Torslandaduo först i världen med hundmat på svenska blåmusslor

I början av juni lanserade Torslandaduon Johan och Alexander sitt nya hundsnacks tillverkat på blåmusslor. Men vägen till lansering var inte spikrak, utan möttes av en hel del motgångar och framför allt experiment för att nå fram till ett hundsnacks tillverkat på musslor och omtyckt av nästan alla. ”Passar perfekt till en torr Riesling”.

Efter att familjens hund gått bort 9 år gammal började Johan Cederloo undersöka matens roll i hundens liv. Torrfodret som han matat Buster med kanske inte var det absolut bästa insåg han, när han tittade på förpackningen.

– VI hade länge matat honom med, vad vi trodde, näringsrik och miljömässigt bra mat. Men när jag tittade på förpackningen där efter att han gått bort såg jag att så inte var fallet. Köttmjölet som användes till Busters torrfoder visade sig innehålla massa konstiga ingredienser och dessutom vara importerat från utlandet. Vilket inte kändes bra berättar Johan Cederloo, ena halvan av Glufs.

Tanken att starta ett eget hundmatsmärke väcktes vilket fick honom att tillsammans med barndomsvännen Alexander Evjenth ge sig ut i jakten efter en klimatsmart och bra proteinkälla för att tillverka hundmat. Och de landade i blåmusslan.

– Nästan all hundmat och hundsnacks tillverkas idag av kött från djurriket. Men att använda musslan ger ett likvärdigt näringsinnehåll och mindre klimatpåverkan. Det handlar om att ersätta köttet med mer klimatsmarta proteinkällor helt enkelt, berättar Alexander.

Hundsnackset Musselmunch görs på ett mjöl tillverkade av svenska blåmusslor som är fel storlek, för fula eller för knögliga att säljas i vanliga butiker. Mjölet tillverkas av Musselfeed, som har sina fabriker i Ellös, dit Johan och Alexander åker för att baka och tillverka hundsnackset för hand.1 kilo musslor blir till 50 gram mjöl och snackset innehåller, när det är färdigbakat, 19 procent musselmjöl.

 Hur smakar det?

– Jag brukar säga att det passar perfekt till en torr riesling, berättar Alexander och skrattar. Nej, skämt åsido. Jag brukar småknapra på det medan vi bakar. Men det smakar väldigt mycket hav. Hav – på ett bra sätt! Om man verkligen ska sätta fingret på det så smakar det ”rostat hav”. En sak är säker: Hundarna älskar det!

Moraliskt bra för vegetarianer
Blåmusslan ses av vissa veganer och vegetarianer som ett födoämne helt fritt från djuranvändning. Anledningen är att musslan ses som en mollusk som saknar centralt nervsystem och därför inte kan uppleva smärta. Eftersom det saknas andra vegetariska alternativ för hundar, är blåmusslan bra substitut, menar Johan.

– Som det ser ut idag så finns det inte något bra alternativ mot kött om man vill ha ett hållbart sätt att utföda sin hund. Nästan 100 procent av marknaden är köttbaserad, även om en del produkter dykt upp senaste åren där man till exempel använder insekter.

Tanken att använda insekter, eller andra växtbaserade produkter för att få fram ett hållbart protein låg nära till hands för Johan och Alexander. Men det visade sig att blåmusslan skulle klå dem alla i smaktester.

– När vi för två år sedan började vår resa med att ta fram ett hållbart hundsnacks fick vi ett ekonomiskt stöd från Vinnova på runt hundra tusen kronor och genom ett samarbete med forskningsinstitutet Rise har vi arbetat med att ta fram olika prototyper, både insekts och växtbaserade, berättar Johan.

– Men det visade sig att musslorna blev de mest populära. Och ju mer mjöl vi hade i receptet, desto mer gillade hundarna det, flikar Alexander in.

Hundar med ont i lederna
För en del är inte musslan okänd för hunden. De flesta hundar som börja lida av artros får ofta ett kosttillskott som består av bland annat grönläppade musslor. Det är för att musslan innehåller glukosamin, vilket är en aminosyra som motverkar just artros.

– Det smörjer lederna på ett bra sätt, vilket gör att det därför redan finns en koppling för hundägare att använda sig av musslor åt sin hund.

Förutom ett högt näringsvärde och proteininnehåll fyller musslan en bra funktion ur miljö och klimatperspektiv.

– Den binder kväve och fosfor ur havet. Båda två ämne som bidrar till övergödning. Dessutom kan skalen användas i jordbruket för att tillföra kalcium. Så ingenting går förlorat eller slösas bort.

Var framtiden för musselbaserad hundmat tar vägen, det återstår att se menar Johan och Alexander.

– Vi får se var framtiden bär av. Vi har båda blivit rena rama musselfanatiker senaste åren. Inte minst att det både är lokalt, svenskt producerat och klimatsmart. Vi ser ju absolut att musslor kan vara en grund för fler varianter av hundmat i framtiden, avslutar Alexander Evjenth.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Emelie till EM i ”På spåret”

Vi befinner oss på Ringöns vagnsdepå när en spårvagn, på…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Senaste nytt

Emelie till EM i ”På spåret”

Vi befinner oss på Ringöns vagnsdepå när en spårvagn, på…

Schröder i U17-EM

Sverige ställdes mot tufft motstånd i gruppspelet i Europamästerskapet: Frankrike,…

Stororder av eldrivna Volvolastbilar – största någonsin

Volvo Lastvagnar har tecknat en avsiktsförklaring med en av världens…

Sonderar terrängen för gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning, att en alkoholproducent ska få tillstånd att sälja sina…

Ny nämnd har budget i obalans

Stadsmiljönämnden i Göteborg har stora hål i sin budget för…

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…