På brottsturné med Jeanette Bergenstav

Vi har vallat Jeanette på några platser i Torslanda där hon har begått några av de mest bestialiska brott. Först ges en kort bakgrundsbeskrivning av händelsen och därefter följer ett avsnitt ur respektive bok. För dem som inte har läst böckerna ska här påpekas att Jennifer är en privatspanande journalist och i viss mån Jeanettes alter ego. Så följ med till brottsplatser hämtade ur Jeanette Bergenstavs digra syndaregister.

1. Torslanda torg (ur boken Nattrov) 

På Kongahällavägen hittas en ung kille påkörd och naken under gångbron.

”Snett över vägbanan stod en blå Västtrafikbuss. Dess front skuggades av gångbron som ledde mellan Torslanda torgs busshållplats och bostadsområdet på andra sidan vägen. Runt det stora fordonet jobbade människor i gula och orange kläder. Deras reflexer glimrade till då och då i ljuset av lyktstolpar och strålkastare. Det hela påminde om en myrstack, mängder av individer rörde sig målmedvetet men utan att några ljud nådde fram till Jennifer. Kanske var de så samspelta att de inte behövde prata. Eller så sänkte de sina röster av hänsyn till offret.

Hon frös i steget. En lucka i ringen av människor gav henne oväntad insyn. En underkropp stack fram under bussen. Någon hade täckt över den men den gula filten hade glidit ner och blottade en fot som var böjd i en onaturlig vinkel. Hon skymtade ett smalben. Och väldigt mycket blod.”

2. Torslanda Havsbads-koloni  (ur boken Syndoffer)

Jennifer har flytt från pappans husbåt och har ingenstans att ta vägen. Hon får då stanna över hos en kompis som bor på Havsbadskolonin.

”Hon gick sitt vanliga varv i havsbadskolonin. Det var långt mellan gatlamporna. Goblin nosade och travade målmedvetet mellan buskar och lyktstolpar. Som om han hade ett mycket viktigt uppdrag att utföra. Vägen snirklade sig längs vattnet, förbi alla igenbommade stugor. Utemöbler och parasoller som brukade trängas i trädgårdarna var sedan länge inflyttade eller staplade under presenningar. Rabatterna som brukade explodera av färger var bruna och vissna. Vattnet avstängt. På en grässlänt en bit från havskanten låg ett tiotal ekor på rad likt strandade valar. Hon suckade. Årstidernas skiftningar var så jävla överreklamerade. Det var inte ens kväll och mörkret började redan falla. Om en halvtimme skulle det vara nattsvart här.

Ett oväntat ljud fick henne att rycka till. Hon vände sig om och spanade bakom sig. Såg inget mer än en omkullvält kruka på en förstukvist. Men det hade knappast varit den som lät.

Det var ju helt vindstilla. (…) 

Hjärtat bultade hårdare nu. Hon raskade på stegen så gott hon kunde och försökte att inte tänka på hur ensam hon var här på området. 

Polisen hade fortfarande ingen aning om vart XX hade tagit vägen.”

3. Jennifers hus i Hästevik  (ur Nattrov)

Jennifer utreder en serie förnedringsrån, utförda av en ungdomsliga, när hon får ett oväntat besök. 

”Det knäppte och knakade i huset. Den gröna mur av träd och buskar som ramade in tomten under sommarhalvåret bestod nu av dystert nakna grenar. Det lyste hos grannen bredvid.

Hon skulle precis säga något lugnande till både sig själv och Goblin när hunden for nerför trappan och gjorde ett högljutt utfall mot ytterdörren.

Jennifer tog några steg ner i trappan. När en skugga rörde sig utanför hallfönstret ryggade hon tillbaka och höll på att falla baklänges. Ett par dunsar och ett skrapande hördes där ute innan det blev tyst. Jennifer andades häftigt och tänkte på självförsvarssprejen som låg i nattduksbordet. {…}

Hon skannade av trädgården. Såg ner mot ytterdörren som inte gick att öppna. Det lilla taket över förstukvisten skymde sikten men hon kunde ändå skönja något. Något avlångt ljust låg på marken. Hon sträckte på sig och tryckte pannan mot fönstret för att se bättre. Frös till is när hon såg vad det var. En arm. Det var en tatuerad mansarm som låg slappt och stilla på stenplattorna precis utanför hennes dörr.”

4. Radhus, Gatugården alias Forngården  (ur Syndoffer)

I Gatugården vaknar en stackars kvinna med sin blodige och döde man i sängen. Även hon är alldeles blodig men minns ingenting.

”Hans bruna ögon stirrade upp mot sänggaveln. Munnen var halvöppen, som om den stelnat precis innan han skulle ropa något. Hela hans överkropp var täckt av blod och, av skäl hon själv inte begrep, räknade hon såren om och om igen. Som om det var livsviktigt att hon fick antalet rätt. Sju. Sju djupa jack i bröstet och magen hade dödat hennes man.

{…}

Hennes ena överarm hade ränder, som om någon försökt hålla fast henne men tappat taget. Och värst av allt, hennes ansikte var målat med mörkröda streck i ett symmetriskt mönster.

På kinderna. I pannan. På hakan. Likt en krigsmask av blod.

XX rusade mot sovrumsdörren, slet upp den, snubblade nerför trappan, förbi köket där skålen med räkor fortfarande stod orörd och ut i den minimala trädgården. Där sjönk hon ihop på gången av dansk sjösten. Och det var där polisen fann henne, tjugo minuter senare, genomfrusen och entonigt jämrande.”

