Hon har varit sjukgymnast åt blivande världsstjärnor och på allvar introducerat yogan som en effektiv träningsmetod i den engelska toppfotbollen. Men resan har inte varit spikrak för Sharon Heidaripour, efter att skador satte stopp för hennes egen fotbollskarriär.
När fotbollskarriären slogs i spillror i 18-årsåldern på grund av en allvarlig knäskada hamnade Sharon Heidaripour i en djup depression. Hela hennes identitet som ung lovande fotbollsspelare försvann som i ett olycksaligt trollslag. I stället för att träna och ägna sig åt fotboll följde några år av festande i rak motsats till den tidigare atletiska livsstilen som hon fört.
Hon lämnade Sverige för England och brottades med mental ohälsa.
Men Sharon lyckades resa sig. När hon år 2000 opererades en andra gång hemma i Sverige kom hon i kontakt med yoga genom en sjukgymnast. Nu vill hon berätta sin historia för unga som får sin idrottskarriär förstörd av en eller annan anledning, om att det finns ett ljus i tunneln även när det är som mörkast.
– Yogan hjälpte mig både med fysiken och med det mentala. 2004 började jag utbilda mig till idrottssjukgymnast på London Metropolitan University och tänkte att yogan var något som hade kunnat göra stor skillnad för elitspelare i fotboll, säger Sharon Heidaripour.
Varje dag gick Sharon ned för gatan vid Holloway Road i London där skolan hon gick på låg. Där såg hon även Premier League-laget Arsenals gigantiska arena Emirates Stadium som just då höll på att byggas. Där hade hon sitt mål. Hon ville arbeta med sjukgymnastik, och i synnerhet yoga, på den absoluta toppnivån inom fotbollen.
Men det blev inte hos Arsenal hon fick sitt stora break, utan hos rivalen Chelsea i de västra delarna av London. Efter flera års utbildning och praktik hos mindre brittiska fotbollsklubbar blev hon 2009 erbjuden att arbeta med Chelseas akademi som assistent under de många andra sjukgymnasterna i klubbens enorma organisation efter att den ryske oljemiljardären Roman Abramovich börjat pumpa in pengar i föreningen.
– Jag jobbade med rehab och massage med de yngre spelarna, men jag stod också och tittade på träningar när stjärnor som John Terry, Frank Lampard, Didier Drogba och Petr Cech tränade. Jag kunde inte fatta det. Det kändes hur coolt som helst, minns Sharon Heidaripour.
Sharon bodde dock nära Arsenals ungdomsakademi Hale End och resan från de norra till de västra delarna av den gigantiska staden tog två och en halv timma. I januari 2011 lyckades hon, efter att ha sagt upp sig hos Chelsea på vinst och förlust, få jobb på Hale End.
– Det blev lite av en kulturkrock. Vid den här tiden låg Chelsea långt före Arsenal i utvecklingen vad gällde personal, allt från psykologer till dietister, och faciliteter. Hos Arsenals u-spelare på Hale End var det den gamla engelska skolan som gällde. Jag kunde inte fatta att spelarna åt Snickers efter träningarna!
Hos Arsenals akademi tog hon hand om, och knöt nära band till, kommande Premier League-stjärnor som Jack Wilshere, Alex Iwobi och Joe Willock.
Så småningom började Arsenal förstå vikten av utpräglad professionalism och mångsidighet vad gäller träna och hälsa även i ungdomsleden. Men Sharon som hade utbildat sig inom yoga kände ändå att det var en seg struktur som var svår att förändra i klubben. Hon startade en privat praktik där hon tog hand om fotbollsstjärnor från flera olika klubbar, bland annat Arsenal och Chelsea vid sidan om. Hon började även jobba för FIFA vid som landslagsturneringar på damsidan. Hon åkte till Mellanamerika och Asien. På en strand i Thailand föddes idén om ”fotbollsyoga”. Det gjorde att hon vågade gå all in med sin privata klinik, samtidigt som hon fortsatt hade nära kontakt med Arsenal.
Bland annat arbetade hon mycket nära de två stjärnorna Santi Cazorla och Laurent Koscielny som både drogs med stora skadebekymmer.
– Jag följde till och med med Laurent och hans fru när de flyttade tillbaka till Frankrike och Bordeaux. Jag skulle arbeta med dem, och med Bordeauxs damlag. Men det blev väldigt kort.
När pandemin slog till ville Sharon flytta hem till Sverige med sin unga dotter. Hon hamnade i Torslanda, där hon nu har bott i fyra år. I Göteborg har Sharon arbetat med fotbollsyoga i flera olika Göteborgsklubbar, och även med spelare runt om i världen digitalt, men mest av allt har hon ägnat sig åt att vara mamma.
Senare i år släpps en bok om Sharons långa och brokiga resa från Göteborg ut i fotbollsvärlden och tillbaka igen, med särskilt fokus på allt det positiva som hon menar som yoga kan medföra för idrottare, inte minst fotbollsspelare.
Idag kan Sharon Heidaripour se tillbaka på en resa som har varit allt annat en spikrak, men även de tuffa tiderna har varit lärorika.
– Framgångens väg är sällan rak. Motgångar är inte slutet, utan en möjlighet att hitta nya vägar. Min resa handlade om att återuppbygga mig själv och återupptäcka mina drömmar och min livsmening.
Till de unga människor vars karriärsmål får sig en törn, oavsett om det handlar om unga idrottare som är tvungna att avsluta en elitsatsning eller om det gäller andra drömmar som ser ut att gå i kras, har Sharon följande råd att ge:
– Sök inte råd från dem som aldrig har vågat drömma stort. Motgångar är bara steg på vägen mot dina drömmar. Fortsätt tro på dig själv, och låt din passion leda dig, även när vägen känns osäker.