I förra veckan blev det hemmastickade plagget utsett till årets julklapp. Torslanda-Öckerötidningen tog en sväng förbi Lilla garnbutiken för att ta tempen på intresset för stickning 2022.
Energipriser som sticker i höjden, inflation, snökaos och en orolig omvärld. Det värmande och trygga behövs i jul och vinter. Det tycks vara tanken när HUI Research* i förra veckan utsåg det hemmastickande plagget till årets julklapp.
– Jag är jätteglad att stickningen lyfts och att handarbetet får den uppmärksamhet som det förtjänar. Stickningen har en lång och gedigen tradition i Sverige, säger Madeleine Segerstedt på Lilla garnbutiken i Amhult.
Stickningens popularitet har stigit och dalat under åren men aldrig försvunnit. Nu tycks stickning ha blivit trendigt igen och appellerar även till yngre personer. Enligt Madeleine Segerstedt har det hänt väldigt mycket med hantverket under de senaste åren. Det har kommit nya tekniker och metoder, stickningen har moderniserats och en ny medvetenhet om till exempel varifrån garnerna kommer har växt fram.
Har det varit någon rusning till butiken sedan det hemmastickade plagget utsågs till årets julklapp i förra veckan?
– Tja, haha, många har faktiskt sagt att de blev påminda att ta sig i väg till butiken för att handla garn. Något de säger att de tänkt göra länge men som inte blivit av.
Halvfärdigt är okej
Vad man hinner sticka fram till jul beror förstås på hur erfaren man är och ännu mer på hur mycket tid man har att lägga på stickningen. Men Madeleine tycker att man kan tänka på ett annat sätt:
– Man kan ge bort halvfärdiga plagg. Det brukar jag göra. Då kan den som får presenten känna in den. Tröjor kan man numera sticka uppifrån så de går att prova för att känna in längden, säger hon.
Så det är helt okej att ge bort bara en strumpa?
– Absolut. Bara den andra kommer sedan. Annars kan man ge bort en påse garn och så får personen vara med och bestämma vad det ska bli.
Men om man ändå är en nybörjare och lite osäker?
– Då kan man välja ett lite mindre och genomförbart projekt, kanske en halskrage eller en kortare halsduk, inte någon som är två och en halv meter.
Man får välja något man verkligen vill få klart, med mindre svårighetsgrad.
Enligt Madeleine Segerstedt har det aldrig varit enklare att börja sticka, eller att ta upp det igen, än vad det är nu. Och anledningen är förstås internet och i synnerhet Youtube.
– Har man bara viljan och internetuppkoppling är det lätt, säger hon.
”Som en godisbutik”
När Torslanda-Öckerötidningen besöker Lilla Garnbutiken sitter Mari Thorsson och Lilian Ohlsson och stickar vid ett bord. Ingen av dem tillverkar några tilltänkta julklappar, men Mari stickar en tomtemössa som hon ska ha på sig på julafton.
– För ett tag sedan var jag här varje dag i två veckor. Att komma in i en bra garnbutik är för mig som att som barn komma in i en godisaffär, säger hon.
Mari berättar att hon har stickat till och från i 40 år, men att intresset har fått ett rejält uppsving under den senaste tiden med alla nya tekniker och hjälpmedel i form av till exempel Youtube.
Även Lilian Ohlsson, som just nu stickar en mer traditionell mössa till sig själv inför den kyliga årstiden, har en liknande stickningsbakgrund som Mari.
– Jag stickade mycket när jag var ung. Sedan startade jag upp igen i höstas, säger hon.
Madeleine Segerstedt gillar att ha sällskap av stickningsentusiaster i butiken och hon hjälper gärna till när hon har tid om någon har frågor.
– Stickning är glädje, säger Madeleine Segerstedt och ler, innan Torslanda-Öckerötidningens reporter tackar för sig och ger sig ut i höstrusket igen.
* HUI research ägs av branschorganisationen Svensk handel.