Ibland kan en hobby ta olika riktningar. När Henrik Hermansson var liten började han samla frimärken. Därefter blev köpa och sälja roligare än att bara samla. Sedan 2020 driver han ett näthandelsbolag hemifrån, baserat på samlarhobbyn.
– Men! Det är själva hobbyn jag brinner för i grund och botten. Det är därför jag sysslar med detta.
Vi är många som har fascinerats av berättelsen om Gul tre skilling banco, ett av världens dyraste och mest berömda frimärken, postat sommaren 1857. En och annan har nog lockats in i samlarhobbyn tack vare den historien medan andra kommit in i hobbyn av andra orsaker. Vad man kan säga är att samlarvurmen är stor – ja, rent av en folkrörelse. En låg skattning ger vid handen att minst 3000 människor i vårt land är filatelister och man räknar med åtminstone 4500 samlar på så kallade hockeybilder – bara för att nämna något om samlarvurmens omfattning.
En som sysslar med olika aspekter av samlande är Henrik Hermansson i Torslanda. Redan som sexåring blev han en inbiten frimärkssamlare och de senaste 20 åren har han kunnat finansiera sina egna inköp genom att handla med frimärken. För några år sedan tog han ett nytt steg. Sedan 2020 driver han näthandelsbolaget Samlarhobby Sverige AB hemifrån.
Man ser inte så mycket som skrivs om frimärken längre och de flesta tror nog att det är en rätt död hobby.
Henrik Hermansson
Twisten med det hela är att han sysslar dels med frimärken, primärt svenska, samt med hockey- och Pokémonkort. Målsättningen är att förse främst den svenska marknaden med objekt som tilltalar både nybörjaren och experten.
– Man ser inte så mycket som skrivs om frimärken längre och de flesta tror nog att det är en rätt död hobby, vilket inte alls är fallet. Men det kan bero på att det mest är äldre människor som samlar frimärken och det är sådana som inte syns så mycket, påpekar han.
Henrik Hermansson är naturligtvis en samlare ända in i själ och hjärta – Antikrundan är därför ett favoritprogram – men vad gäller hans eget samlande finns en favorit.
– Ja, jag få nog säga att frimärken är roligast. Dels för den historiska aspekten, jag gillar framför allt de äldre märkena, och för att de kräver en del kunskap.
Handlandet började en gång för 20 år sedan på Tradera och han började snart att tycka att det var kul att köpa och sälja. Att göra klipp var kul och han upptäckte att det var lite som att handla med aktier – det gick trender i vissa typer av märken.
– Men pengar var inte målet utan kärleken till hobbyn. Att få så många som möjligt att ta del av detta intresse, är en del av tjusningen.
Sedan 2020 har han även valt att satsa på Pokémonkort och andra samlarkort, som hockeybilder och Yu-Gi-Oh!. De senare har kommit tillbaka starkt i och med covid. Inte på 90-tals nivåer, men helt klart ökande.
– Sist, men inte minst, har vi även ett brett utbud av Pokémonkort och tillbehör. Och det har väl knappast undgått någon den hysteri som varit mer eller mindre sedan spelet Pokemon GO släpptes till mobilerna 2015–2016.
Henrik Hermansson är också aktiv pådrivare för att sprida intresset. Han och en kollega ligger bakom mässan SweCard och i mitten av maj hålls den andra i ordningen.
Som synes, kan en hobby ta sig olika uttryck. Ja, rent av utvecklas i en ny riktning.