Torslanda bibliotek hade fyra böcker av årets Nobelpristagare i sina hyllor när priset annonserades. Personalen lär nu inte se dem igen förrän låntagarnas intresse svalnat.
Minuten efter att Svenska akademin avslöjat årets Nobelpristagare i litteratur stod 38 göteborgare i kö för att låna Han Kangs bok ”Jag tar inte farväl”.
–När Nobelpriset annonseras sitter många beredda att trycka på låna-knappen på sina datorer. De som kommer och frågar efter pristagaren i morgon blir besvikna, säger Ulrika Samuelsson, bibliotekarie, Torslanda bibliotek.
Intresset brukar hålla i sig ett tag.
–När det är en romanförfattare som får Nobelpriset är deras böcker utlånade under ganska lång tid, till skillnad från om det är en dramatiker eller en poet. Nu kommer vi på biblioteket inte att få se Han Kangs böcker innan intresset svalnar, fortsätter hon.
–Intresset för förra årets Nobelpristagare Jon Fosse höll sig kvar ganska länge, men nu har vi många titlar av honom som står som hyllvärmare, tyvärr, säger bibliotekarien om den norske författaren.
Inför det högtidliga tillkännagivandet hade biblioteket en liten utställning med böcker av möjliga Nobelpristagare. Där fanns både mindre bekanta författare och mer välkända.
–Den här av Salman Rushdie skulle jag själv gärna vilja läsa, säger bibliotekarien och lyfter fram hans ”Förtrollerskan från Florens”.
Här fanns också böcker av Joyce Carol Oates, Margaret Atwood, Karl-Ove Knausgård, Don De Lillo, Haruki Murakami och, förutseende nog, årets vinnare Han Kang.
Biblioteket i Torslanda hade fyra titlar av henne inne.
–”Jag tar inte farväl” och ”Den vita boken” verkar vara de mest populära titlarna, ser Ulrika Samuelsson när hon kollar hur många som ställer sig i kö på författarens böcker, minuterna efter att pristagaren blev känd.
Låntagaren Tarja Dawidson är hängiven bokläsare men säger att hon inte måste läsa just Nobelpristagarna. Hon lägger dock beslag på bibliotekets exemplar av ”Den vita boken”, innan bibliotekarierna hinner skicka i väg den som reservationsexemplar.
–Nu ska jag läsa denna. Även om jag själv gillar Joyce Carol Oates, säger hon.
På en vadslagningssajt låg den sydkoreanska författaren inte så bra till innan priset tillkännagavs.
–Lustigt nog gav både Han Kang och Joyce Carol Oates 33 gånger pengarna, berättar Ulrika Samuelsson.
20 minuter efter tillkännagivandet stod 163 personer på kö för att få låna ”Jag tar inte farväl”.
/Sven Lundstedt & Henrik Edberg
Bland besökarna på Torslanda bibliotek, direkt efter tillkännagivandet av 2024-års Nobelpristagare i litteratur, var inte kunskapen om sydkoreanska Han Kang särskilt stor. Inte heller intresset av att förkovra sig i hennes bibliografi tycktes översvallande…
Ragnhild Forsberg:
– Jag visste att tillkännagivandet skulle ske nu vid klockan 13, men jag har inte hört vem som vann.
– Han Kang? Nej, henne har jag inte hört talas om. Men jag är absolut intresserad av att kolla upp henne.
Ellen Aronsson och Maja Fredriksson:
– Nobelpriset? Jaså, var det nu? Nej, det hade vi ingen koll på. Vi sitter här och pluggar.
– Jag har inte hört talas om Hang Kang, men jag har sett på TikTok att koreansk litteratur är inne nu. Jag kommer nog inte att leta upp några av hennes böcker.
Vilma Thimberg:
Jag brukar inte följa vem som vinner Nobelpriset. Jag har aldrig hört talas om henne [Han Kang]. Jag tror inte jag kommer att läsa något av det hon har skrivit.
Irma Terner:
– Ja, jag brukar notera vem som vinner Nobelpriset i litteratur men jag har inte hört om det ännu.
– Jag känner inte till Han Kang. Det har hänt ett par enstaka gånger att jag läst författare som vunnit litteraturpriset.