Skräckblandad förtjusning och massor av snask

Mikael Petersson och Christin Andersson är två personer som verkligen tagit till sig högtiden halloween med allt vad den innebär. Det är de inte ensamma om. Firandet av halloween har växt explosionsartat i Sverige under de senaste decennierna.
– Halloween är den ultimata högtiden. Den är lika mycket för vuxna som för barn, säger Christin Andersson.

Högtiden halloween har från början inte sitt ursprung i USA, som man kanske hade kunnat tro, utan är egentligen ett sammelsurium av olika högtider och firanden med bakgrund främst i Irland och Storbritannien. Halloween, så som vi känner den idag med skräck, bus och godis, har dock populariserats i USA och spridit sig över världen. 

Varannan svensk firar
1990 startade restaurangen Hard Rock Café och prylbutiken Buttericks en gemensam satsning i Stockholm för att introducera det moderna halloweenfirandet i Sverige. Fem år senare hade firandet spridit sig till andra delar av landet, som exempelvis Göteborg och Malmö, men det var fortfarande en perifer angelägenhet som få svenskar som inte hade anknytning till USA, Storbritannien eller Irland brydde sig om.

Det är först under 2000-talet som halloweenfirandet växt i popularitet på allvar i landet.

Enligt undersökningar av branschorganisationen Svensk Handel planerade fyra av tio svenskar att fira halloween 2010. 2019 svarade varannan tillfrågad svensk att de ”skulle fira halloween på något sätt.” 

En av dem som tagit halloweenfirandet till sitt hjärta är Torslandabon Mikael Petersson.

– För ungefär 20 år sedan hade vi en löst sammansatt MC-klubb för folk som körde sporthojar.

Det började väl med att vi tyckte det var kul att ha maskerad, men sedan utvecklade det sig till att vi började fira halloween.

Som mest var det väl omkring 300 personer på de där festerna. Det var där hysterin tog fart för min del, säger Mikael Petersson.

Motorsågsgalning på taket
Hysterin, ja, kanske är det ordet som beskriver Mikaels förhållande till halloween på bäst sätt. Sedan han och hans fru fick barn 2008 har firandet av halloween minst sagt intensifierats och trappats upp. 

– När sonen var liten började vi introducera honom för halloween och han tyckte det var kul blev det att jag gick all-in. Jag har svårt att göra något halvdant. Bland annat tog jag med sonen till en kompis som motivlackade våra ansikten. 

När familjen Petersson flyttade från lägenhet till hus började utsmyckningarna kring halloween också att växa och bli alltmer ambitiösa. Något som nådde sin kulmen förra året när en kompis till Mikael agerade vettvilling med en riktig motorsåg på taket. 

– Ja, det var väl omkring 200 besökare förra året. Vi hade strålkastare och en kompis på taket som sågade av ett huvud. Det var väl någon som gjorde i blöjan, men för de flesta var det skräckblandad förtjusning, säger Mikael.

Ingen skräckshow hos Mikael i år
I år blir det dock ingen extravagant utsmyckning eller skräckshow hemma hos familjen Peterson. I år har Mikael nämligen lånat ut alla sina halloweengrejer till Atsub Göteborg, en förening som arbetar med att stötta anhöriga till barn som utnyttjats sexuellt.  

I vanliga fall när utsmyckningen inte hänger uppe i och med halloween, eller den är utlånad som i år, så förvarar Mikael den i sitt garage.

Där tar krypande zombies, rörelsedetektorer, stora spindlar och mycket annat upp majoriteten av platsen.

– Det går inte att ha bilen där i alla fall! Vi lägger väl 3-4000 kronor på halloweengrejer varje år, så det börjar bli en hel del, skrattar Mikael. Ett tips är att handla grejer efter halloween varje år. Då brukar många saker vara rejält prisnedsatta.

Vi Torslandabor får väl hoppas att familjen Petersson sparar på krutet till 2023 och återkommer med en mer skräckinjagande halloween än någonsin tidigare då.

Lika kul för vuxna som barn
En annan stor halloweenentusiast är Christin Andersson som sedan ett drygt år tillbaka driver butiken Play n Party på Torslanda Torg. Från start har affären satsat rejält på halloween. 

En självklarhet, då Christin själv älskar högtiden.

– Det är ju kul att skrämmas! Att sminka sig läskigt och klä sig coolt. Och det är kul att bli skrämd. Det är en riktig adrenalinrush.

Det är sjukt kul att gå all-in. Människor har alltid fascinerats av rädsla, säger hon.

Enligt Christin kan nyckeln till halloweens växande popularitet i Sverige vara att det rättfärdigar vuxna att vara flippade, utan att det bli för barnsligt. Samtidigt som barn förstås älskar högtiden. Högtiden är lika mycket för vuxna som för barn, menar hon.

Låtsassår populära
I hennes butik finns allt som den skrämselsugne kan önska sig. Skelett och dödsskallar, spindlar med blinkande ögon, ondskefulla clowner, massor av kostymer till barn.

Storsäljarna är smink och props, blod och latexsår som limmas i ansiktet eller på kroppen. 

– Jag har sminkat min dotter och hennes kompisar många gånger sedan de var små. Det brukar bli ganska avancerat, säger Christin.

Det är inte helt ovanligt att små barn blir rädda när de kommer in i affären i halloweentider. Christin startar dessutom alltid tidigt med utsmyckningen, redan i september blir den normalt så barntillvända butiken rejält läskig.

– Men man märker att de flesta barn gillar det. Även de små. De tittar mellan fingrarna och håller hårt i mamma eller pappa, säger Christin.

31 oktober gäller, men…
Så kommer vi till den där eviga frågan. När ska barnen egentligen gå ut på Bus eller godis? 

Svaret borde vara enkelt: Halloween infaller alltid den 31 oktober. Så vill man ”trick och treata” helt ”by the (American) book” så är det den dagen som gäller. I år infaller 31 oktober på en måndag, så det är inte omöjligt att vissa barn kommer att gå på bus eller godis helgen innan. Det kan med andra vara en god idé att bunkra godis så att man har redan från och med fredagen den 28 oktober om man inte vill utsättas för bus…

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Alice älskar diplomboxning

Alice går på Torslandaskolan i årskurs 7. Hon  lägger all…

Senaste nytt

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…

Rosita Ståhl – en glasets mästare

– Fascinationen för glas har alltid funnits där, kreativiteten också.…

Alice älskar diplomboxning

Alice går på Torslandaskolan i årskurs 7. Hon  lägger all…

Nyanlända lotsas in i Öckerö kommun

Redan 2016 startades föreningen ÖS! (Öckerö samverkan integration) för att…

Berörande mästerverk fick folkets hyllning

 Förutom öarnas egna körsångare hade körer från många andra platser…

Blå himmel blues

För varje år som går så förstår jag det lite…