för tillfället tycks vara förtätning av delar av innerstaden som står högst upp på agendan i Göteborgs kommun, går det inte att bosätta sig någonstans i Göteborgs kommun och förvänta sig att det inte byggs i ens närhet de närmaste tio, tjugo eller fyrtio åren.
I Öckerö kommun har byggplanerna för Öckerö hamnplan rört upp ännu fler och starkare känslor. Något hårdraget anses skärgårdsidentiteten stå på spel om kommunen bygger för högt, för modernt och för mycket.
Utveckling, tillväxt, service i ena vågskålen. Identitet, arv, historia i den andra.
Finns det något sätt att göra alla nöjda i Björlanda och såväl som i Öckerö kommun? Inte på förhand är min gissning. Däremot i efterhand. Lika ovillig som människan är inför förändringar, lika skicklig är hon sedan att anpassa sig till nya förutsättningar – och omgivningar.