Färre unga vuxna i landet besökte tandläkaren under 2022 och 2023. Men hos Folktandvården Torslanda besökte nästan nio av tio i åldersgruppen kliniken under perioden. Även Öckerö kommun ligger över region- och rikssnittet.
I Västra Götaland besökte bara 46 procent av 24-29-åringarna tandläkaren för en basundersökning under de senaste två åren. Det visar siffror från Socialstyrelsen som sajten Newsworthy har sammanställt.
Men rikssnittet ligger ännu lägre. I hela Sverige besökte 37 procent av 24-29-åringarna tandläkaren under 2022-2023.
I vårt utgivningsområde ser siffrorna dock betydligt bättre ut.
Torslanda sticker ut som en del i regionen där tandhälsan är bra över lag. Socialstyrelsens statistik går inte ned på stadsdelsnivå i Göteborg, men Folktandvården Torslanda, som har 18 758 klienter, har siffror som visar att 1 040 av totalt 1 170 (88,89 procent) av 24-29-åringarna som tillhör kliniken besökte dem från oktober 2021 till och med december 2023. Det innefattar visserligen tre månader mer än Socialstyrelsens statistik.
– Det är vi såklart väldigt nöjda med. Torslanda ligger klart över snittet i regionen, säger Maral Dabirian, verksamhetschef på Folktandvården Torslanda.
Enligt Maral Dabirian är det inte bara kategorin 24-29-åringar som har god tandhygien och bra besöksfrekvens hos tandläkarna, i Torslanda. Det genomsyrar alla åldersgrupper, inte minst de allra yngsta.
87 procent av barnen som går till Folktandvården Torslanda är vad kliniken klassificerar som ”friska barn”, det betyder att de har låg kariesrisk och god tandhygien. Snittet i Västra Götalandsregionen ligger på 71 procent.
– Torslandaborna är välutbildade i tandhygien och har goda vanor, något som visar sig hos barnen och som följer med genom livet, säger Maral Dabirian.
Förutom Torslandabor är också många som arbetar i Torslanda klienter hos Folktandvården Torslanda. Utanför Torslanda är flest klienter skrivna i Öckerö kommun och Säve.
Tidigare har det varit kö till Folktandvården Torslanda och de har haft svårt att ta emot nya klienter, men så är det inte längre enligt Maral Dabirian.
– Nu har vi inga köer alls och har stor fokus på tillgängligheten. Det betyder att man kan få en tid på mellan noll och tre månader. Det går att kontakta kliniken digitalt eller på telefon om man vill lista sig här, säger hon.
Socialstyrelsens siffror för Öckerö visar att kommunen hör till dem i regionen där flest unga vuxna går till tandläkaren regelbundet, men på fem år har andelen tandläkarbesök minskat med 14 procent i gruppen 24-29-åringar.
Under perioden 2022-2023 gick 325 av Öckerös invånare i åldersspannet 24-29 år till tandläkaren för en basundersökning, det motsvarar 61 procent antalet 24-29-åringar i kommunen.