Personalen känner sig inte lyssnade på och menar att omlokaliseringsprocessen inte är transparant. Allra mest oroar de sig för patientsäkerheten. Torslanda-Öckerötidningen har pratat med personal som berörs av den föreslagna flytten från Solängsvägen 55.
Sjuksköterskor, arbets- och fysioterapeuter som idag är stationerade på Solängsvägen 55 föreslås flyttas till Hälso- och sjukvårdens kontor på Svartedalsgatan. Något som har skapat oro och osäkerhet bland det tjugotalet personer som berörs. Personalen arbetar dels mot personer i hemmen, men också på äldreboendet och på boenden inom funktionsstöd.
I förra veckan skrev Torslanda-Öckerötidningen om bakgrunden till flytten ur Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningens perspektiv.
Sedan förra veckans tidning gick i tryck har Torslanda-Öckerötidningen pratat med ett antal personer som berörs av flytten. De upplever att deras tankar och kunskaper inte har tagits tillvara på, samtidigt som man behandlas med tystnad och varken får svar på skriftliga frågor eller får uppföljning under de månatliga mötena där det har utlovats.
Men framför allt är man oroliga för hur man ska klara av att göra sitt arbete på bästa sätt. Man delar inte verksamhetschefernas åsikt om att hemsjukvården i Torslanda inte skulle påverkas:
– Det vi är mest oroade för är patientsäkerheten och att vi inte kommer kunna ta hand om och möta våra patienter på det sätt som de är i behov av. Särskild oro finns för de mest utsatta, som de palliativa samt psykiskt och fysiskt mest sviktande personerna där vi inte kommer finnas nära och lättillgängliga i samma utsträckning, säger en person i personalen som vill vara anonym.
Personalen menar att en tystnadskultur funnits där man ombetts att inte diskutera de förestående föreslagna förändringarna internt. Det är också på grund av den påstådda tystnadskulturen, och att man är rädda för att cheferna kommer förlora respekten för dem om de ”gör saker svåra för cheferna”, som de har valt att vara anonyma.
Personal upplever att flytten till Svartedalen möjligen skulle medföra organisatoriska förbättringar för verksamheten och cheferna själva – men inte för patienterna och inte heller för de anställda.
– Vi är oroliga för arbetsmiljön och att vi inte ska få ordentliga förutsättningar för att göra ett bra jobb. Vi är också oroliga för att vi alltid kommer arbeta med samvetsstress och inte ha möjlighet att göra rätt.
Redan idag har en handfull i personalen sagt upp sig. Och uppskattningsvis hälften av de 21 i personalen som berörs av flytten säger att de inte vill vara kvar om de flyttas.
– Många frågar sig hur deras framtid ser ut. Det finns en stor osäkerhet och oro kring arbetssituationen och framtiden. Bara några enstaka känner att de vill stanna.
Enligt personalen vill man ha svar från de ansvariga när det gäller vilka vinster, bortsett de rent organisatoriska, som flytten kommer att medföra när det gäller patienters vård, anhörigas behov och sjuksköterskornas, arbetsterapeuternas och fysioterapeuternas arbetsförhållanden.
– Ledningen har varit tydliga med att inga beslut är tagna, men ändå är det uppenbart att den här flytten kommer att ske. Vi hade önskat ett samarbete för välgrundade beslut. Det är vi i personalen som arbetar närmast de äldsta och sjukaste, de patientnära värdena kan inte ersättas av Teamsmöten eller andra digitala lösningar.
I förra veckans nummer av Torslanda-Öckerötidningen berättade verksamhetscheferna Ingegärd Ljungqvist och Mia Saarni att den föreslagna omlokaliseringen bland annat berodde på att en omlokalisering till Svartedalen skulle passa bättre för hela Hisingen och att kontoret i Torslanda var ett litet och sårbart kontor, exempelvis när någon i personalen blir sjuk.
Cheferna menade också att en flytt skulle ge bättre arbetsmiljö när en bredare kompetens samlades på ett ställe.
– Avsikten är inte att dra ner antalet sjuksköterskor för Torslandaborna, utan att samla kompetensen och få robustare enheter, sa Ingegärd Ljungqvist i Torslanda-Öckerötidningen (241123).