Tre nomineringar för Lillebyn

Lillebyskolan har nominerats i skolmatstävlingen White Guide Junior vid ett flertal tidigare tillfällen. I år är skolan nominerad i inte mindre än tre kategorier: Årets klimatkök, Årets skolrestaurang och Årets hållbara offentliga restaurang.

Personalen i Lillebyskolan kök 2018. Köksmästare Susanne Forsberg längst till vänster.
Personalen i Lillebyskolan kök 2018. Köksmästare Susanne Forsberg längst till vänster.

Lillebyn har i flera år arbetat för att främja miljön och att motverka matsvinnet. Vid ett par tillfällen har man blivit nominerade som Årets klimatkök i tävlingen White Guide Junior. Arbetet fortsätter. Varje vecka består Lillebyskolans matsedel av två vegetariska rätter, en MSC-märkt fiskrätt, en kötträtt och en klimatsmart rätt – vilken kan bestå av rester eller en rätt med ett köttalternativ som är bra miljön. Kökspersonalen har också frihet att ändra matsedeln så att det gagnar miljön. Det lämnas ”luckor” i matsedeln så att man kan servera mat som finns i frysen. Dessutom har man infört dagens klimatsmarta soppa som är gjord av gårdagens salladsrester.

– Vi skapar nya rätter av rester och vi slänger aldrig någonting. Vi arbetar precis som tidigare mycket med svinnet. Vi hade en tävling tidigare i vår då alla klasser medverkade. Resultatet var fantastiskt, det slängdes under ett kilo per dag.  Efter den tävlingen så slängs det mindre, cirka tre kilo om dagen. Ett mycket bra resultat med tanke på att det är cirka 600 som äter i matsalen varje dag. Vi tjatar på eleverna varje dag om att tänka sig för, och inte lägga upp för mycket mat på tallriken som sedan måste slängas. Det ger resultat. Dialog med eleverna är viktigt, vi måste vara synliga för våra gäster och hela tiden informera dem om varför vi gör på ett visst sätt, säger Susanne Forsberg som är köksmästare på Lillebyskolan.

Effektiv energiförbrukning

100 procent av grönsakerna som serveras i Lillebyskolan matsal är ekologiska och man serverar dem efter säsong. 72 procent av råvarorna och produkterna som köket serverar är ekologiska, enligt Susanne Forsberg.

Även energiförbrukningen är något som man tänkt igenom:

– Vi tänker på vår energiförbrukning och startar inte upp våra maskiner för tidigt. Vi kör inte heller halvtomma diskbackar i maskinen, utan fyller backarna, då sparas både vatten och energi. Vi tänker på hur vi använder vårt rena vatten. Vi använder bara miljömärkta rengöringsmedel. Vi är också med i ett projekt som heter Skrota skräpet där lär vi oss hur man återvinner på rätt sätt och hur vi minskar vårt avfall. Ja, listan kan göras lång, säger Susanne Forsberg.

Lillebyskolans ansträngningar för en bättre miljö har i år renderat i nomineringar i hela tre klasser i White Guide Junior.

1. Årets hållbara offentliga restaurang. Här premieras skolor och förskolor som genom goda idéer, nya initiativ och samarbete över gränserna lyckats öka andelen ekologisk mat och minska matsvinnet både på tallrik och i köket.

2. Årets klimatkök. För att placera sig högt i den här kategorien ska man anstränga sig extra för att satsa på klimatsmarta måltider och aktivt arbeta för en omställning till en mer växtbaserad meny.

3. Årets skolrestaurang. Kärleken till måltiden och förmågan att få ihop helheten är två viktiga parametrar i denna kategori. Men i bedömningen vägs också näringsinnehåll, säkerhetmåltidsmiljö, hållbarhetsarbete och pedagogiskt samarbete in.

Hur det går för Lillebyskolan avgörs i Malmö den 15 september i år.

Mer från torslanda

En story från westra sidan av Hisingen

– Man kan säga att den handlar om svårigheterna att i ungdomsåren hitta sig själv och om pressen på dagens…

Bygget av Torslandaskolan F-6 försenas

Gamla Torslandaskolan F-6 är riven och barnen går i Österödskolan samt i tillfälliga byggnader vid Torslandahallen. Men byggnationen av den…

Kvinna hittad död i dike

Det var på lördagens morgon kvinnan hittades och Kongahällavägen vid rondellen Lillebyvägen/Nya Älvegårdsvägen samt vid Lilleby Bäckedalsväg fick snabbt stängas…

6,5 km var fjärde timma

Kompisarna Hampus och Albin ville ställa upp på en utmaning för välgörenhet startad av amerikanen David Goggins. De sprang 4x4x48…


Senaste nytt

De rider som riddare

”Han är hög i formen! Kan du sänka honom lite. Vad händer om du tvärar i slutan? Formge honom i…

Göteborgs skärgårdsled Etapp 1

Efter att ett medborgarförslag kommit in till Öckerö kommun om att märka upp och etablera vandringsleder över öarna, tog kommunen…

Veckans Covid-uppdatering

Jag har nu rapportera om Corona och Covid-19 i långt över ett år och vill inget hellre än att sluta…

Kris i befolkningsfrågan

I senaste kommunalfullmäktigemötet i Öckerö kommun togs ”Kommunens kris i befolkningsfrågan” upp. Socialdemokraten Ronald Caous skriver: ”Oppositionen har i åratal pekat…

Trafikpåverkande arbeten på Hisingsleden

Byggnationen av Halvors länk pågår för fullt och under vecka 18 kommer bland annat arbeten med utställning av barriärer samt…

Veckans uppdatering

Denna vecka ser det mesta lite mer positivt ut. Jag fick precis rapporten om antal nya fall av Covid-19 under…

Nytt utbildningsavtal mellan ÖMC och ÖSG

Rektorn för Öckerö seglande gymnasieskola, Stefan Carmesund, skriver med anledning av detta: ”… avtalet säkerställer vårt samarbete under de närmaste…

En story från westra sidan av Hisingen

– Man kan säga att den handlar om svårigheterna att i ungdomsåren hitta sig själv och om pressen på dagens…

Hönö Vårdcentral öppnar på Björkö

Anders Palmgren, verksamhetschef på Hönö vårdcentral, visar runt i den kommande vårdcentralen på Björkö där renoveringsarbetet är i full gång.…

Ulvens besättning hedrades

Vårt land stod visserligen utanför krigets grymheter men drabbades ändå av förlust av människoliv. Den 15 april 1943 inträffade den…