Facebookgruppen ”Vi som älskar halv special” med omkring 4 200 medlemmar har nyligen låtit sina medlemmar rösta om var den klassiska västsvenska korvrätten är som allra godast. Då placerade sig Nya Flygande Korven i Torslanda på topp-tio-listan.
De flesta läsare vet väl naturligtvis vilka beståndsdelar som utgör en halv special: En wienerkorv, ett korvbröd och potatismos på toppen av det hela. Sedan finns det förstås ytterligare sätt att utsmycka den kulinariska härligheten. Senap och ketchup. Räksallad och gurkmajonnäs. Rostad eller rå lök. För att bara nämna några tillbehör.
När Facebookgruppen ”Vi som älskar halv special” genomförde en omröstning som tog fram de tio bästa korvkioskerna i Sverige (utan inbördes rangordning) placerade sig Nya Flygande Korven i Amhult bland dem. Bland de tio återfinns bara västsvenska korvmojar och det finns en förklaring till det – men den återkommer vi till. Förutom Nya Flygande Korven trängs klassiska Göteborgsinstitutioner som ”Korv kiosk” på Mariaplan, Lasse på Heden och Oves gatukök i Sävedalen.
Per ”Perra” Petersson har ägt och drivit Nya Flygande Korven i drygt tre år och är förstås nöjd med utfallet i omröstningen. Han har spenderat mycket tid och passion de med att ge korvkiosken en rejäl ansiktslyftning och uppfräschning under de senaste åren.
– Det var naturligtvis jätteroligt när jag fick reda på att vi fått den här utmärkelsen. Jag lägger ner hela min själ i kiosken och vill att varenda portion ska vara klockren när den går ut genom luckan. Det här är väl ett kvitto på att våra kunder uppskattar det vi gör, säger Perra Petersson.
Hemligheten bakom en riktigt välsmakande halv special ligger enligt Perra Petersson i ingredienserna och tillagandet. Nya Flygande Korven använder närproducerad wienerkorv samt potatismos med riktigt smör och röd mjölk som Perra gör i kiosken varje morgon. Även räksalladen som många i Göteborgsområdet tycker är obligatorisk på den halva specialen är närproducerad och noga utvald.
– Brödet ska vara rostat, wienerkorven stekt eller kokt och potatismoset hemgjort. Det finns billigare lösningar med exempelvis pulvermos men då blir det inte lika gott, säger Perra Petersson.
Enligt Perra finns det inga exakta regler för den halva, eller hela, specialen utöver de tre huvudkomponenterna.
– Man ska kunna beställa de tillbehör man är sugen på. Här i Göteborg är det ofta räksallad, men många väljer västkustsallad eller gurkmajonnäs. Själv tycker jag att tunnskivad inlagd gurka och lingonsylt är riktigt bra komplement till den halva specialen.
Vissa tycker att man måste dricka chokladdrycken Pucko till en halv special, men det tycker inte Perra är ett absolut måste.
Hur ofta äter du själv en halv special?
– Det blir en gång i veckan. Mer än så orkar man inte med när man står mitt uppe i det hela dagarna, säger Perra Petersson.
Ovan beskrevs hur halv special är en västsvensk specialitet. På andra ställen i Sverige är tunnbrödrullen storsäljaren i många gatukök. Faktum är att rätten sägs ha sitt ursprung på Hisingen, närmare bestämt Vågmästareplatsen.
Morgan Johansson, som var ordförande i Göteborgs kiosk- och gatuköksförening, har berättat för Göteborgs-Posten (2003) att det hela började på 1930-talet då hans far Albert drev en korvkiosk på Vågmästareplatsen. Då köpte man antingen korv med bröd eller korv med mos. 1942 fick Albert Johansson besök av två unga fotbollsspelare från BK Häcken, Conny och ”Päsa”, som beställde ”korv och bröd men med lite mos ovanpå”. Någon vecka senare kom de båda tillbaka och beställde ”en sådan där special” och därmed hade maträtten fått sitt namn.
En korv med bröd och mos blev en halv special och två korvar med ett bröd och mos en hel special.