Vad gör jag nu då?

”När pappa dog stannade världen upp. Det kändes så tidigt. Så orättvist och så meningslöst.” Så skriver Anna Brandeby Harström i förordet till sin bok om hennes kände far.

Ett tag rådde det rena Kurt Olsson-febern i Sverige. Med sin speciella kalufs, omoderna kavaj och gabardinbyxor dök han upp i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Men han började som kultfigur i lokalradion i Göteborg där lyssnare piratkopierade och spred hans intervjuer på kassett, lärde sig hans repliker utantill och bildade en Kurt Olson-fanklubb. 

När han senare i SVT fick sin egen Kurt Olson-television gick allt snabbt, med flera tv-serier, en julkalender, krogshower och turnéer tillsammans med populära Damorkestern. Med sitt pysslande, sitt blädderblock och säregna tolkning av Siv Malmqvist sextiotalsslagers gick han direkt in i det svenska folkets hjärta.

Bakom Kurt Olsson fanns Lasse Brandeby, vars liv var minst lika brokigt och spännande som hans alter ego.

Brokig figur

Far- och dotterförhållanden kan vara speciella. Fråga bara Anna Brandeby. Hon tappade fotfästet när hennes pappa Lasse gick bort vid 66 års ålder i prostatacancer. Som en del i sorgearbetet började hon direkt att skriva om honom. 

– Jag ville sätta på pappret en del av alla hans historier för mina barn. Han hade en sällsynt förmåga att se det dråpliga i vardagen och var dessutom mästare på att berätta om det, säger Anna, som sedan länge är bosatt i Torslanda.

Men skrivandet tog stopp. En dag ringde emellertid den pensionerade journalisten Lasse Råde och frågade om han fick göra en bok om den folkkäre artisten. Råde var rätt person för uppgiften, eftersom han personligen kände Lasse Brandeby.

– Då hade jag nästan gett upp att få något publicerat. Nu har vi skrivit vartannat kapitel – jag om det privata och Lasse Råde om pappas artistliv och artisterna som kände pappa.

Lasse Råde följde vännen Lasse Brandeby genom livet och karriären. I boken intervjuar han många av de yrkeskollegor som stod Brandeby nära och vi får ta del av mindre kända sidor hos den folkkära artisten.

Göteborgshumor

Föregångaren till Kurt Olsson blev till en kväll våren 1980 i programmet För nöjes skull i P1 där han intervjuades. I början var Kurt inte den besserwissern han sedan blev, utan en nedtonad, godtrogen hemmaman i Biskopsgården med åtskilliga funderingar om livet. Han var mån om frugan Gun, som jobbade på Volvo, och han hade problem med sin svägerska, som i radioinslaget spelades av Lasses fru Unni. 

En av höjdpunkterna i karriären var när ett specialavsnitt av Fådda blommor vann humorpriset i tv-festivalen i Montreux 1989. Om det sa Lasse Brandeby efteråt: ”Humorpriset Montreux är det finaste man kan få, speciellt som komik sägs vara det svåraste man kan ge sig på.”

Kurt Olsson blev mer eller mindre ett mediefenomen, överallt dök han upp, men det var inte alla som förstod den speciella Göteborgshumorn. Signaturen Kurt-hatare från Oskarshamn skrev i en insändare: ”… något fjantigare går inte att hitta. Och det är fullkomligt otroligt att det svenska folket skrattar åt en medelålders herre med löjlig frisyr som i huvudsak sysselsätter sig med att bygga kyrkor av mjölkpaket, tvålkoppar av smörbyttor och nya diskborstar av gamla diskborstar.”

Ridå! 

Den 20 november 2011 gick ridån ner för gott för den otroligt adaptive Lasse Brandeby. Mannen som påbörjade många utbildningar, utan att avslutade en enda, men ändå lyckades med att arbeta – eller sysselsätta sig – som VVS-ingenjör, seglare, pilot, saxofonist, sångare, underhållare, dansare, journalist, lärare, programledare med mera, och så vidare, et cetera … 

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…