Knipplaborna kraftsamlade efter storbranden

Den idylliska skärgårdsön Källö-Knipplas centralhub, samlingsplats och hjärta totalförstördes i en brand tisdagen den 16 augusti förra året. Efter att bedrövelsen hade lagt sig föreslog styrelsen för handelsföreningen på ön att butiken skulle byggas upp igen. Något som även resulterat i planer på 15 nya lägenheter och en ny restauranglokal.

Strax efter stängningsdags den 16 augusti 2022 i den lilla Coop Nära-butiken på Källö-Knippla upptäckte städaren Vasile Codrescu att det hade börjat brinna i personalrummet. Branden spred sig snabbt. Vasile lyckades, med assistans av gäster från den intilliggande restaurangen, att ta sig ut ur byggnaden. Varken han eller någon annan person kom till fysisk skada under branden. Men butiken, de tre nybyggda lägenheterna som ingen ännu hade hunnit flytta in i, bibliotek, postutlämningsverksamheten och restaurangen Den Glade Knoden totalförstördes. Men inte bara det. Enligt många öbor var det Knipplas hub, hjärta och samlingsplats som brann ner den där olycksaliga kvällen.

Något positivt föddes ur tragedin

Knipplabon Marita Sedelius, till vardags säkerhetsansvarig på Migrationsverket samt politiskt aktiv i Miljöpartiet i Öckerö, ingår i Knipplas brandvärn. När branden i Coopbutiken bröt ut gick larmet hemma hos henne omgående. Lite mer än ett år efter branden minns hon tillbaka på händelserna:

– Jag och min son Oliver stack ner direkt. Hans sambo Elin jobbade på Coop och hade stängt butiken för dagen och då märktes ingenting. När vi kom dit såg vi lågor och insåg att det här var riktigt allvarligt, säger hon. 

Marita arbetade, tillsammans med sina kollegor och många andra invånare, på så gott det gick med att bemästra branden, först trodde de att det skulle kunna gå att rädda delar av byggnaden, men snart gick det upp för dem att det inte fanns så mycket att göra för att rädda byggnaden som brann. Arbetet inriktades i stället på att branden inte skulle sprida sig ytterligare.

– Det var overkligt, tragiskt. En jätteinsats. Så många som hjälpte till. Den ordinarie räddningstjänsten dök upp fort också. Men det var förstås chockartat allting.

Efter branden gick Knipplaborna samman för att lösa problemen som hade uppstått, exempelvis då äldre inte längre kunde handla mat eller hämta ut medicin på ön. Även boende på andra öar i kommunen och kommunen i stort hjälpte till.

– Det var ett extremt engagemang. Människor la ut på sociala medier när de skulle åka och handla och frågade om de kunde ta med något till andra som hade svårare att lämna ön. Även exempelvis hemtjänsten i kommunen gjorde ett jättejobb, säger Marita Sedelius.

Marita Sedelius beskriver också hur känslan på ön var att det var en självklarhet att butiken och verksamheterna skulle byggas upp igen.

– Jag tror att vi boende kom närmare varandra i och med branden. Sammanhållningen lyftes till ytterligare en nivå. Branden var extremt negativ, men den drog i gång en stark vilja att jobba tillsammans framåt för att skapa ett åretrunt-samhälle.

Vill hyra ut bostäder till unga

Tomas Hafstrand är styrelsemedlem i Handelsföreningen Centrum som driver Coop Nära på Knippla som just nu huserar i tillfälliga lokaler nära färjeläget. Handelsföreningen har nu som uppgift, efter ett medlemsbeslut, att bygga en ny fastighet där den gamla låg på Centrumplatsen. Tomas Hafstrand är en av fyra personer i föreningen som arbetar mest aktivt med projektet. Förutom den nya affären vill man bygga nya lägenheter på cirka 35-90 kvadratmeter.

– Vi planerar för 15 lägenheter i bostadsrättsform i olika storlekar. Tanken är att åtta av dem ska vara små 1,5:or på 35-37 kvadratmeter som handelsföreningen själva köper upp och sedan hyr ut i andra hand så att unga på ön har någonstans att flytta till. De övriga sju lägenheterna kommer att säljas som vanliga bostadsrätter. Och att erbjuda lägenheter till de tre familjer vars lägenheter brann upp är naturligtvis prioriterat, säger Tomas Hafstrand.

