Välbehövligt tillskott för katthjälpare

Tassens katthjälp har hjälpt otaliga katter som farit illa eller blivit hemlösa sedan starten 2017. Nu har verksamheten belönats för sitt idoga arbete. Nyligen fick de ta emot 270 kilo kattmat som kattälskare runt om i Sverige samlat ihop till.

I Sverige finns över 100 000 hemlösa katter. Livet för en hemlös katt är kantat av svält, sjukdom och misär. Men det finns hopp. I Sverige finns nämligen hundratals katthem som gör sitt yttersta för att hjälpa till. Tassens katthjälp i Torslanda är inget regelrätt katthem, men hjälper till att hitta tillfälliga och permanenta boenden för katter. Man hjälper också till med att få katterna vaccinerade, besiktigade och id-märkta. Tillsammans med 39 andra katthjälpsverksamheter har de fått dela på totalt tio ton kattmat från kattmatsfabrikören Mjaus initiativ Gåvoshopen där kattälskare från hela landet bidragit.

– Vi fick 270 kilo kattmat levererat förra fredagen. Det var förstås jättetrevligt, nästan för bra för att vara sant. Vi vet inte vem som nominerade oss till att få kattmaten, men vi är förstås väldigt tacksamma. För oss betyder det här väldigt mycket då vi kan hjälpa många katter, säger Anna Morales Landström, som är en av personerna som driver Tassens katthjälp.

Hittar nya hem

Tassens katthjälp började omgående att slussa ut maten bland de hem som tagit emot katter genom organisationen. Ett litet lager har man dock kvar i händelse av nödfall. Det är inte ovanligt att man får ta emot många katter som plötsligt behöver nya hem. Tassens katthjälp lägger ned mycket tid och energi på att hitta nya hem till behövande katter. Anna Morales Landström lägger i stort sett hela sin fritid på att hjälpa katter i nöd.

– Vi söker fram nya hem, permanenta eller tillfälliga. Vi har många som ställer upp i Torslanda och Öckerö men också i hela Göteborgsområdet. Vi ser till att katterna blir vaccinerade, besiktigade och id-märks. Vi tar dem också till veterinären om det behövs. Det största problemet är att många kattägare inte id-märker sina katter. Det gör att de lättare försvinner.

Om man som privatperson vill hjälpa till är det bästa sättet att vända sig till en förening som arbetar med hemlösa katter. Enligt Anna Morales Landström är det bättre än att köpa en katt på Blocket.

– Det finns ett helt annat stöd att tillgå då, till exempel om situationen blir ohållbar exempelvis vid allergi, då kan föreningen hjälpa till med en omplacering.

Värsta året hittills

Coronaåret 2020 har gjort att fler katter än vanligt blivit hemlösa. De katter som Tassens katthjälp tar in har ofta varit gatukatter. Den senaste tiden har det varit många dräktiga honor och mycket kattungar.

– 2020 har på sätt och vis varit det värsta året vi haft med många hemlösa katter. Men det har också varit ett år då många har velat adoptera katter. Vi har tvungna att vara extra noggranna i våra kontroller av de som velat ta emot katterna, så att det inte bara handlar om att skaffa sig en coronakatt under ett litet tag, säger Anna Morales Landström.

Just nu genomför Tassens katthjälp ”Septemberutmaningen” på sin hemsida. Det är ett sätt att försöka finansiera veterinärvård för de katter som står på tur för det.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…