Österödskolan står tom – kan bli förskola

Just nu undersöks förutsättningarna för att göra om de gamla skollokalerna på Österödskolan till förskolelokaler. Förskolenämnden hoppas ha ett underlag för att kunna fatta beslut i frågan under våren 2022, enligt förskoleförvaltningens verksamhetschef Tamara Tesanovic.

Den delen av Österödskolan som tidigare inhyste F-3-verksamhet har stått tom sedan flytten till de tillfälliga lokalerna vid Torslandavallen. Sedan tidigare är det känt att Österödskolan F-3 ska slås samman med gamla Torslandaskolan F-5 till det som ska bli nya Torslandaskolan F-6, som ska byggas där den gamla skolan låg. För några veckor sedan angav lokalförvaltningen i Göteborgs Stad till Torslanda-Öckerötidningen att man hoppades att eleverna som går vid Torslandavallen skulle få tillgång till den nya skolan någon gång under vårterminen 2024.

Men vad händer med Österödskolans lokaler? Läsare har hört av sig till tidningen för att höra sig för. Uppgifter har funnits om att hela skolan ska göras om till förskola och rykten har florerat om att så var tänkt att ske redan från höstterminsstart 2021.

När vi svänger förbi Österödskolan möts vi av en ödslig före detta skoldel. I den södra delen av fastigheten bedrivs förskoleverksamhet och barnen är ute och leker, men i den norra änden av fastigheten står lokalerna tomma och den välutrustade skolgården är öde.

På plats möter vi, av en ren slump, personal från lokalförvaltningen som är på väg in i skolan för att göra en ”statusbehandling” av lokalerna. Främst är det elen i fastigheten som ska undersökas. Förutsättningarna ska sedan rapporteras in till lokalförvaltningen.

Underlag för beslut 2022
Torslanda-Öckerötidningen kontaktade Tamara Tesanovic, verksamhetschef för fastighet och säkerhet på förskoleförvaltningen, för att få ytterligare information om vilka planer som finns för de idag tomma lokalerna.

Varför står de tidigare skollokalerna tomma på Österödskolan?

– Efter att grundskolenämnden beslutade att flytta över skolverksamheten till en provisorisk paviljong vid Torslandavallen har förskolenämnden beställt en utredning om att bygga om de tidigare skollokalerna till förskola för att kunna skapa en större förskoleenhet med fler avdelningar vid Gamla Tumlehedsvägen. Förhoppningsvis får förvaltningen ett underlag för att kunna fatta ett beslut under våren 2022.

Skulle egentligen förskoleverksamhet ha startat i de gamla F-3-lokalerna under höstterminen 2021? Vad händer härnäst nu?

– Nej, förskoleförvaltningen har inte behov av någon ökad kapacitet redan från höstterminen 2021. I dagsläget kan vi erbjuda plats till alla barn som önskar en kommunal förskoleplats. Men det är viktigt att planera redan nu så att vi har en beredskap inför framtiden. Dessutom behöver lokalerna på gamla Österödsskolan anpassas till förskoleverksamheten innan de kan användas som förskolelokaler.

Behövs permanent  alternativ
Sedan några år tillbaka planeras en ny förskola vid Torslanda Torg, en kort bit från Österöd. Den förskolan planeras preliminärt stå klar vid årskiftet 2023-2024. Tamara Tesanovic ser inget problem med att ytterligare en närliggande förskola ska byggas medan lokaler i dagsläget står tomma, eftersom befolkningsprognoserna visar att det dröjer ett antal år innan antalet ett-till-femåringar i Torslandaområdet förväntas öka.

– Dessutom finns det provisoriska förskolelokaler vid Kålhagen som kommer behöva ersättas med ett permanent alternativ. Det finns också flera planansökningar om att bygga nya bostäder främst söder om Torslanda Torg och då är det viktigt att även förskolan har en större kapacitet, säger hon.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…