Till Funka med häst på Bulycke Ryttarförening kommer varje fredag ett antal personer med funktionsvariationer för hästunderstödd aktivitet. Förutom ömheten till hästen, ger ridningen dem bland annat ovärderlig balansträning och rörelseaktivering.
Camilla Ridderstråle och Jenny Johansson driver Funka med häst AB på Bulycke Ryttarförening i Torslanda. Verksamheten drog i gång 2020 med hästunderstödd aktivitet för barn, ungdomar och vuxna.
Camilla, i grunden sjukgymnast, har arbetat och utbildat sig inom metoden härstunderstödd terapi i nästan 25 år. Jenny är arbetsterapeut, med 16 års erfarenhet inom hästunderstödd terapi.
På hästryggen kan patienter med olika funktionsnedsättningar få motion, träna balans och rörelseaktivering på ett sätt som annars är svårt om man är rörelsehindrad. Ridningen är uppskattad av såväl ryttare som anhöriga och assistenter, och ger goda resultat på såväl fysiska som psykiska funktionsnedsättningar.
– Studier har visat att för en person som inte själv kan aktivera sig blir ett ridpass i skritt jämförbart med en hög fysisk belastning mätt med pulsmätare. En 30 minuters ridtur i skritt motsvarar 30 minuters promenad. Att sedan kunna komma ut i skogen där man inte kan ta sig med rullstol är mycket värt, säger Camilla Ridderstråle.
På fredagar kommer ett antal kunder till Funka med häst på Bulycke Ryttarförening. När Torslanda-Öckerötidningen är på besök är tolvåriga Nicolie Dahlén, tillsammans med sin mamma Lizzie, på plats för en ridtur.
Nicolie har en medfödd hjärnskada som gör att hon inte kan gå själv utan stöd eller rullator, och hon har inget utvecklat tal.
Men Lizzie märker nyttan som ridningen gör för sin dotter och målet är att hon i framtiden ska kunna gå själv.
– Nicolies muskler tränas på hästryggen. Det är bra för balansen. Ridningen stabiliserar bål, rygg och nacke och utvecklar hennes muskelminne, och det stimulerar gångförmågan som inget annat, säger Lizzie Dahlén.
Nicolie lyfts upp på hästen Milas, en tioårig Zemaituka-ponny, via en ramp. Sedan promenerar Nicolie och Milas, med Lizzie och Jenny på var sin sida om hästen ut på en halvtimmes promenad på stigarna och i skogen i Bulycke. Medan Tidningens reporter försöker att inte vara allt för mycket i vägen för ekipaget.
När Milas frustar, vibrerar hans kropp och Nicolie skrattar smittande.
– Nicolie älskar rörelse och fart. Hon tycker att är jättekul när det händer saker, säger Lizzie.
Samtidigt som Nicolie, Lizzie och Jenny är ute på en tur, är Anders Boyton ute på en annan ridtur längs stigarna, tillsammans med två assistenter och Camilla. Anders ansikte spricker upp i stort leende när han har kommit till rätta på sin häst. Det råder inga tvivel om att han njuter av upplevelsen.
– En av vår tids stora utmaningar är stillasittande, något som riskerar att förkorta livslängden för många. Personer med funktionsnedsättning har redan från början en sämre fysisk hälsa och ofta ett ännu större stillasittande än icke funktionsnedsatta människor, vilket leder till ökade kostnader inom vård och samhälle, säger Camilla Ridderstråle.
När de första ryttarna är tillbaka efter sina ridturer i skogen är det dags för nästa grupp. Lowe Sander, 13, är förväntansfull inför sin ridtur med Milas.
– Lowe blev lugn och harmonisk när han började rida för fem år sedan. Han är en riktig djurvän och har lättare att kommunicera med djur än med människor. Ridningen gjorde att han blev bättre på att ta instruktioner och kunde lära sig cykla, något som var omöjligt innan, säger Lowes mamma Lise-Lott Olausson.
Innan det är dags för avfärd står Lowe en lång stund och gosar med Milas. Ömheten mellan Lowe och Milas är rörande fin att ta del av. Lowes ansikte strålar som en sol – och det gör mamma Lise-Lotts också.
– Det här är bland det bästa han vet. Pållepussar är den bästa starten på fredagsmyset, brukar vi säga, säger Lise-Lott.
Funka med häst har i dagsläget 18 aktiva ryttare i verksamheten och omkring tio stycken på en väntelista. Trots det är den ekonomiska verkligheten svår.
– Målgruppen vi vänder oss till är ofta ekonomiskt svag. Vi behöver täcka våra utgifter som bland annat består av hästhyra, vi har inga egna hästar, försäkringar och inköp av specialmaterial. Lön för egen del tar vi ut när det finns möjlighet. Men vi gör inte detta för pengarna. Vi har ser andra värden i det och har kvar våra tidigare anställningar, säger Camilla Ridderstråle.