Ett tjugotal pratbänkar har placerats ut i Göteborg, en av dem hamnade i Amhult. Tanken bakom dessa bänkar är att inspirera till givande samtal med… tja, vem som helst.
En bänk av detta slag väcker frågan: ”Vad ska den som inte har Annika Lantz svada – ni vet hon på radion som glatt pladdrar hur mycket som helst om absolut ingenting – prata om?’” Inte minst, hur inleds en konversation?
Vi ger därför några exempel på tänkbara öppningsord för att komma i gång med att snacka med en vilt främmande människa på en pratbänk. Beteendevetaren Madelaine Nordgren ger därefter sina synpunkter på deras lämplighet:
”Herr talman…”
Beteendevetarens åsikt om en sådan start:
– Nej! För högtravande.”
”Jag har en dröm, att en dag…”
Beteendevetaren anser:
– Absolut inte! Den inledningen kan du bara inte sno.
”Hej! Hur är läget?”
Beteendevetarens åsikt:
– Yes! En traditionell standard-inledning, som funkar bra i de allra flesta fall! Frasen kan dock uppfattas som lite väl genomskinlig.
(Bjud på en tablett innan) ”Läkerol får folk att prata, enligt reklamen. Funkar det på dig?”
Beteendevetaren påpekar:
– Godis är rätt tänkt men frågesatsen är alldeles för påflugen.
”Oh boy!…är det konstigt att jag är glad? För solen skiner ju, och du är här. Och jorden spinner i sin himlasfär.”
Beteendevetaren anser:
– Kul inledning och väderprat går alltid hem. Men, med tanke på mannen (Peps Persson, reds. anm.) som skrev de raderna finns chansen att du åker på en motfråga, typ: ”Har du rökt på eller vad är det med dig?”
Frågor, frågor, frågor…
Den dag tidningens utsände kommer till Amhult har regnet gjort bänken blöt så ingen sätter sig på den. En hel del människor vimlar emellertid förbi och vi haffar några i farten för en kort pratstund.
Vem skulle du helst vilja sitta här och prata med?
– Vet inte, ingen påstridig i alla fall. Jag är inte så social så jag skulle inte sätta mig på den bänken, säger Agnes.
– I så fall skulle jag vilja prata med människor som bodde här i Torslanda förr i världen och fråga dem hur det var då, säger Yvonne.
På Smögen har de en puss- och krambänk, borde vi ha en sådan i stället?
– Nej, en sådan ger för mycket insyn i andras privatliv, anser Amanda.
Om du fick sitta på denna bänk och fråga vem som helst precis vad som helst, vem skulle du välja och hur skulle ditt spörsmål lyda?
– Kungen, vore kul att prata med. Jag skulle fråga honom hur mycket pengar han har, säger Noel.
– Stefan Löfven. Undrar ju vad han gör med sin lön, säger Oskar.
Nämn ett ämnesområde som borde dryftas på denna plats?
– Nej, jag har inget behov av att sitta på den här bänken eftersom jag träffar så många människor i alla fall. Men om jag hade suttit där skulle jag klagat på att torget är fult och att de inte flaggar med svenska flaggan. Men jag ska väl inte vara så negativ, uppe vid branddammen där är det fint. Fina bänkar finns där också, säger Lennart och pekar mot Vingens baksida.
Ett tjugotal gula bänkar har placerats ut på omtyckta platser i Göteborg. Bänkarna kallas pratbänkar och förhoppningen är att dessa ska bidra till spontana möten och samtal mellan människor som inte känner varandra.
Pratbänken är en aktivitet i handlingsplanen för åldersvänliga Göteborg och är en del i arbetet för att göra staden till en bättre plats. Dessa bänkar är till för alla, oavsett ålder. Pratbänkarna har kommit på plats genom ett samarbete mellan olika förvaltningar och bolag i Göteborgs stad.