Besvärligare att få kontakt med sköterskorna, som också måste ta sig från Svartedalen i stället för från bottenvåningen på Solängsvägen 55 till patienterna ett par våningar upp. Det är två av sakerna som oroar Ulla–Britt, boende på Solgläntan i Torslanda, med anledning av den föreslagna personalflytten.
Ulla-Britt Abrahamson är en av patienterna som berörs om sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuterna på Solgläntans vård- och omsorgsboende på Solängsvägen 55 flyttar till Hälso- och sjukvårdens kontor på Svartedalsgatan. Hon är inte alls nöjd med förslaget. Det är inte resten av de boende på Solängsvägen 55 heller enligt henne.
– Jag har tagit upp flytten med mina kamrater här och det finns en samstämmighet. Det här känns inte alls bra, vi är oroliga för att vården kommer att bli sämre här. Det vill jag uttala mig om, säger Ulla-Britt Abrahamson efter att ha ringt upp Torslanda-Öckerötidningen.
Enligt Ulla-Britt har flyttförslaget redan skapat en osäkerhet bland det tiotalet boende på Solängsvägen 55. Det finns en oro för vad det skulle medföra om sagda personal försvann från huset.
– Vad jag har förstått skulle man behöva ringa till någon växel om man behöver dem. Det känns inte tillfredsställande. Som det är nu har vi dem i bottenvåningen, man kan bara ringa så kommer de upp när de har tid, säger Ulla-Britt Abrahamson.
Hon har trivts bra under den tiden hon har bott på Solgläntan, men nu är hon både orolig, arg och besviken. Framför allt oroar det henne att sjuksköterskorna hamnar långt bort från Torslanda – i Svartedalen.
– Jag har haft min egen sköterska som ska ta hand om mig, och det har hon behövt göra ibland. Nu är jag rädd för att det blir sämre när sköterskorna hamnar längre bort. Det känns som om man som boende sitter på undantag.
Ulla-Britt är besviken över att patienternas åsikt inte har vägts in i det föreslagna beslutet.
– Jag är rent utav förbannad. Vi ska också få vara med och säga vad vi tycker, säger hon.
Vad hade du velat säga till dem som föreslagit den här flytten?
– Jag skulle vilja säga att vi gamlingar ska ha det bra på gamla dar. Så kan de stoppa det här så skulle vi vara väldigt glada, säger Ulla-Britt Abrahamson.
I ett mailsvar till Torslanda-Öckerötidningen svarar verksamhetschefen för rehabilitering, Ingegärd Ljungqvist och tillförordnad verksamhetschef Hisingen, Mia Saarni, på hur de ser på den oro som Ulla-Britt Abrahamson och hennes kamrater på känner inför en personalflytt till Svartedalen:
”Att omedelbart få kontakt med en sjuksköterska kan vi aldrig utlova någonstans i Göteborg Stad. Den planerade förändringen innebär att sjuksköterskan startar sin dag på det gemensamma kontoret och åker sedan till vård- och omsorgsboendet och utför sina arbetsuppgifter där precis som tidigare. Tjänstgörande sjuksköterskor natt och kvällar arbetar över hela västra Hisingen och utgår från det gemensamma kontoret. Verksamheten kommer att meddela kontaktvägar för att tillgängligheten ska vara fortsatt god.
För att möta framtidens utmaningar behöver den kommunala hälso- och sjukvården i Göteborgs Stad göra prioriteringar och förändringar för att kunna ge en god, säker och jämlik hälso- och sjukvård.”
Angående varför inte patienternas röst vägts in i beslutet om flytten skriver de:
”Att vi inte har frågat patienterna i den här frågan är inte något konstigt. Vi fattar många beslut som grundar sig på vad verksamheten behöver göra för att fungera på bästa sätt. Våra beslut är till för att det ska bli så bra som möjligt för att säkerställa god vård och omsorg”, avslutar de.