Trafikkaos på gatan när många ska handla

Trafiksituationen utanför Systembolaget i Amhult är sedan en tid tillbaka ofta problematisk. Byggnationen i området gör att antalet utomhusparkeringar har minskat, vilket leder till att människor parkerar på båda sidorna av gatan Postflyget utanför Systembolaget, vilket i sin tur resulterar i trafikstockningar. Men det finns lediga p-platser i garaget under Willys och parkeringshuset bakom Systembolaget.

Just nu byggs kvarteret Spitfire mitt emot Systembolaget i Amhult. Tidigare utgjordes delar av byggytan av en stor utomhusparkering. Parkeringsplatserna utomhus är sedan en tid tillbaka betydligt färre än tidigare. Men det finns tvåtimmarsparkeringar både i parkeringsgaraget under Willys och i parkeringshuset bakom huset som Systembolaget är lokaliserat i. 

Enligt personal på Systembolaget får de många frågor från kunder, under hektiska perioder upp till tre-fyra gånger i timman, om vad som hänt med parkeringsplatserna utanför. Vissa frågar varför Systembolaget eller Amhult 2 ”valt att ta bort dem”. Det är dock Trafikkontoret som anlägger vägområden och trottoarer i området. Fastighetsägaren Amhult 2 har tagit höjd för parkeringsbehovet genom att hänvisa till nämnda garage och parkeringshus.

Tiominutersparkering
 om skyltar finns
Många bilister i området väljer trots det att parkera längs gatan utanför Systembolaget. Tidigare har det funnits parkeringsfickor för tiominutsparkering på motsatt sida gatan och runt hörnet från Systemet. När andra bilister väljer att parkera direkt utanför Systembolagets fönster, där det råder parkeringsförbud, kan inte fordon mötas på gatan och trafikstockningar uppstår. Det här är något som händer med jämna mellanrum. Något som bekymrar personal i områdets olika butiker.

– Vi tänker allra mest på att utryckningsfordon inte kommer kunna komma fram vid de här tillfällena om något skulle inträffa, säger Anna Montonen, butikschef på Systembolaget i Amhult. 

Under byggnationen som pågår just nu är dessutom de parkeringsfickor mitt emot Systembolaget tillfälligt tagna ur bruk. Så länge skyltarna är nedtagna får man inte parkera i fickorna, enligt trafikvakter som Anna Montonen talade med under förra veckans lönefredag. 

– Jag skulle vilja tipsa våra kunder om parkeringshuset bakom oss. Det finns en gångpassage ut till andra sidan som gör det smidigt att komma till ingångarna till butikerna på Postflyget efter att man har parkerat, säger Anna Montonen. 

370 tvåtimmars-parkeringar
Efter att kvarteret Spitfire är färdigbyggt återstår två kvarter i området. Kvarteret Hercules, västerut mot Ica Maxis parkering och kvarter U på hörntomten västerut mot rondellen, enligt fastighetsägaren Amhult 2. 

– Parkeringsbehovet är något vi utreder löpande då vi fortfarande har möjlighet att utöka antalet p-platser i området inom detaljplanensbestämmelser. Parkeringsplatserna kommer i framtiden vara i parkeringshuset och garaget, samt ett fåtal på gatan, säger Maria Nord Loft, vd på Amhult 2.

Hon fortsätter:
– Idag har vi minst 370 gratis tvåtimmars-parkeringsplatser i området. Vi kontrollerar löpande på plats om det finns lediga platser och hittills har det alltid gjort det, även vid fredagsrusningen.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Emelie till EM i ”På spåret”

Vi befinner oss på Ringöns vagnsdepå när en spårvagn, på…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Senaste nytt

Emelie till EM i ”På spåret”

Vi befinner oss på Ringöns vagnsdepå när en spårvagn, på…

Schröder i U17-EM

Sverige ställdes mot tufft motstånd i gruppspelet i Europamästerskapet: Frankrike,…

Stororder av eldrivna Volvolastbilar – största någonsin

Volvo Lastvagnar har tecknat en avsiktsförklaring med en av världens…

Sonderar terrängen för gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning, att en alkoholproducent ska få tillstånd att sälja sina…

Ny nämnd har budget i obalans

Stadsmiljönämnden i Göteborg har stora hål i sin budget för…

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…