Byggbranschen krisar. Bostadsbyggandet faller kraftigt och befinner sig enligt vissa röster i branschen i den värsta krisen sedan 1990-talet.
I veckan kom beskedet att fastighetsbolaget Alhem som utvecklar fyra av kvarteren i den kommande centrumbyggelsen vid Skra Bro, kallad Björlanda Ängar, pausar byggstarten av åtminstone två av de kvarteren. Det gäller ett kvarter med 100 planerade hyresrätter och ett kvarter med 56 hyresrätter och nya lokaler för Ica Nära Björlanda. De båda kvarteren är lokaliserade närmast cirkulationsplatsen i Skra Bro och ligger enligt plan i anslutning till det som ska bli ett nytt torg i Björlanda.
Även Riksbyggen har skjutit på byggstarten för ett antal kedjehus i området som skulle börja byggas i år till 2024.
På sidorna 4-5 i veckans tidning kan ni läsa mer om Skra Bro nya centrum och de utmaningar som projektet står inför.
Utmaningar som förstås till största del består av det tuffa ekonomiska läge som råder i landet i stort – och inte minst i byggbranschen.
I september i år gick bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen ut i en pressrelease med att förväntningar i byggbranschen inför hösten var låga.
I augusti presenterade nämligen Statistiska Centralbyrån statistik som bekräftade att bostadsbyggandet har tvärnitat. Under första halvåret 2023 halverades antalet byggstarter jämfört med samma period året innan. Den utvecklingen återspeglas även i mätningar som Byggföretagen har gjort.
Under pandemin svarade 56 procent av de tillfrågade i Byggföretagens enkät att de bekymrades av det ekonomiska läget. Den siffran hade i augusti i år vuxit till 73 procent.
”Ökade materialkostnader, stigande räntor och svagare hushållsekonomier skapar en perfekt storm”, kommenterade Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.
I september gav regeringen finansinspektionen i uppdrag att undersöka hur det undantag från amorteringskravet som kan ges vid nyproducerade bostäder fungerar i praktiken.
Enligt Byggföretagen har kreditrestriktionerna haft en kraftigt negativ effekt på byggandet och hushållens möjlighet att finansiera ett bostadsköp.
Den som hoppas på bättre tider verkar dessvärre få ge sig till tål ett bra tag till.
Den statliga myndigheten Konjunkturinstitutet (KI) skriver nämligen i sin senaste prognos i rapporten Konjunkturläget (230927):
”Lågkonjunkturen fördjupas under nästa år och konjunkturen vänder svagt uppåt först mot andra halvan av 2024. Det dröjer till 2026 innan svensk ekonomi är i konjunkturell balans.”