Skolrastens lek förvandlades till en skattjakt. Plötsligt var Theo och Levi äventyrslystna arkeologer, hungriga på att få reda på mer om sitt spännande ”fornfynd”.
I februari 2022 var vännerna och klasskamraterna Theo Svensson och Levi Blom, båda födda 2011, ute och lekte på en rast. I skogsdungen bredvid den stora konstgräsplanen vid Torslandavallen gjorde de ett fynd.
– Jag såg en konstig liten grej som stack upp ur jorden, säger Theo Svensson.
De två eleverna på Torslandaskolan såg till att gräva upp det smutsiga föremålet. De tog med det tillbaka till sitt klassrum, där läraren dock inte var helt övertygad om att det verkligen var ett fynd. Snarare skräp. Theo bestämde sig dock för att ta med föremålet hem och göra rent det.
Föremålet, ett handtag av något slag, satte i gång killarnas fantasi och upptäckarglädje. Som två juniorarkeologer begav de sig till fyndplatsen flera gånger i veckan under resten av terminen för att söka vidare.
– Vi var där och grävde undan massor av jord. Vi tänkte att det var en dolk eller en värja, så vi letade efter bladet men hittade aldrig det, säger Theo.
– Nej, vi hittade mest en massa korkar, inflikar Levi.
Theos mamma Sandra involverades i jakten på att ta reda på vad det egentligen var för något föremål och hur gammalt det är. Men det visade sig att inte vara helt lätt.
Sandra har varit i kontakt med flera olika institutioner men har inte fått några helt tydliga och samstämmiga svar. De har varit på väg med föremålet till Naturhistoriska muséet men där håller de på med en stor flytt som gör att de inte hinner undersöka det ordentligt på ett och ett halvt år.
Personer från Fornminnesföreningen i Göteborg och forskare från Chalmers har tittat på bilder och kommit med olika utsagor om vad det är för föremål och från vilken tid det härrör.
1500-tal. Sent 1800-tal. Tidigt 1900-tal. Kanske är det en del av en fäktningsvärja, en eldgaffel eller en brevkniv.
– Ingen har tittat närmare på det, säger Sandra Svensson.
Theo och Levi har fantiserat om vad de tror, eller kanske snarare hoppas, att föremålet är och vad det har för bakgrund.
– Kanske är det en dolk som en liten kille som ville bli riddare hade och tappade när han var ute och lekte, funderar Theo.
– Eller så kanske det är något som har använts vid en amputation! säger Levi.
När Sandra inte fick något riktigt tillfredsställande svar kontaktade hon Torslanda-Öckerötidningen.
Tidningen kontaktade i sin tur Göteborgs Stadsmuseum för att se om de eventuellt kunde uttala sig efter att ha tittat på några foton av föremålet.
Johan Thörnqvist är arkeolog knuten till muséet.
– Fyndet är handtaget till antingen en brevsprätt eller möjligen en eldgaffel, sannolikt från slutet av 1800-talet eller tidigt 1900-tal. Snygg Jugend-design, säger han.
Går det att säga något om var den är tillverkad? Är det här ett ovanligt föremål?
– Nej, det blir nog svårt att säga exakt var den är tillverkad. Norra Europa som närmast skulle jag säga. De är inte helt ovanliga, säger Johan Thörnqvist.
Enligt Urban Jansson, ordförande i Björlanda–Torslanda hembygdsförening och författare till boken Torslanda sockens gårdar – i text och bild, har det legat ett hus vid den plats som killarna hittade föremålet på.
– På kartan från 1936 finns inget hus på den platsen. Däremot finns det med på flygfoton från 1955 och 1970-talet. Så det är troligen en sommarstuga, som är riven, säger han.
Sandra och killarna hoppas ändå på att få reda på lite mer. Så sitter det någon läsare där ute som exempelvis vet vad familjen hette som ägde sommarstugan i hörnet av skogsdungen, vid nuvarande konstgräsplanen så kan man höra av sig till Torslanda-Öckerötidningen så vidarebefordrar vi era kontaktuppgifter till Sandra, Theo och Levi.
– Tänk om det sitter någon jättearkeologexpert som läser tidningen, och som vet något mer om vems den här brevsprätten eller eldgaffeln var, vilka som ägde sommarstugan. Det vore det så klart kul att få reda på det, säger Sandra Svensson.