Spårvägsutvecklingsgruppen inom Spårvägssällskapet Ringlinien har skissat på möjliga spårvägsdragningar för en spårvagnslinje mellan centrala Göteborg och Torslanda. En sträckning som skulle medföra flera olika utmaningar, men utmaningarna är inte omöjliga att lösa, menar de.
En snabb spårvagnslinje som förbinder centrala Torslanda och Amhult med centrala Göteborg på – kanske – strax under en halv timme. Hur låter det? Bra, skulle nog många Torslandapendlare och miljömedvetna invånare säga. Men är det överhuvudtaget möjligt?
Spårvägssällskapet Ringlinien, mest kända för driften av Lisebergslinjen med sina iögonfallande veteranspårvagnar, har i alla fall skissat på ett förslag på sträckning, som innehåller några olika alternativ.
– Kollektivtrafikresandet bör uppmuntras med bekväma och snabba resor till och från Volvo och Arendal för att minska den biltrafik som skapar långa restider och köer. Dessutom bör man överföra en del av dagens omfattande och personalkrävande busstrafik i området med kapacitetsstark spårvägstrafik, säger Jan Andreasson, en av personerna bakom förslagen.
I december i år är det tänkt att spårvagnar ska börja trafikera Lindholmsallén med ändhållplats Lindholmen.
Jan Andreasson och Claes-Göran Waborg från spårvägsutvecklingsgruppen hos Ringlinien har sett över möjligheterna att dra spårvägen ännu längre västerut – ända till Torslanda.
Men det skulle utgöra en väldigt lång sträcka, jämförbar med spårvägen till Angered. Och det finns flera utmaningar, inte minst i form av trånga passager, längs den föreslagna vägen.
– Förbi Eriksberg föreslår vi en hållplatslös parallell stadsbana via den nedlagda delen av hamnbanan. Här planeras för bostäder, så det skulle troligtvis behövas en tunnel som skulle komma ut vid Ivarsbergsmotet nära Älvsborgsbron, säger Jan Andreasson.
Från Ivarsbergsmotet till Volvo Cars föreslås en hållplatslös stadsbana anläggas. Men vid bilfabriken är passagen smal och spårvägen skulle behöva samsas om banvallen med godstrafiken under viadukten vid Sörredsvägen, dock inte samma spår, enligt Jan Andreasson.
Strax därefter – i riktning mot Torslanda – skulle järnväg och spårväg behöva korsa varandra.
Hållplatser föreslås vid Sörredsmotet och vid Syrhålamotet – i närheten av den planerade tvärförbindelsen och batterifabriken.
En hållplatslös stadsbana skulle sedan följa Torslandavägen mellan Syrhåla och Torslandakrysset. Enligt ett förslag skulle linjen därefter trafikera Amhult för att gå upp mot Nordlyckeskolan och Torslandavallen, för att sedan passera Torslanda Torg och ha sin ändhållplats bredvid pendelparkeringen på andra sidan Kongahällavägen från Vitklövern.
Mellan Lindholmen och Volvo Cars i Torslanda förespråkas snabbspår där spårvagnarna kan köra i 70 kilometer i timmen, så även mellan Syrhåla och Torslandakrysset.
Hur lång tid skulle det ta att åka från Vitklövern eller Torslanda Torg till centrala Göteborg enligt förslaget?
– Ja, det är svårt att säga, men säg 25 minuter till Lindholmen. Den långsamma delen är den förbi Torslanda Torg och Amhult, säger Jan Andreasson.
Det här känns som ett jätteprojekt, har ni räknat på vad det skulle kosta att bygga mellan tummen och pekfingret?
– Nej, det kan jag inte uttala mig om, vi har inte räknat på det. Vi är i första hand idéläggare. Det har inte funnits någon dialog med Volvo Cars ännu heller, och så behöver det utredas en hel del när det kommer till markförhållanden.
– Vi har arbetat i flera år med olika spårdragningar, men det är först det sista halvåret vi verkligen har fokuserat på det här, säger Claes-Göran Waborg.
Om vi leker med tanken att VGR, Västtrafik och Göteborgs Stad tände på alla cylindrar och började utreda det och finansiera det – när skulle det kunna bli verklighet?
– Det är inte i den nära framtiden. Kanske om ett tjugotal år. Det är många instanser som ska säga sitt. Men om Volvo Cars visar intresse kan det säkert gå fortare.
Henrik Kjellberg är presskontakt på Västtrafik och kommenterar Ringliniens spårvägsutvecklingsgrupps förslag efter att ha tagit del av det:
– Vi tycker det är roligt att det finns kreativa förslag till nya lösningar för kollektivtrafiken i staden. Vi uppskattar det engagemanget. Det finns flera parametrar att ta in här för att motivera en utbyggnad och de höga kostnader det innebär. Det handlar bland annat om att resandet ska vara tillräckligt stort, vad kan vi få för restider jämfört med dagens bussystem och om det finns det plats i centrum för fler spårvagnar, säger han.
Henrik Kjellberg berättar att det idag finns många planer på utbyggnad av spårvagnsnätet som ligger mer centrumnära i Göteborg, som är högre prioriterade och kräver stora investeringar som till exempel Lindholmsförbindelsen och Allélänken. Så även om spårväg till Torslanda är intressanta tankar är det inte särskilt troligt att det kan genomföras inom den närmaste framtiden, menar han.
Skulle spårvagn kunna vara ett realistiskt alternativ för sträckan Amhult-Torslanda idrottsplats-Torslanda Torg med tanke på att det finns planer på att trafikera Torslandavallen/Nordlyckeskolan med kollektivtrafik i framtiden?
– I vår målbild för framtidens kollektivtrafik i Göteborg ingår främst snabb och effektiv busstrafik i det här stråket. Spårvägen är stommen i vår trafik och ett trafikslag som kan hantera väldigt många resenärer, så utifrån det perspektivet så är tanken med spårväg till Volvo och vidare intressant. Men resandet till Volvo är enkelriktat och koncentrerat till några få timmar på vardagar, vilket inte motiverar de höga kostnader som ett utbyggt spårvagnsnät innebär.
Vad krävs för att ett sådant här projekt ska komma upp på agendan?
– Det är Göteborgs Stad som bygger spåren i staden och därför blir en fråga om detta något som vi tillsammans – Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och Västtrafik – skulle behöva prioritera. Här skulle det även behövas statliga ekonomiska medel för att kunna genomföra ett sådant här projekt. En investering av omkring tio kilometer spårväg är mycket stor investering, avslutar Henrik Kjellberg.