Om allt går enligt plan, om man får bygglov från kommunen, att det inte sker något överklagande, att bostadsrätterna säljs och ekonomin håller, så hoppas man att den nya centrumbebyggelsen ska stå klar i juni 2025.

– En del har frågat varför vi planerar att bygga så stort. Prioriteten är affären. Problemet är att det är svårt att få ekonomi i att driva en butik i ett samhälle som Knippla. Vi behöver därför bland annat hyresintäkter för att kunna driva affären varaktigt. Skulle bygglovet överklagas till Länsstyrelsen och bygget då dra ut ett och ett halvt år ytterligare på tiden, så kommer vi inte klara av det ekonomiskt. 

Kostnaderna för den provisoriska butiken täcks av försäkringen fram till augusti 2024. Efter det får föreningen betala driften med egna pengar.

– Den provisoriska butiken kostar bara i hyror cirka 60.000 kronor i månaden att driva. Att detta inte går i längden säger sig självt, säger Tomas Hafstrand.

Tomas Hafstrand bevittnade branden i augusti förra året. En upplevelse han har svårt att beskriva, men säger sig aldrig vill uppleva igen.

– Det var allmän bedrövelse här på ön. Men efter en tid när det värsta hade lagt sig bestämde sig Handelsföreningen Centrum för att bygga upp allt igen. Det är ett av de tyngsta och viktigaste besluten som fattats på Knippla, säger han.

Vill starta upp restaurangen igen

Stefan Ekmark ingår i en av två ägarfamiljer som startade restaurangen Den Glade Knoden på ön 2021, innan dess låg det en pizzeria i lokalen. Den ena familjen har dragit sig ur restaurangprojektet sedan branden, men Stefan med familj hoppas att kunna återuppta verksamheten när, eller om, den nya fastigheten blir klar 2025.

– Det är det som är tanken. Just nu sitter vi still i båten i väntan på vad som händer med bygglov med mera. Vi är ju hyresgäster hos Coop. Men vi ger dem input om exempelvis vad som behövs i ett restaurangkök. Vi ser jättepositivt på att få en lokal, men det är tidiga dagar, säger Stefan Ekmark.

Själv följde han brandförloppet via media. Han var inte på plats när centrumbebyggelsen brann ner, men hans son Oscar arbetade i restaurangen.  I början hoppades Stefan att branden inte skulle vara så allvarlig, men sedan såg han på tv-bilderna hur det rök ur restaurangens fläktkanaler. Då förstod han vart det barkade.

– Jag kom dit dagen efter. Det var en konstig känsla. Vi gick från 110 procent aktivitet i restaurangen till noll procent över några timmar. Det är klart att var ett tufft slag.

Bott hela livet på Knippla

I en trädgård står Thord Källefors, 79, och pysslar med sitt, en solig men blåsig höstdag 2023. Han är född och uppvuxen på Knippla och har bott här i hela sitt liv. Han var ute vid Kullen utanför Rörö och fiskade makrill när Coopfastigheten brann. Det var oväder med åska och regn, vilket gjorde att det kändes otryggt att vara ute på havet, vilket i sin tur gjorde att han vände båten mot hemön. Det var då han såg den svarta röken stiga mot himlen.

– Då förstod jag att det brann på Knippla. Först blev jag orolig att det var mitt eget hus som brann. Det var en viss lättnad när jag såg att det inte var det, men det var ju inte roligt att se förödelsen nere vid butiken heller. Men jag tror att det var en väldig tur att det inte var nordvästlig vind för då hade många fler hus varit i fara, säger han.

Det är inte första gången som Thord bevittnat en stor brand på ön. Så sent som i maj 2020 brann ett antal sjöbodar som inhyste bland annat en motorbåtsklubb, en skeppshandel och hembygdsföreningens lokaler som också fungerade som fiskemuseum förstördes. Thord Källefors är engagerad i hembygdsföreningen och skakar på huvudet åt det minnet.

– 140.000 kronor har vi varit tvungna att betala ur egen ficka för att få nya sjöbodar, trots försäkring, säger han lakoniskt.

Den värsta branden på ön anser han dock var när skeppsvarvet på ön brann ner 1953 när han bara var liten pojk.

