Efter år av ombyggnation börjar Torslanda Golfklubb närma sig ett datum för färdigställande. Men bakom landhöjningen och kullarna ligger hundratals, om inte tusentals timmars arbete och planering – som gjorts ideellt.
2018 var en varm och torr sommar. De flesta minns nog bränderna som härjade i Sverige. Bränder som ledde till att människor evakuerades från sina hem och att tiotusentals hektar skogsmark brann ner runt omkring i vårt avlånga land.
Torslanda golf påverkades – likt så många andra också av den varma sommaren. Bevattningen av banans gräs kunde inte pågå som vanligt – och i kombination med den brännande hettan var stora delar av Torslandas golfbana gul och torrlagd. Eftersom det rådde bevattningsförbud fick den enda vattenkällan som gick att använda, golfens egen damm på 8000 kubikmeter vatten, användas på banans greener.
Problemen för golfen haglade nästan lika tätt som de snedslagna golfbollarna från träningsrangen. Felslagna bollar letade sig förbi nätet och ut på vägen intill Grefab småbåtshamn. Kombinationen med att ha behov av en säkrare range och att kunna säkra upp en större vattentäkt samt att höja kvalitén på golfbanan fick golf- och kompisduon Joakim Wikland och Anders Engelbrektsson tillsammans med styrelsen att engagera sig. Det har lett fram till att en grupp om 10-15 personer arbetat, företrädesvis helt ideellt, med planeringen för att bygga om golfen.
– När vi beslutade att rikta om drivingrangen så förlorade vi flera hål på banan. Och det växte snabbt till en dominoeffekt. Hur ska vi ha råd att bygga om en range? Hur ska vi kunna förändra vattenmängden? Då hittade vi ett sätt att finansiera en omvandling av golfbanan genom intäkt av massor, berättar Joakim Wikland när vi ses på golfbanan.
Massorna kommer från olika infrastrukturprojekt runt om i Göteborg och Torslanda Golfen får betalt för att ta emot massorna. En del av leran kommer från Västlänken, men majoriteten är från andra projekt runt om Göteborg. Totalt har 550 000 ton hittills levererats – men det är en bit kvar innan alla massor är på plats. Länsstyrelsen ger tillstånd till 750 000 kubikmeter men så mycket bedömer inte Joakim och Anders behövs för projektet.
Bygget har nu börjat gå in i sin sista fas, vilket innebär ett färdigställade av drivingrangen samt de sista fem hålen på banan. Medlemmarna, som betalat ordinarie medlemsavgifter senaste åren har fått klara sig på 13 hål, i stället för det sedvanliga 18.
– Hela projektet finansieras av intäkterna från massorna. Och vi fick behålla medlemsavgiften för att få den vanliga verksamheten att gå runt. För det var ju antingen det, eller att höja priset på medlemsgiften ordentligt när allt detta är klart. Och det vill vi inte. Torslanda Golf ska inte vara en dyr exklusiv klubb där det kostar 25-30 tusen om året för att vara med i, så som vissa klubbar kostar runt om i Göteborg. Det här kommer bli en anläggning med hög kvalité som är familjevänlig, ligger nära och som kommer gå att använda året runt, berättar Anders Engelbrektsson.
– Det handlar i mångt och mycket om att få ut så mycket golf som möjligt utifrån de pengar som vi får in, lägger Joakim till.
Ett helt nytt träningsområde byggs upp på golfen, där spelare kan öva puttning och ta en runda på korthålsbanan – något Joakim dessutom lyfter upp som potentiella möhippa, eller svensexa-aktiviteter. Som en del av träningsområdet har även en tillgänglighetsanpassad drivingrange i två våningar med plats för 43 utslag byggts där tekniska hjälpmedel läser av spelarens golfslag genom radarteknik som låter spelaren analysera sina slag.
– Man trackar bollen på varje slag. Följer bollen, bollflykt och så visualiseras det på en skärm bredvid dig vilket gör att du får upplevelsen av att spela riktig golf. Eller så spelar du poängtävling med kompisarna. Det innebär inte minst att det kommer gå att spela här även under den kallare delen av året – och fortfarande få en riktig golfupplevelse, säger Joakim.
På frågan om hur det kommer kännas att ta en första runda på den nyrenoverade banan svarar Joakim snabbt.
– Det kommer kännas härligt. Och det tror jag alla som kommer hit också kommer känna. När man ser helheten, rangen, träningsområdet och banan. När man kommer hit och ser den kompletta produkten för en golfare – då kommer vi bli en väldigt bra golfbana som ligger högt rankad hos många.
Och vattnet då? Jo, den damm som 2018 kunde användas för att hålla greenerna vid liv har vuxit tills sig och kan nu klassas som sjö. Den totala mängden vatten som finns tillänglig på golfen är numera åtta gånger större – en betydande ökning.
Både drivingrangen och 18-hålsbanan förväntas vara i drift andra halvan av sommaren 2024.