5. Villagata,  Lilleby  (ur boken Syndoffer)

I Lilleby hittas en kvinna död efter en otrohetsaffär. Hennes man blir misstänkt.

– Här behövde jag en hög häck, där Jennifer och fotografen Peter kunde sitta och spana, säger Jeanette. Men det gick inte riktigt som de planerat. 

”Förmiddagens vårlika sol hade övermannats av en drypande dimma som gav landskapet luddiga konturer. Bilens digitala termometer visade att det bara var fem plusgrader ute. De passerade en nybyggd faluröd skola med tom skolgård.

När de svängde in på villagatan i Lilleby såg de inte en levande själ. Klockan var halv tre och de flesta var väl på jobbet.

De som inte var det hade troligen gått in och dragit täcket över huvudet, en ruggig novemberdag som denna. {…]

Bortifrån andra sidan rummet jämrade sig Petter. En termometer på väggen ovanför honom visade att temperaturen redan sjunkit till tio grader. Hur länge skulle det dröja innan källarrummet var helt nerkylt?

För första gången började hon misströsta. Trots att de var inlåsta i ett hus mitt i ett välbefolkat villaområde så var de ändå helt utlämnade till sig själva. Så nära men ändå så långt borta ifrån de grannar som snart skulle komma hem från sina jobb, köra in i sina garage och hasta till köket för att fixa middag och sedan unna sig en lat tv-kväll i soffan. Ingen skulle dröja sig kvar ute i regnet och kylan längre än nödvändigt och den höga häcken runt tomten dämpade troligen det mesta av ljuden de lyckades åstadkomma. Hur länge skulle de klara sig här? Och vad skulle hon göra om Petter blev sämre?”

Läs mer: Jeanette kom tidigt in på brottets bana

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Nu är bygget av batterifabriken i gång

Nu startar formellt byggandet av den batterifabrik som ska leda…

Avstängd fotbollsplan skapar missnöje

Under ett vårdnadshavarmöte på skolan i förra veckan diskuterades frågan…

Ny deckare i vår närmiljö

Efter golfrundan på Vinga golfklubb i Torslanda saknar Örjan Lundberg…

Hundmat på musslor på väg mot draknästet

Alexander Evjenth och Johan Cederloo står bakom företaget Glufs som…

Senaste nytt

Ett liv bland palmer

Nej, man behöver inte ta sig till Rivieran för att…

Nu är bygget av batterifabriken i gång

Nu startar formellt byggandet av den batterifabrik som ska leda…

Avstängd fotbollsplan skapar missnöje

Under ett vårdnadshavarmöte på skolan i förra veckan diskuterades frågan…

Ny deckare i vår närmiljö

Efter golfrundan på Vinga golfklubb i Torslanda saknar Örjan Lundberg…

Hundmat på musslor på väg mot draknästet

Alexander Evjenth och Johan Cederloo står bakom företaget Glufs som…

Mattias vinner Rally-SM

Rallyföraren Mattias Adielsson säkrade förra lördagen SM-guld i rally tillsammans…

Försvunnen kvinna funnen i Hjuvik

En kvinna i 76-årsåldern som tillfälligt var på besök i…

Pendlare lämnas kvar på hållplatsen

På Facebooksidan Grannar i Torslanda vittnar många Torslandabor om överfulla…

Arkitekten som har satt sin prägel på samhället

Vi tar en tur från Bengts hem på Hönö Klåva…

Volvomotet klart den 27 september

Trafikverket bygger om den södra delen av Hisingsleden, på sträckan…

Akelius dubblar Öckerös insamling till Världens Barn

 – ”Öckerö ger mer” är en dubbelbottnad slogan jag gillar…

När hjärtat hittat hem

För några veckor sedan fick ett klipp stor spridning på…

Passagerarfärjan Polstjernan driver utanför Björkö – motorhaveri

Vid lunchtid råkade passagerarfärjan Polstjernan ut för motorhaveri när den…

Extra polisbevakning efter mopedrån

I veckan meddelande Hisingspolisen att det skett en ökning av…

Så mycket fick grannen för sin bostad

Torslanda Södra Fyrljusvägen 32 19 500 000 Klippfyrsvägen 9A 19…

Gapet mellan grannar växer

En rapport från Svensk Fastighetsförmedling, som baseras på en undersökning…

Höstfest på Björlandaskolan

I förra veckan bjöd Björlandaskolans föräldraförening (B-FF) tillsammans med Björlandaskolan…

Second hand – populärare än någonsin

Båda butikerna sysslar med win-win åt alla håll. Klåva second…

Budget för 2024 klubbad i Öckerö kommun

Förra veckan klubbade kommunfullmäktige i Öckerö kommun budget för år…

Kittys dotter hade änglavakt vid kollision med elscooter

Sköterskan Kitty Södersten stod mitt i en operation när telefonen…

TIK vände och vann i Torslandaderbyt

I våras vann Torslanda IK sitt hemmaderby mot Björlandarivalen IK…

Sandra fortsätter följa i munkarnas fotspår

2009 sändes Sandra Nelhans film Tre bröder i SVT. Den…

Tävling i fårvallning

Tretton minuter hade hundarna på sig att valla fyra får…

Vatten, vatten… bara vanligt vatten

Vi som växte upp i 50- och 60-talets Sverige minns…

Gym och padel under samma tak

Amir driver flera gym, bland annat i Lerum och Nossebro,…