Organisationen Prisma Västra Götaland, som bland annat publicerar berättelser och fakta från industrisamhällets kulturarv på webben, beskriver hur den dramatiska och snabba branden bröt ut på natten till den 19 december 1953. Skeppsvarvet hade då skärgårdens största båthall, uppförd mindre än tio år tidigare. På den intilliggande slipen låg motorseglaren Eivor av Ellös på 100 ton, en motorbåt och en 77 fots fiskebåt under byggnad. Samtliga båtar blev totalförstörda i branden. Dessutom brann varvshallen ner till grunden, liksom en snickarverkstad. 

Källö-Knippla hade då, precis som nu, en tendens att kämpa sig tillbaka efter tuffa bakslag. 

Eller som Tomas Hafstrand uttrycker det:

– Det går inte att slå ner Knippleborna.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från källö-knippla

Knipplaborna kraftsamlade efter storbranden

Strax efter stängningsdags den 16 augusti 2022 i den lilla…

Investeringsbidrag till Knippla IK

Knippla idrottsklubb har funnits sen 1925 och firar därmed snart…

Amerikanska ”fiskebåtar” kom till Knippla

Grand Banks owners Club Scandinavia firade sitt 10-årsjubileum samt höll…

Tillfällig butik öppnat på Källö-Knippla

Den 29 december slog Coop Källö-Knippla upp dörrarna för sin…

Senaste nytt

Stor skillnad på vilken förälder som vabbar mest

I en typisk svensk familj är de mer sannolikt att…

Torslanda Ridklubb gav sig in i kampen mot cancer

Evenemanget kallades ”Kür for Cure” & ”Hopp for Hope” –…

Hits och nostalgi i julskrud

Under namnet Greatest 80’s har ett stort antal kända artister…

Fler besök men mindre mängd återvinns

När pandemin slog till var det många som antingen blev…

Nedsatt kapacitet skapar påfrestning för boende på Nordöarna

Emma Rydberg har bott på Rörö i 12 år och…

Så ser framtiden ut för Torslandas två centrala F-6-skolor

Noleredsskolan står, som Torslanda-Öckerötidningen skrev om i förra veckan, inför…

Bedrägeriernas svarta månad

I mitten av november hade det redan anmälts 20 000 annonsbedrägerier…

”Skärmlös” men inte fantasilös

Nu vill regeringen göra förskolan ”skärmlös”. Ett förslag som uppskattas…

Utegym ska bli klart i vår

I mars i år skrev Torslanda-Öckerötidningen att stadsmiljöförvaltningen och idrotts-…

Alla fossilfria energislag behövs

I en insändare i Torslanda-Öckerötidningen framför företrädare för Vänsterpartiet Öckerö…

Tufft finalspel i Skol-DM i futsal

Det var tufft motstånd vid måndagens finalspel i futsal DM.…

Spelleverantörer: deras roll och fördelar för onlinekasinon

Provident är ett företag som specialiserar sig på att utveckla…

Bra men med utrymme för förbättring

I veckan presenterade Christina Riksén, näringspolitisk rådgivare i Svenskt Näringsliv,…

400 bostäder på Björkö

Den fördjupade översiktsplanen utgör det fundament som kommunen använder vägledande…

Buröfärjan blir försenad

Beskedet att kommunen skulle hyra in båten Windros som ersättningsfärja…

Noleredsskolan på tur för ombyggnation

Enligt en tidigare kommunicerad tidplan  [Torslanda-Öckerötidningen 20211009] ska Nya Torslandaskolan…

Övningen som blev på liv och död

– Klart jag tänker på det som hände och pratar…

Filosofisk deckare i bohusmiljö

Torslanda-Öckerötidningens mångårige medarbetare Conny Åquist är inte bara en institution…

Nu ökar Covid-19 igen

I ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten uppmanar myndigheten framförallt de som…

Allsvenskan nästa för Björlandaexpressen

Det är en trött och lite förkyld Axel Henriksson som…

Moa värnar om de bönder som finns kvar

Moa har alltid hållit sig inom livsmedelsbranschen. – Jag gick…

Två helt olika historiska händelser

Den 18 november är det 20 år sedan den fatala…

Gun Lund prisas för sin dans

Vid en ceremoni i samband med regionfullmäktiges höstmöte fick Gun…

Nostalgi är Björns melodi

För många av dem som var med på 50-talet framstår…

”Det är ett fantastiskt roligt jobb”

Nu i höst spelas musikalen Wicked på Operan. Och det…