Förra helgen invigdes äntligen Vadhavet, kallat Vadehavet i folkmun, i Torslandaviken. Ornitologen Kåre Ström och hamnens styrelseordförande Cecilia Magnusson höll invigningstal.
Under 36 år fylldes hamnen med orena muddermassor i utkanten av Torslandaviken. Därefter, under en tioårsperiod, har man lagt på renare massor. Nu kan man se ljuset i tunneln eller snarare ett fungerande vadehav. Fredrik Ternström har varit en del av projektet.
– Nu är bassängen fylld men det kommer att bli en inkörningsperiod på några år innan vi vet hur vi ska sköta den på bästa möjliga sätt både funktionellt och givetvis för fåglarna.
Mikaela Löfgren är naturförvaltare på PoNF – Park och Naturförvaltningen. PoNF sköter det gamla Torsviken och kommer att ta en del i skötseln av vadehavet så småningom.
– Det är kul det här. Vi har hört talas om vadehavet i många år. Roligt att det blir klart.
Lång väntan
Sedan år 1973 har man muddrat i hamnen och lagt muddermassorna i Torslandaviken.
Först var tanken att endast gräsbeslå högen men efter att föreningarna GOF och FTN påpekat om att det hade varit ett bra ställe för vadare tänkte hamnen om och unders några år planade man ut det översta lagret efter ornitologernas önskemål och som passar fåglarna.
– Hamnen har varit med vid upphandling, beställt entreprenader, haft samråd med ornitologer och fått hjälp av trafikverket, informerade projektledare från Göteborgs Hamn Eduardo Epifanio. Vi sluttäckte marken 2019, Sedan byggde vi öar, vallar och vattenförsörjning med rör och pumpar. Nu är den i drift.
– Det har varit en lång väntan att få färdigställa detta, inledde Cecilia Magnusson, ordförande i Göteborgs Hamns styrelse. Vi står på en historisk mark. Här gick gränsen mellan Bohuslän och Västra Götaland. Torsviken var en fantastisk vik på sin tid. Vi kan inte återskapa viken som den en gång var men vi kan restaurera den. Vi kan se till att den biologiska mångfalden kan sprudla och spridas här och blir en viktig lokal för fåglar, djur och oss människor. Vi vill vara en aktiv del i att restaurera och göra det bästa för fågellivet i framtiden. Det är en stor ära att få vara här och inviga vadehavet.
Hoppas på Natur-reservat
Kåre Ström och Magnus Persson från GOF – Göteborgs ornitologiska förening och FTN – Föreningen för Torslandavikens Naturreservat var med och guidade vid vadehavet. Kåre Ström var även en av invigningstalarna.
– Jag representerar både GOF och FTN – som är en viktig lokal förening.
Som ung miljöinspektör i Göteborg 1973 var vadehavet Kåres första tillsyningsområde.
– På den tiden var det oljeutsläpp, avfall och allt möjligt här. Jag minns fågellivet och hur ålfiskarna trängdes framför Karholmsudden.
Samma år kom vattendomen att hela Torslandaviken skulle fyllas under en tioårsperiod. Fyllningen kom av sig och föreningar började kämpa för att bevara viken. I början av 2000-talet kom en ny vattendom att muddertippningen skulle upphöra 2009. En efterbehandlingsplan skulle göras för området och tanken var att göra en gräskulle.
Några ornitologer såg att på mudderytan las vatten som skapade näringsrika miljöer för just vadare
– Då väcktes tanken att man skulle kunna skapa en vadarmiljö – ett vadehav. Vi kontaktade zoologen Olof Persson som tillsammans med oss skissade på ett vadehav. Både hamnen och länsstyrelsen nappade på idén. Kostnaden skulle bli den samma som för gräskullen.
Nu börjar arbetet med att sköta området.
– Vi är några föreningar som satt av pengar för att bygga fågeltorn och gömslen för att kunna komma åt utan att störa fågellivet. Vi tror att om några år blir Torslandaviken ett naturreservat och först då kan man göra en skötselplan för viken.
– Slutmålet är att låta alla intresserade människor och föreningar som aktivt stött oss som arbetat operativt att kunna ha en entré – ett slags naturrum. Vi vet att man börjat med ringmärkning, kanske man kan utveckla med forskningsstudier och fågelskådning?
– Vi tror och hoppas på ett bra samarbete och en bra dialog för att det ska kunna bli ett riktigt fint område.
– Fortsättning följer, avslutade Cecilia Magnusson Kåre Ströms tal innan de symboliskt klippte band genom att knyta upp en rosett runt en informationstavla.
/PIA MAGNUSSON