I vårt område växer en del invasiva arter. Mellan Torsviken och bana 27 på gamla flygfältet finns ett bestånd av jätteloka och i sommar har parkslidebekämpning pågått längs väg 155.
Runt om i Sverige pågår ett intensivt arbete med att såväl kartlägga som att bli av med invasiva växter. På grund av olika orsaker verkar det som de tar de över mer och mer och hotar därmed i slutänden den biologiska mångfalden (se Naturvårdsverkets hemsida för mer information).
Här i Torslanda har vi problem med en av de mest aggressiva arterna, Parkslide. I somras initierades ett arbete längs väg 155, med start i höjd med Hällsvik, där Peab anlitats för att bekämpa den svårutrotade växten.
Jätteloka (Heracleum mantegazzianum) kan bilda stora och täta bestånd. Växtsaften kan i kombination med solljus orsaka svåra blåsor på huden. Växten är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen.
Parkslide (Reynoutria japonica) är en seglivad växt med stark spridningskraft. Den har förmågan att ta över stora områden snabbt och tränga ut andra arter. Till utseendet är den lik bambu. Växten är spridd i södra Sverige upp till Dalarna.
Parkslide omfattas i dag inte av den lagstiftning som rör invasiva främmande arter men eftersom den är invasiv rekommenderar Naturvårdsverket att man avstår från att plantera den och försöker förhindra dess spridning.
Om du hittar jätteloka och parkslide i naturen kan du rapportera in det till Artportalen via: www.invasivaarter.nu